Lucruri din casa care iti imbolnavesc animalul de companie

Joi, 04 August 2011, ora 12:08
4294 citiri
Lucruri din casa care iti imbolnavesc animalul de companie

Majoritatea stapanilor de animale fac un efort sa aiba grija de acestea, tinand deoparte substantele nocive, otravurile menite exterminarii daunatorilor sau alte chimicale care le-ar putea pune viata in pericol. Nu multi stiu, insa, ca lucruri care se gasesc in mod frecvent prin casa pot face tot atat de mult rau micilor prieteni.

Iata de ce trebuie sa tii cont atunci cand iti ingrijesti cainele sau alt animalut, potrivit Care 2:

1. Ibuprofenul: poate ca ai cele mai bune intentii cand iti tratezi companionul cu medicamente, dar niciodata nu trebuie sa faci acest lucru fara sa sa consulti un medic veterinar mai intai. Inbufrofenul, in mod particular, poate face rau rinichilor si intestinelor, la fel ca multe alte pastile pentru uz uman.

In plus, ai grija ca recipientele sa nu ramana la indemana animalelor, chiar daca sunt securizate pentru copii, caci cainii au dinti puternici cu care pot rupe ambalajul si ingera ceva ce le face rau.

2. Medicamentele pentru animale: asa cum se intampla si cu medicamentele umane, cele destinate animalelor trebuie pastrate cu grija. De cele mai multe ori acestea au un miros care atrage, si prietenul tau patruped va dori sa le consume pe toate daca le va gasi, fapt ce ii poate dauna grav.

3. Strugurii si stafidele: este foarte important sa fii atent si la gustari, caci strugurii si stafidele pot duce la blocaje renale. Unele studii arata ca mai mult de 7 boabe de struguri au un efect toxic. Ceapa si usturoiul sunt periculoase atat pentru caini, cat si pentru pisici, mai ales ingerate in cantitati mari.

4. Guma de mestecat si bomboanele mentolate contin xilitol, un indulcitor care poate cauza un nivel foarte scazut de zahar in sange si poate duce la incapacitatea de functionare a ficatului.

5. Ciocolata. Se stie ca ciocolata face rau animalelor, iar acest lucru nu este nici pe departe doar un mit, putand avea chiar un efect letal. O substanta stimulanta, care oamenilor nu le face niciun rau, este extrem de periculoasa pentru patrupezi, producand crize, voma, diaree si probleme cardiace. Ciocolata neagra este cea mai periculoasa, la fel ca bauturile cu cafeina si cafeaua in sine.

6. Alcoolul: mai ales in randul barbatilor exista stapani care se gandesc ca nu poate fi nimic rau in a imparti putina bautura si cu animalul de companie, mai ales cand se strange un grup de prieteni si vor sa faca ceva amuzant. O gluma intr-o seara distractiva se poate transforma, insa, intr-un eveniment foarte neplacut, caci cainele poate dezvolta probleme gastrointestnale, respiatorii si poate chiar muri.

7. Crinii se afla in topul listei cu plante toxice pentru animale. Daca o pisica mananca si o bucatica foarte mica din aceasta floare, din curiozitate sau joaca, isi poate compromite rinichii. Bulbii de lalele, azaleele, rododendronii, tisa si iedera englezeasca sunt tot atat de periculoase.

8. Bateriile sunt pline de substante periculoase care pot ajuge in organismul animalelor daca acestea le rod. Acidul erodeaza organele, putand provoca rani interne letale. Tine bateriile undeva bine inchise si ascunse, pentru a evita un eveniment cat se poate de neplacut.

9. Brazii de Craciun sunt periculosi, caci animalele pot manca beteala sau alte materiale cu care sunt impodobiti acestia, si de aici pana la probleme intestinale grave nu mai este decat un pas. Pamantul special in care sunt tinuti brazii in ghiveci poate provoca si el probleme, caci este plin de fertilizatori si bacterii.

10. Uleiul de citronela si lumanarile miros foarte frumos, dar provoaca indigestii si crampe animalelor daca ajung in stomac. Ai foarte mare grija de obiectele pe care le lasi la indemana prin casa si, la cel mai mic semn de probleme de sanatate ale animalelor, mergi la medicul veterinar.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#animale boala cauze, #animal companie bolnav, #cauze imbolnavire animale, #obiecte periculoase animale, #pericol sanatate animale , #animale