Surpriza la acvariu: Un "mascul" a umplut bazinul cu zeci de mii de caracatite in miniatura

Marti, 06 Noiembrie 2018, ora 09:18
17211 citiri
Surpriza la acvariu: Un "mascul" a umplut bazinul cu zeci de mii de caracatite in miniatura
Foto: UGA Marine Extension and Georgia Sea Grant

Poti sa-ti imaginezi zeci de mii de caracatite in miniatura - de fapt, niste mici puncte care curand vor lua aceasta forma? Exact asta a vazut un angajat al unui acvariu din Savannah, Georgia, zilele trecute. Venit la munca, nu mai contenea sa numere puii. Le-a pierdut sirul in scurt timp. Asta, in conditiile in care, de cu seara, singurul ocupant al acvariului era Octavius.

"Vedeam norul de puncte care se miscau si apoi am realizat: 'O, Doamne, sunt pui. Sunt pui peste tot!'", a declarat Devin Dumont, conform Live Science.

Totul parea ireal, mai cu seama ca mama era Octavius, o caracatita care statea singura in acvariu. Totul se intamplase peste noapte, fara ca cineva sa banuiasca ceva. E de inteles uimirea tuturor, pentru ca Octavius trecuse pana atunci ca fiind mascul. Fusese primit de la un acvariu din Charleston, Carolina de Sud.

Toti au crezut ca au de-a face cu un mascul, de aici si numele votat de public.

Apoi, nimeni nu si-a dat seama ca Octavius, o caracatita matura din specia Octopus vulgaris, urma sa devina mama. Octavius a ocupat singura un acvariu inca de la venirea sa, din 8 august.

De mentionat e totusi faptul ca, la aceasta specie, e dificil sa observi diferentele dintre cele doua sexe. Nu imposibil, insa.

Acum, gandind in retrospectiva, Dumont admite ca au existat cateva semnale. Octavius era foarte sociabil si dezinvolt in urma cu o luna. Dar si-a schimbat apoi brusc comportamentul, retragandu-se in spatele acvariului.

Dar cum a fost posibil sa se inmulteasca in absenta unui mascul? Simplu: femelele din aceasta specie pot pastra sperma in organismul lor timp de saptamani inainte de a depune oua, atunci cand conditiile sunt optime. Cand a considerat ca atat ea, cat si urmasii vor fi in siguranta, Octavius a facut acest lucru, luand pe toata lumea pe nepregatite.

Si uite asa acvariul a mai castigat, peste noapte, inca 10.000 de locatari. Unii dintre ei au fost donati, altii au fost mutati in acvarii care nu pot fi deocamdata vazute de public, iar cei mai norocosi au fost eliberati in natura.

Din pacate pentru Octavius, si-a indeplinit misiunea si curand se va stinge din viata, Si-a indeplinit insa menirea de "mama eroina".

Vezi si Asa devotament, mai rar - O caracatita si-a pazit ouale patru ani, fara sa manance

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Octavius caracatita masul oua, #caracatita mascul oua, #inmultire caracatite, #caracatite captivitate oua , #animale