Suntem mai apropiati de furnici decat de cimpanzei, au stabilit sociologii

Luni, 07 Mai 2012, ora 11:16
2529 citiri
Suntem mai apropiati de furnici decat de cimpanzei, au stabilit sociologii

Societatea umana, care traieste in comunitati formate din milioane de indivizi, este, sub aspect social, mult mai apropiata comunitatilor de furnici decat celor de cimpanzei, care traiesc in grupuri de cel mult o suta de exemplare - aceasta este concluzia unor cercetatori.

Mark Moffett, expert la Muzeul National de Istorie Naturala Smithsonian Institution, SUA, a observat ca furnicile se confrunta cu probleme similare oamenilor, care pe cimpanzei nu-i preocupa in niciun fel: sanatatea publica, infrastructura, distributia de bunuri si servicii, economia de piata, transportul public si munca in echipa. Au preocupari de microagricultura sau chiar microzootehnie, conform Infoniac.

Desi pare o speculatie, afirmatia merita toata atentia, cel putin pentru faptul ca Smithsonian Institution este o organizatie de mare prestigiu in Statelor Unite, creata in 1846 anume pentru cercetarea si monitorizarea biodiversitatii.

Studiile efectuate de Moffett s-au concentrat in mod special asupra furnicilor argentiniene, care locuiesc pe un teritoriu ce se intinde pe teritorii imense.

O asemenea colonie, care numara aproximativ o mie de miliarde de indivizi, exista si in zona cuprinsa intre San Francisco si frontiera mexicana. Coloniile existente in Europa ocupa spatii si mai mari, dar ele nu lipsesc nici in Australia, Noua Zeelanda, Japonia si Hawaii.

Caracteristica acestor uriase comunitati este aceea ca, asemanator cu comunitatile umane, se afla in continua dezvotare sociala, fara ca fiecare individ sa fie constient de expansiunea societatii din care parte, desi el participa efectiv la dezvoltare prin traditii si obiceiuri, ajunse ritualuri.

Traditiile si obiceiurile, inclusiv ritualurile, au fost motorul expansiunii societatii de-a lungul vremii, iar daca rudele noastre, cimpanzeii, n-au reusit sa-si depaseasca anumite limite ale conditiilor sociale primitive, inclusiv expansiunea numerica, aceasta se datoreaza lipsei de traditii si obiceiuri care sa promoveze acest lucru.

In mod ciudat, ne asemanam anatomic cu cimpanzeii, incapabili sa se organizeze, dar ne asemanam social cu furnicile, incapabile sa ni se asemene din punct de vedere anatomic.

Autor al unui studiu intitulat "Calatorie in lumea furnicilor", Moffett continua sa investighze comportamentul insectelor sociale, convins fiind ca acestea sunt fiintele destinate sa devina candva cele mai perfectionate reprezentante ale vietii pe planeta.

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#oameni asemenari furnici, #oameni cimpanzei, #organizare societate umana animale , #animale