Si animalele trebuie ferite de canicula, care le poate ucide. Cateva reguli de la veterinar

Joi, 03 August 2017, ora 08:33
7390 citiri
Si animalele trebuie ferite de canicula, care le poate ucide. Cateva reguli de la veterinar
Foto: Arhiva Ziare.com

Medicii veterinari avertizeaza ca si animalele sunt afectate de caldura excesiva, iar in aceasta perioada au nevoie de o atentie speciala, pentru ca altfel "canicula le poate ucide".

Medicul veterinar Raluca Zvorasteanu spune ca, atunci cand temperaturile depasesc 30 sau 40 de grade, animalele au nevoie de un adapost umbrit, de apa proaspata si de supraveghere, ea precizand ca pisicile, cainii, hamsterii, pasarile si chiar reptilele trebuie ferite vara de soarele puternic.

"Ca sa-si regleze temperatura corporala scazuta, animalele si pasarile pierd caldura prin evaporarea apei, se racoresc stand in locuri cu umbra sau udandu-se. In timp ce cainilor si pisicilor le transpira labutele, unele pasari naparlesc vara, ca sa le scada temperatura corpului", a precizat Zvorasteanu.

Potrivit medicului veterinar, animalele trebuie ajutate sa suporte mai usor vara, astfel ca trebuie duse la tuns sau trebuie evitata lasarea lor in masina.

"Chiar daca poate parea greu de crezut, cainele poate suferi mult mai usor un stop cardiac sau se poate sufoca, pentru ca nu transpira decat la nivelul pernutelor si mai elimina o parte din caldura acumulata prin gafait.

De aceea, daca este scos la plimbare pe canicula, alege zone cu iarba, pentru ca asfaltul si betonul ii pot arde pernutele. Cel mai bine ar fi sa fie scos afara dimineata si seara, cand temperaturile sunt mai scazute.

Daca este tinut in curte, trebuie sa i se asigure umbra pe tot parcursul zilei si o sursa de apa proaspata (daca este posibil, intr-un vas ceramic). In plus, nu trebuie sa ii fie lasata mancare gatita, pentru ca se strica si ii poate provoca gastroenterite", a mai spus medicul Raluca Zvorasteanu.

Citeste si

Cum stim ca animalul nostru e in pericol

Primele semne care tradeaza o suferinta la animale sunt: respiratia rapida, agitatia, cresterea pulsului, hipersalivatia, ochii sticlosi, mucoasele uscate, mersul clatinat, ochii adanciti in orbita sau voma.

"In astfel de situatii, animalul trebuie mutat in zone cu umbra si trebuie sa i se asigure apa la o temperatura potrivita. In niciun caz, nu trebuie udat cu jet rece, pentru ca poate intra in stare de soc. Daca nu isi revine, animalul trebuie dus de urgenta la veterinar", a adaugat Zvorasteanu.

Ea mai spune ca sunt afectati de canicula si porcusorii de Guineea, hamsterii, reptilele, pasarile sau pisicile, care au nevoie si ele de un loc umbros unde sa se poata retrage, iar in acelasi timp tebuie ferite de actiunea directa a aerului conditionat, pentru ca se pot imbolnavi foarte grav.

De asemenea, nu este indicata nici mancarea de la frigider, care le poate provoca faringite, laringite si afectiuni digestive.

Totodata, medicul atrage atentia ca iesirile la iarba verde, foarte agreate de proprietarii de animale, pot fi riscante pentru animale.

"Acestea au nevoie de protectie solara la fel ca noi, iar pentru aceasta li se pot aplica produse umane pe nas, burta si partea interioara a picioarelor, cu conditia ca acestia sa nu fie lasati sa linga crema si sa fie supravegheati.

Cainii sunt predispusi la insolatie si la cancer de piele, mai ales cei cu blana scurta si cei de culoare deschisa. Animalele de companie trebuie sa beneficieze de tratamente preventive contra parazitilor externi (purici, capuse, tantari) si a parazitilor interni care pot fi transmisi vara, prin insecte.

La intoarcerea acasa, este recomandat ca proprietarii sa verifice cateii in zona cozii si a urechilor, unde se pot prinde imediat capusele. Pentru ca nu toti cainii sunt buni inotatori, acestia nu trebuie lasati nesupravegheati in apa adanca, daca nu sunt echipati cu veste de salvare.

Cainii nu trebuie lasati sa bea apa din piscine, din mare sau ocean", a adaugat medicul veterinar.

Amintim ca este in vigoare un cod portocaliu de canicula valabil in Banat, Crisana, Maramures, cea mai mare parte a Transilvaniei si in sud-vestul Olteniei. Disconfortul termic se mentine deosebit de accentuat.

Restul tarii este sub cod galben de canicula.

ANM a anuntat ca, pentru moment, nu va emite cod rosu, insa lucrurile s-ar putea schimba zilele viitoare.

Vezi si cum se anunta vremea pana la jumatatea lunii august si ce se intampla in corpul nostru cand e foarte cald si cine e in cel mai mare pericol

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#animale protectie canicula , #animale