Specialistii sunt intrigati: O familie atipica de bufnite are doua mame si un tata. E o premiera pentru aceasta specie! (Video)

Sambata, 05 Mai 2018, ora 11:04
6607 citiri
Specialistii sunt intrigati: O familie atipica de bufnite are doua mame si un tata. E o premiera pentru aceasta specie! (Video)
Foto: captura video YouTube/NVDeptofWildlife

O familie de bufnite a devenit senzatie pe Internet, data fiind componenta sa: doua femele si un mascul. In plus, locul ales pentru cuibarit e unul neobisnuit: la una dintre ferestrele unei cladiri de birouri din plin oras, in Reno, Nevada.

Initial, cei care si-au adjudecat zona au fost o femela si un mascul - un cuplu pus pe fapte mari: oua din care sa le iasa urmasii. Erau urmariti zi de zi de corporatistii din cladire. Deja erau vedete. In scurt timp, insa, ceva ciudat s-a intamplat: a mai aparut o femela. Si amandoua au inceput sa depuna oua, una langa alta.

Cat despre mascul, acesta nu mai dovedea sa le aduca amandurora de-ale gurii - soareci si chiar un iepure, conform Science Alert.

Un astfel de comportament e complet atipic pentru aceasta specie, Bubo virginianus. De fapt, e primul caz de acest gen si asta pentru ca aceste bufnite sunt prin definitie monogame.

Un astfel de comportament e mai cu seama intrigant daca iei in considerare faptul ca bufnitele din aceasta specie sunt creaturi solitare, explica ornitologul Christian Artuso. Femelele din aceasta specie sunt teritoriale si niciodata, in natura, nu se vor gasi doua cuiburi apropiate.

Cazul e cu atat mai ciudat cu cat e vorba despre rapitoare. De obicei hrana nu e din abundenta, iar masculul nu ar putea hrani doua femele, asa ca o astfel de situatie e exclusa din start.

Si ciudateniile nu se opresc aici. A doua femela nu a exagerat cu clocitul, asa ca din ouale ei nu au iesit pui. Insa cand din ouale primei femele au iesit pui, cea de-a doua a inceput imediat sa-i ingrijeasca. Le-a adus de mancare, le-a oferit caldura cu penele ei, intocmai ca o mama bilogica.

Cum e posibil?

Specialistii sunt de parere ca e posibil ca a doua femela sa fi crezut ca acestia sunt puii ei. Dar ar mai putea exista o explicatie: cele doua femele ar putea fi inrudite - ele pot fi surori sau chiar mama si fiica. Asa se explica si faptul ca nu doar ca se tolereaza, dar par sa aiba o "relatie" buna.

Insa in lipsa unui test genetic, adevarul e stiut doar de pasari.

Lasand la o parte ciudatenia cazului, puii sunt perfect sanatosi si cu un apetit ce creste de la o zi la alta. Unul dintre ei deja a parasit cuibul, aterizand cu brio pe sol. Internautii care urmaresc live cuibul asteapta cu sufletul la gura sa vada cum se va descurca si al doilea pui.

Ramane de vazut si cum vor evolua lucrurile cu cele trei bufnite adulte dupa plecarea puilor.

Citeste si Top 10 animale monogame

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#bufnite poligame, #familie bufnite doua femele, #specii monogame poligamie, #bufnite poligamie, #ciudatenii pasari , #animale