Lucruri incredibile despre somnul animalelor

Duminica, 01 Noiembrie 2015, ora 07:44
15185 citiri
Lucruri incredibile despre somnul animalelor
Foto: Captura YouTube/Brian Rich

Cand ne gandim la animale somnoroase, celor mai multi dintre noi le apar in fata ochilor mamiferul numit lenes ori poate propria pisica. In realitate, exista insa animale mai lenese de atat.

Vietuitoarele de pe Terra dorm in toate felurile. Obisnuim sa asociem somnul cu o stare pasiva, cu nemiscarea si relaxarea muschilor. In regnul animal, insa, somnul poate trece neobservat de catre ceilalti. Pasarile, de exemplu, pot dormi in timp ce zboara, odihnindu-si doar jumatate de creier, aminteste BBC. La fel, delfinii si crocodilii.

Un pradator de temut doarme cu un ochi deschis, precum delfinii

E drept, insa, ca unele animale dorm mai mult decat altele. Durata somului depinde mult de continutul caloric al hranei lor, explica dr. Jerome Siegel, director al Centrului pentru Cercetarea Somnului la UCLA, in California. Daca hrana are putine calorii, atunci si somnul e mai scurt.

Per total, erbivorele dorm mult mai putin decat carnivorele, pentru ca aloca mai mult timp hranirii. Cu cat mai mare e un astfel de animal, cu atat mai scurt e somnul. In anii '70, oamenii de stiinta au observat ca o girafa doarme adanc doar 5 pana la 30 de minute pe zi.

Acest tip de a dormi are legatura si cu sistemul de aparare. Un somn de scurta durata, in cazul animalelor vulnerabile, este o adaptare, ajutandu-le sa ramana vigilente, explica si dr. John Lesku, de la Universitatea La Trobe, din Melbourne, Australia.

Conform aceluiasi rationament, pradatorii petrec mai putin timp pazindu-si spatele, mai ales atunci cand traiesc in grupuri. E de notorietate obiceiul leilor de a sta lungiti la umbra mare parte din zi. In captivitate, acestia dorm si 10 - 15 ore zilnic.

Dar in loc sa doarma cateva ore la rand, ei isi impart somnul in reprize scurte, astfel incat sa nu lipseasca de la masa.

"Un animal infometat trebuie sa doarma mai putin daca mancarea e disponibila si mai mult daca aceasta nu e disponibila", explica Siegel. "Animalele care nu iau decizia potrivita au mai putine sanse sa-si transmita genele mai departe", adauga omul de stiinta.

Unele dintre cele mai somnoroase animale sunt cele numite tatu. Acestea petrec, in medie, 18 ore pe zi in vizuina. Nu se stie insa daca in tot acest timp dorm sau se si hranesc, pentru ca majoritatea isi au vizuina aproape de un musuroi de termite, "dormitorul" fiind chiar la baza musuroiului.

Adesea, doar vazand un animal nu poti sti daca e treaz sau doarme. Cel mai bun indicator e postura; o girafa care doarme isi tine adesea capul "incolacit", odihnindu-l pe spate. Koala, despre care se crede ca ar fi treaz si activ doar doua ore pe zi, doarme lungit.

Somnul si odihna, doua notiuni diferite la koala

Un studiu realizat in Australia a aratat ca acest animal doarme 14,5 ore pe zi, in medie, insa mai petrece inca cinci ore odihnindu-se, din moment ce dieta sa, care consta in frunze de eucalipt, e una cu o digestie solicitanta, iar energia obtinuta e putina.

Un alt studiu, din 2013, nu a oferit raspunsuri relevante, pentru ca dispozitivele cu care au fost dotate animalele (senzori ce inregistrau miscarea animalului) nu au putut distinge somnul de odihna.

De altfel, obiceiurile de somn sunt cunoscute mai ales in cazul animalelor care traiesc in captivitate, care au putut fi echipate cu aparate care sa masoare impulsurile electrice din creier. Dintre cele care au fost analizate, recordul il detine o specie de tatu, cu 20,4 ore somn pe zi, si un tip de soarece, cu 20,1 ore de somn pe zi. Insa chiar si aceste rezultate pot fi puse la indoiala, pentru ca este vorba despre animale salbatice aduse intr-un mediu de laborator, cu mancare la discretie.

Un liliac studiat in 1969 a uimit de asemeni cercetatorii, acesta dormind 19,9 ore intr-un interval de 24.

Rezultatele experimentului de atunci ar fi putut fi compromise, din cauza ca temperatura era diferita de cea din mediul sau natural.

Oamenii de stiinta mai atrag atentia ca nu trebuie confundat somnul cu hibernarea, cele doua fiind fundamental diferite. In cazul hibernarii, metabolismul este scazut, la fel si temperatura corpului si activitatea cerebrala, pentru conservarea energiei.

Stii ce viseaza cainele tau cand doarme? Sau pisica?

In ceea ce-i priveste pe lenesi, animale renumite pentru apetitul lor pentru somn, acestia dorm in captivitate mai bine de 15 ore. Un studiu din 2008 a aratat insa ca lenesii salbatici dorm cu mult mai putin - pana in 10 ore pe zi, adica aproximativ la fel ca leii si cu mult mai putin decat koala.

Chiar si asa, a dormi 40% din zi este mult, daca se ia in considerare faptul ca acest animal mananca doar fructe si frunze si este hrana pentru feline si vulturi. O explicatie ar putea fi aceea ca lenesii au evoluat astfel incat sa se poata camufla perfect in mediul in care traiesc. Miscarile incete ii ajuta si din acest punct de vedere.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#animale somn ore, #animale durata somn, #animale lenese, #cele mai lenese animale, #animale somnoroase, #animale dorm mult , #animale