Papagalii pot lua decizii economice complexe si fac profit cu efort minim

Duminica, 26 August 2018, ora 09:03
10627 citiri
Papagalii pot lua decizii economice complexe si fac profit cu efort minim
Foto: Arhiva Pixabay

Oamenii de stiinta au demonstrat ca papagalii sunt capabili sa ia decizii economice complexe.

In cadrul testelor desfasurate in laborator, 33 de papagali din specii diferite i-au surprins pe cercetatori cu abilitatile lor iscusite de a face profit, informeaza Press Association.

Papagalii - din specia Macaw (Ara) si gri african - au fost invatati sa recunoasca valoarea jetoanelor pe care le puteau oferi la schimb pentru a primi recompense sub forma de hrana. Apoi, ei au fost pusi in situatia de a lua decizii dificile, respectiv de a opta pentru o recompensa imediata sau de a "investi" jetoanele, ceea ce le garanta ulterior un schimb mai avantajos.

Pasarilor le-au fost oferite variante de recompense mari, medii si mici - o bucata de miez de nuca, un bob de porumb sau o samanta de floarea soarelui.

In urma mai multor teste, papagalii au respins constant recompensele imediate mici si au optat pentru jeton, insa doar daca valoarea acestuia corespundea cu hrana de cea mai buna calitate.

Rezultatele, publicate in jurnalul Scientific Reports, demonstreaza ca aceste pasari sunt capabile sa ia "in mod deliberat cele mai profitabile decizii", au notat oamenii de stiinta germani.

"Tinand cont de faptul ca papagalii salbatici sunt atat de greu de monitorizat, pana acum cunoastem foarte putine lucruri despre provocarile ecologice cu care acestia se confrunta in mediul lor, cum ar fi decizia de a alege un anumit loc de hranire si timpul petrecut in acesta", a declarat dr. Auguste von Bayern de la Institutul de Ornitologie Max Planck din Starnberg.

"Insa, in cadrul experimental, am descoperit ca ei sunt capabili sa ia decizii surprinzator de subtile pentru a-si maximiza rasplata cu cat mai putin efort. Acesta este un indicator fascinant al faptului ca astfel de decizii pot juca un rol foarte important in mediul lor natural", a adaugat cercetatoarea.

Pasarile crescute in mediu artificial, noua papagali Ara de culoare verde, opt Ara cu cap albastru si opt papagali africani gri, au avut rezultate la fel de bune ca ale cimpanzeilor supusi unor teste similare, au notat oamenii de stiinta.

Experimentul s-a desfasurat la Centrul de cercetare cognitiva comparata Max Planck din Puerto de la Cruz, Tenerife, unde pasarile au fost gazduite in opt spatii.

Exemplarele de papagal Ara verde au dovedit cele mai bune abilitati economice. Ei s-au remarcat prin adoptarea celor mai multe decizii corecte in comparatie cu asteptarile cercetatorilor care au efectuat testele.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#papagali decizii economice studiu , #animale