Ghepardul, cel mai rapid mamifer, pe cale de disparitie

Marti, 23 Aprilie 2013, ora 19:52
25276 citiri
Ghepardul, cel mai rapid mamifer, pe cale de disparitie

Ghepardul, considerat cel mai rapid animal terestru, a supravietuit tuturor schimbarilor intervenite pe planeta de peste patru milioane de ani. Dar, in cateva decenii, omul a reusit nedorita performanta de a-l plasa pe lista speciilor amenintate cu disparitia, reducand rapid spatiul sau vital.

Cunoscut pentru recordul sau de viteza, putand atinge 120km/h, ghepardul face parte dintr-o specie de feline despre care se estimeaza ca numara, la inceputul secolului al XX-lea, in jur de 100.000 de exemplare, intalnite in toata Africa, Orientul Mijlociu, Iran si mai multe tari din Asia, potrivit 7sur7.

Astazi, se apreciaza ca au mai ramas in libertate 10.000 de exemplare in Africa si o mica populatie de 100 de exemplare in Iran.

Ar putea disparea pana in 2030

"Principalele obstacole in calea supravietuirii speciei sunt reducerea si fragmentarea habitatului sau, dar si conflictul cu omul", spune profesorul Laurie Marker, din cadrul Organizatiei de protejare a ghepardului, cu sediul in Namibia, aceasta tara din Africa fiind cea care a protejat cel mai bine populatia acestor feline. Daca nicio masura concreta nu este luata, ghepardul salbatic este posibil sa dispara pana in 2030, spun expertii.

Spre deosebire de elefant sau rinocer, alte specii amenintate, ghepardul nu reprezinta frecvent o tinta pentru braconieri. Insa acest animal cumuleaza dezavantajul de a nu putea supravietui intr-o lume in care spatiile salbatice se reduc de la an la an cu cel de a nu se putea adapta la parcurile naturale protejate.

"Ghepardul nu se poate adapta la rezervatiile protejate, din cauza concurentei mari cu alte animale de prada, carora le merge foarte bine in astfel de locuri", explica Laurie Marker, iar "cea mai mare parte a rezervatiilor sunt incapabile de a mentine populatii viabile de gheparzi".

Nevoia de vaste spatii deschise

Pentru ca este cel mai slab dintre animalele de prada, ghepardul pierde in mod constant in fata leilor sau leoparzilor, animale mai grele decat el. In cel mai bun caz, acestia ii fura ghepardului prada inainte ca acesta sa apuce sa o manance, insa in multe situatii chiar il omoara. Acestui "sprinter" de cinzeci de kilograme ii trebuie spatii deschise vaste, cu o mica densitate de animale carnivore.

Deseori, traind in locuri in care prezenta omului se face simtita, ghepardul cade secerat si de gloante, agricultorii trebuind sa isi apere animalele domestice.

Consangvinizarea

Un alt handicap il reprezinta consangvinizarea naturala a speciei. Oamenii de stiinta considera ca dupa ultima glaciatiune, din urma cu aproximativ 10.000 de ani, populatia mondiala a gheparzilor s-a redus foarte mult, numarul reproducerilor intre rude apropiate a crescut, acest lucru fiind in detrimentul diversitatii speciei.

Consangvinizarea a insemnat, printre altele, si o rata scazuta a fertilitatii. Din acest motiv, gheparzii au nevoie, mai mult decat alte specii, sa migreze de la un teritoriu la altul. Or acest lucru devine imposibil in Africa, din cauza dezvoltarii infrastructurii umane. Oamenii de stiinta stiu ca o specie impartita in micropopulatii izolate intre ele este amenintata rapid cu disparitia.

Crescatorii privati din Africa de Sud, pentru a mentine populatia in buna stare de sanatate, fac schimb intre ei de animale. Centrul Ann van Dyck, din zona Johannesburg, respectand acest lucru, a obtinut, in captivitate, un numar de 800 de nasteri din 1970.

Viitorul unei specii

Rezultatele obtinute de aceste centre din Africa in reproducerea gheparzilor in captivitate sunt incurajatoare, insa cum se va reusi mentinerea speciei in habitatul natural? "Experienta si cercetarile nostre ne arata ca, pentru puii de ghepard care nu traiesc cel putin 18 luni alaturi de mama lor in habitatul lor natural, reintoarcerea la salbaticie este foarte dificila, chiar imposibila", spune Laurie Marker, explicand ca asta se intampla pentru ca "nu pot invata vanatoarea si recunoasterea pericolelor".

Insa mai sunt si cei care cred ca viitorul acestei specii, ai caror reprezentanti sunt usor de domesticit si vanduti deseori bogatasilor ca superbe animale de companie, nu se va margini doar la crescatoriile private.

"Speram, foarte curand, in introducerea a trei gheparzi intr-un mediu salbatic, cu cat mai putina interventie umana", declara Damien Vergnaud, proprietarul unei rezervatii de 10.000 de hectare, aflata nu departe de Cape Town, Africa de Sud. In acest spatiu, gheparzii vor gasi prada, insa zona este libera de alte animale de prada. Un mic pas si o speranta pentru supravietuirea acestor splendide feline in salbaticie.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#ghepardul amenintat disparitie, #ghepard reducere habitat natural, #ghepard neadaptare rezervatii, #ghepard crescatorii private, #viitor ghepard salbatic , #animale