Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ucigasul leului Cecil este "Satana": Internautii si celebritatile il linseaza online pe dentistul american

Autor: Ana Ilie
Joi, 30 Iulie 2015, ora 11:02
5664 citiri
Ucigasul leului Cecil este "Satana": Internautii si celebritatile il linseaza online pe dentistul american
Foto: Arhiva Ziare.com

Moartea leului Cecil, atras de vanatori in afara sigurantei unui parc national din Zimbabwe pentru a fi ucis, a declansat o adevarata revolta pe retelele sociale.

Personalitatile lumii, de la actori de comedie la politicieni si activisti de mediu, si-au reunit vocile pentru a se pronunta impotriva lui Walter Palmer, dentistul care a platit 50.000 pentru permisiunea de a vana un leu in Zimbabwe.

Palmer, dentist in Minnesota, a fost nevoit sa isi inchida cabinetul dupa ce adresa sa a fost facuta publica pe Twitter si activistii pentru drepturile animalelor s-au prezentat la usa sa cu animale de plus, pentru a protesta fata de vanatoarea leului-simbol al parcului din Zimbabwe. In plus, personalitati precum Jimmy Kimmel si Piers Morgan l-au criticat dur pentru crima, scrie Time.

Alte celebritati si-au exprimat furia pe retelele sociale. Unii l-au numit "Satana", altii "las" si "criminal". Printre aceste persoanes-a aflat si actrita Mia Farrow, care a publicat adresa lui Palmer pe Twitter, desi aceasta fusese deja distribuita intens de internauti. Farrow a cerut scuze si a sters ulterior tweet-ul.

Sharon Osbourne, sotia rockerului, l-a desfiintat pe vanator pe Twitter, iar alte celebritati au cerut ca acesta sa ramana fara licenta de dentist, ba chiar si fara cetatenia americana.

Una dintre cele mai dure reactii a venit din partea PETA (People for the Ethical Treatment of Animals), care a cerut ca Palemr sa fie spanzurat pentru uciderea lui Cecil.

Gruparea americana Animal Rights Coalition a programat un protest pasnic in fata cabinetului dentar miercuri la amiaza si se inmultesc vocile celor care cer ca Palmer sa fie urmarit in justitie pentru faptele sale.

In fine, una dintre cele mai importante voci care l-au criticat pe Palmer este cea a omului de stiinta britanic Jane Goodall, binecunoscuta pentru studiile sale privind primatele. Aceasta s-a declarat socata si maniata de moartea lui Cecil.

"Nu numai ca este de neinteles pentru mine ca cineva sa vrea sa omoare un animal pe cale de disparitie (in Africa astazi mai sunt in salbaticie mai putin de 20.000 de lei), dar sa il momesti pe Cecil din siguranta parcului national ca sa il ranesti cu o sageata...? Nu am cuvinte sa imi exprim repulsia", a reactionat aceasta.

Pentru organizatia Vier Pfoten, "Cazul acesta dezvaluie si alte fatete intunecate ale vanatorii de trofee din tarile africane". "Cea mai perfida forma de vanatoare este vanatoarea la tarc in cadrul careia cad victime animale captive, provenind de la ferme zootehnice. In fiecare an, aproximativ 1000 lei din Africa de Sud sunt impuscati astfel", se arata intr-un comunicat remis redactiei Ziare.com

Vier Pfoten militeaza pentru interzicerea vanatorii la tarc si a fermelor zootehnice comerciale din Africa de Sud de ani de zile si a deschis o petitie in acest sens, pe site-ul www.cannedhunting.com.

Un dentist american a impuscat o legenda: Leul Cecil, omorat miseleste in Zimbabwe (Video)

Walter Palmer sustine ca vanatoarea a fost legala si ca nu avea idee ca animalul pe care l-a omorat era un "favorit local, cunoscut".

Dentistul american a declarat ca isi regreta actiunile si nu a realizat ca animalul era atat de respectat, insa credea ca vanatoarea e perfect legala, intrucat a platit 50.000 de dolari si asociatii sai au obtinut toate permisele necesare.

Problema este ca leul Cecil a fost ademenit de vanatori in afara parcului. Vanatorii au marcat olfactiv un teren prin tararea unui animal mort. Au asteptat caderea noptii, cand leul a iesit din parc sa se hraneasca, si l-au ranit cu o sageata trasa dintr-un arc. Le-a mai luat apoi 40 de ore sa-l urmareasca si sa-l impuste, a aratat Johnny Rodrigues, seful agentiei de conservare din Zimbabwe.

Leul in varsta de 13 ani a fost apoi decapitat si jupuit. Cecil avea la gat un dispozitiv de urmarire instalat de Unitatea de Cercetare a Conservarii Faunei de la Universitatea Oxford, pe care vanatorii au incercat fara succes sa il distruga. Asa a fost descoperita uciderea lui Cecil.

In urma mortii lui Cecil, ierarhia in parc se va schimba dramatic. Johnny Rodrigues spune ca, potrivit comportamentului leilor, urmatorul in ierarhie, Jericho, va lua locul lui Cecil si ii va ucide toti puii, pentru ca femelele sa poarte puii sai.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#leu Cecil ucis vanator, #vanator leu Cecil reactii , #animale