Strategii medicinale folosite de animale

Luni, 05 Martie 2012, ora 07:01
4648 citiri
Strategii medicinale folosite de animale
Foto: Cracked

Desi par neajutorate cand vine vorba de imbolnaviri, unele animale stiu totusi cum sa se ingrijeasca, ce sa faca pentru a avea o minima igiena sau chiar cum sa isi sporeasca fertilitatea, oricat de greu de crezut ar parea.

Potrivit Cracked, iata cateva strategii medicinale folosite de animale.

1. Cimpanzeii se ajuta de plante pentru a indeparta parazitii intestinali

Oamenii au la dispozitie mai multe metode prin care pot combate parazitii intestinali, printre acestea numarandu-se spalarea mainilor dupa mersul la toaleta, prepararea termica a unor alimente, tratamente medicamentoase.

Cimpanzeii insa, evident, nu pot apela la acestea, dar de-a lungul timpului au descoperit ca o anumita planta, numita Vernonia amygdalina, ii poate ajuta sa scape de viermii intestinali.

Cand mai multi biologi au surprins cimpanzei mancand aceasta planta si strambandu-se, deoarece este amara, si-au dat seama clar ca nu o consumau pentru placerea gustului. In plus, au fost vazuti cimpanzei care au impaturit frunzele plantei si le-au inghitit nemestecate, pentru a evita pe cat posibil gustul amar. Iar analize amanuntite au scos la iveala faptul ca frunzele sunt eliminate aproape intregi, impreuna cu musafirii nepoftiti din intestine.

Cercetatorii au descoperit ca planta este acoperita cu tricomi - un fel de carlige mici, subtiri - care, in calatoria lor prin aparatul digestiv, agata parazitii, scotandu-i apoi in afara organismului.

2. Cerbii folosesc antiseptice

In Europa, vanatorii care au urmarit animale ranite au remarcat ca cerbii aflati in aceasta situatie gasesc adesea muschi de care se freaca cu zona afectata, sau un loc cu argila in care se "scalda". Iar muschiul uscat si turba au fost folosite frecvent de oameni pentru a trata rani.

Mai mult, in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, nemtii au utilizat muschi sphagnum pentru a face bandaje care s-au dovedit a fi superioare celor din bumbac disponibile la acea vreme. Oamenii de stiinta au facut chiar cercetari asupra acestui tip de muschi si au descoperit ca, intr-adevar, are proprietati antiseptice.

3. Papagalii macaw scapa de toxine cu lut

Semintele unor plante consumate de papagalii macaw sunt pline de alcaloizi (toxici) care le fac rau. Pentru a nu renunta insa la consumarea acelor seminte, papagalii mananca lut. De-a lungul fluviului Amazon pot fi vazuti frecvent numerosi astfel de papagali, mancand lut de pe malurile acestuia - lutul contine elemente care neutralizeaza toxinele ingerate de ei.

Un studiu a aratat ca papagalii care consuma lut au cu 60% mai putini alcaloizi in sange, comparativ cu cei care nu au acces la acesta.

4. Unele maimute isi maresc sansele de a fi fertile, iar femelele-elefanti isi induc travaliul

Unele maimute-paianjen lanoase din Brazilia consuma anumite plante care maresc rata de fertilitate, iar altele mananca plante care, cel mai probabil, reduc aceasta rata.

Mai mult, elefantii au descoperit o cale pentru a induce travaliul. O femela gestanta a fost vazuta la un moment dat mergand 27 de kilometri pentru a manca un copac intreg din familia Boraginaceae. Arborii din aceasta familie sunt folositi de localnici din Kenya exact in acelasi scop.

Iar pentru elefanti nu este neobisnuit sa manance un arbore intreg, astfel de cazuri putand fi observate adesea la gradina zoologica Dresda.

5. Pasarile se folosesc de fum si acid formic pentru a scapa de paduchi

Paduchii pot cauza chiar si decesul in cazul unor pasari, din moment ce acestea sunt acoperite cu un strat de pene care constituie un adapost ideal pentru acei paraziti. Pentru a scapa insa de ei, pasari ca ciorile sau corbii se asaza uneori pe acoperisurile caselor, in zona cosurilor, deoarece fumul indeparteaza paduchii. De asemenea, unii fumatori au povestit ca li s-a intamplat sa vada ciori zburand foarte aproape de fumul degajat de o tigara.

In plus, unele pasari se folosesc de furnici care elibereaza acid formic, luand in cioc una cate una si frecand-o de pene - acel acid omoara paduchii. Totodata, si furnicile care nu elibereaza substanta respectiva sunt utile in acest sens. Pasarea trebuie doar sa gaseasca un musuroi si sa se "scalde" in el, furnicile mancand orice paduche pe care il vad.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#strategii medicinale folosite animale, #strategii medicinale animale, #animale strategii daunatori, #medicina animale, #medicina natura , #animale