Sa fie primatele cele mai evoluate, dupa om?

Luni, 25 Iunie 2012, ora 11:23
2653 citiri
Sa fie primatele cele mai evoluate, dupa om?
Foto: AP

Poate ca, din punct de vedere al ADN-ului, suntem mai apropiati de primate decat de alte animale, cum ar fi caini, delfini sau elefanti. Insa asta nu inseamna ca primatele sunt si cele mai inteligente.

Nenumarate studii au aratat ca delfinii inteleg conceptul de zero (0) si alte idei abstracte, relateaza AP. Pot face tot ce fac cimpanzeii sau maimutele bonobo, explica Lori Marino, de la Universitatea Emory, specializat in studiul delfinilor. "Sunt atat de diferiti de noi si atat de asemanatori, in acelasi timp", a mai spus specialistul.

Multe cercetari au ajuns la concluzia ca nu trebuie sa fii primata ca inteligenta sa fie peste media necuvantatoarelor. Creierul delfinilor, de exemplu, nu se aseamana deloc cu al nostru. Cu toate acestea, cu cat afli mai mult despre ei, cu atat realizezi ca au abilitati si caracteristici despre care credem ca nu pot fi atribuite decat unei persoane, explica Marino.

Potrivit acestuia, delfinii se recunosc in oglinda si au un simt al identitatii sociale. Nu doar ca stiu cine sunt, insa realizeaza si carui grup apartin. Interactioneaza si inteleg nu doar in ce stare de sanatate sunt alti delfini, insa si sentimentele acestora.

Inteligenta animalelor nu este ceva liniar, explica si Brian Hare, de la Universitatea Duke, care studiaza maimutele bonobo, cele mai apropiate rude ale omului, si cainii.

In cazul celor din urma, despre care cu greu putem spune ca ne sunt rude, nu exista indoiala ca au abilitatea de a intelege ceea ce le comunicam. Studiile au aratat ca patrupedele inteleg ceea ce le aratam nu doar atunci cand folosim mana, ci si piciorul. Prin comparatie, cimpanzeii nu.

Nu ar trebui neglijati nici elefantii. Ei sunt capabili de empatie, se ajuta intre ei, lucreaza impreuna. Intr-un experiment clasic, in care doua animalele obtin mancare doar daca vor coopera, tragand de capetele unei sfori in acelasi timp, elefantii au inteles trucul intr-un timp mult mai scurt decat cimpanzeii, spre exemplu.

Pachidermele au dat dovada si de mai multa empatie decat maimutele, ele punand umarul si la salvarea celor din aceeasi specie. Experiemntele au aratat ca lucreaza impreuna foarte bine atunci cand un membru al turmei este prins intr-o capcana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#animale inrudite om, #om cimpanzeu, #om primate, #inteligenta animale, #inteligenta delfini, #elefanti inteligenta, #caini inteligenta , #animale