Pisica ta nu foloseste litiera. E obraznica, bolnava sau doar isi marcheaza teritoriul?

Sambata, 03 Decembrie 2016, ora 16:22
20201 citiri
Pisica ta nu foloseste litiera. E obraznica, bolnava sau doar isi marcheaza teritoriul?
Foto: Animax

S-a intamplat sa vii acasa si sa gasesti mici "surprize" lasate de pisica ta, care nu a mai ajuns pana la litiera? Te-ai intrebat probabil care e motivul pentru care pisica ta procedeaza astfel. Sa fie o scapare, sa fie intentionat? Si daca da, de ce?

Intai de toate, ar trebui sa te asiguri daca nu cumva e o problema patologica. Bolile urinare sunt adesea insotite de urinare in locuri neadecvate. In acest sens te poate lamuri doar un medic veterinar.

Daca ai eliminat aceasta cauza, probabil e vorba despre simpla stabilire a teritoriului, explica pentru Ziare.com Anca Ivan, specialist Animax.

Marcarea teritoriului nu este insotita de modificari ale starii generale, care apar, de regula, atunci cand este vorba de o problema medicala.

Marcarea teritoriului este o manifestare normala; in acest fel pisicile comunica intre ele. Atat masculii, cat si femelele pot marca teritoriul. Acestia expulzeaza o cantitate mica de urina, care este amestecata cu o secretie glandulara numita feromoni, ceea ce face ca urina sa aiba un miros foarte puternic.

Pisicile au glande care produc feromoni in gura, pe barbie, obraji, urechi, labute, regiunea anala, zona superioara a cozii. De cele mai multe ori, pisica se freaca de obiecte pentru a-si marca teritoriul.

Zgarierea unor suprafete reprezinta de cele mai multe ori tot un comportament prin care pisica isi marcheaza teritoriul. Aceste glande care ajuta la raspandirea parfumului propriu se gasesc si intre degete; desi multi proprietari cred ca pisica vrea sa-si toceasca unghiile, de fapt, zgariind anumite suprafete, pisicile urmaresc doar sa-si imprime propriul miros.

Pisicile "in calduri" si masculii care raspund unor astfel de femele lasa mai multe semne in incercarea lor de a-si gasi perechea. Sterilizarea animalelor rezolva intr-o proportie foarte mare, de peste 90%, acest comportament.

Concluzie

Marcarea teritoriului este un comportament normal si poate fi identificat in urmatoarele situatii:

1. Frecarea de anumite obiecte, suprafete, persoane

2. Zgarierea unor suprafete

3. Pulverizarea urinei pe anumite suprafete

Marcarea teritoriului din alte cauze

Exista, insa, si situatii in care marcarea teritoriului are la baza un comportament anormal. Stresul este unul dintre factorii care declanseaza acest comportament. Schimbarea locuintei, venirea unui nou membru in familie poate face ca animalul de companie sa se manifeste in acest fel.

In acest caz se pot administra de catre medicul veterinar medicamente antidepresive. Exista chiar suplimente si hrana speciala pentru calmarea animalelor anxioase.

Un alt factor stresant il reprezinta aducerea altor animalute in casa. Pisicile isi marcheaza teritoriul incercand astfel sa-si stabileasca ierarhia. Este un comportament prin care isi manifesta dominatia asupra unui anumit teritoriu.

Litiera murdara reprezinta un alt motiv. Pisica este un animal curat; foarte multe pisici refuza sa foloseasca o litiera murdara si astfel ajung sa urineze prin alte locuri.

Sfaturi utile

- In toate cazurile, locurile marcate cu urina trebuie curatate cu solutii speciale, care indeparteaza foarte bine mirosurile, pentru ca pisica, daca simte miros de urina, se va duce sa-si faca in continuare nevoile in acelasi loc.

- Se pot folosi de asemenea solutii repelente, care indeparteaza pisica de anumite locuri, sau solutii care o atrag, orienteaza, inspre anumite locuri, cum ar fi litiera.

- Vizita la medicul veterinar si efectuarea unor analize de urina vor stabili daca este vorba de o situatie normala sau de o problema medicala.

Citeste si care sunt care sunt cele mai dificile rase de caini si pisici.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Cand pisica uita de litiera, #pisica face nevoi casa, #pisica stresata semne, #pisica marcare teritoriu, #pisica probleme urinare , #animale