Vine iarna si pentru animalele de companie: Cum poti tine testoasa in frigider si ce sa faci cu pestii

Sambata, 29 Octombrie 2016, ora 15:19
10641 citiri
Vine iarna si pentru animalele de companie: Cum poti tine testoasa in frigider si ce sa faci cu pestii
Foto: Pixabay/Bernell

Odata cu venirea frigului trebuie sa ne asiguram ca si prietenii necuvantatori au parte de conditii speciale.

Daca anterior v-am prezentat cum sa pregatesti pisicile pentru sezonul rece, dar si cainii, in atentia specialistului, se afla de aceasta data pasarile, iepurii, pestii si testoasele.

Pasarile

Pasarile de companie care traiesc in colivii si voliere la exterior trebuie sa fie mutate la interior, deoarece nu se simt bine la temperaturi sub 20 de grade.

Modificarea temperaturii si a umiditatii poate fi un factor de stres sau poate determina o naparlire atipica.

Se recomanda, pe cat se poate, ca trecerea sa nu fie brusca si sa le introducem un complex polivitaminic in alimentatie.

Iepurii

Iepurii care sunt crescuti tot timpul anului afara au capacitatea sa reziste la temperaturi scazute, dar adapostul nu trebuie sa fie expus precipitatiilor si nici sa favorizeze formarea de curenti puternici de aer.

Atentie! Sursa de apa a iepurilor nu trebuie sa inghete, pentru ca ei se pot deshidrata pe timp geros la fel de mult ca si pe canicula.

Toate animalele cu sange cald isi intensifica metabolismul in perioada rece pentru a produce cantitatea de caldura corporala care sa le permita sa faca fata diferentelor de temperatura.

Astfel, mancarea pe care o au la dispozitie trebuie sa fie completa, complexa, de calitate superioara si in cantitate suficienta. Pentru iepuri, pe langa fan sau lucerna uscate, care nu trebuie sa lipseasca din alimentatie, vom da si amestecuri de boabe cu continut caloric ridicat atat cereale, cat si leguminoase si seminte oleaginoase.

Cateva exemple:

-cereale: ovaz, grau, orz, porumb

-leguminoase: mazare, fasole, bob, linte, soia

-oleaginoase: seminte de floarea soarelui.

Amestecurile trebuie sa fie atent monitorizate, deoarece excesul in anumite astfel de boabe poate fi daunator. Vitaminele sunt, de asemenea, esentiale.

Daca indragiti animale de companie atipice, despre ingrijirea lor se gasesc mai putine informatii, asa ca va venim noi in ajutor.

Pestii de iaz pot ridica ceva probleme proprietarilor.

Pesti de talie mai mica, precum carasii, pot fi luati iarna in casa, in acvarii de sticla.

In cazurile in care avem iazuri mari si pesti de talie mai mare (crapi koi), acest lucru nu mai este usor. Pentru a ierna pestii in conditii de siguranta, in iaz adancimea trebuie sa fie mai mare decat cea de inghet a solului din zona respectiva, de regula peste 90 de cm.

Odata cu scaderea temperaturii, pestii se retrag pe fund, in partea cea mai adanca a iazului, iar metabolismul lor se reduce. Si modalitatea lor de a se hrani se modifica si vor manca mai rar si la fundul apei.

Sub temperaturi de 10 grade nu se recomanda sa hranim pestii. In comert exista hrana specializata pentru timpul rece.

Un alt lucru important de care trebuie tinut cont este acela ca suprafata iazului nu trebuie sa fie acoperita cu gheata, pentru ca pestii se pot sufoca in lipsa oxigenului. Pentru a crea o zona lipsita de gheata, putem folosi incalzitoare flotante sau pompe de aer sau de apa, care sa agite suprafata iazului.

Testoasele de uscat care au fost tinute pe timpul verii afara si au beneficiat de lumina soarelui si de o alimentatie completa si complexa se pun la iernat la o temperatura de aproximativ cinci grade.

Putem sa le bagam in cutii cu frunze uscate, in pivnite sau in cutia de legume a frigiderului, pregazuta cu aeratoare, care insufla aer fortat in interior.

Durata perioadei de hibernare este de aproximativ 4-5 luni.

Pentru cei care vor tine testoasele in pivnita se recomanda ca atmosfera sa fie uscata, iar cutiile sa fie rezistente si sa nu permita patrunderea soarecilor si a sobolanilor.

Ionut Gheorghe - Specialist Animax

www.animax.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru specialistii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Pregatire testoase pentru iarna, #Pregatire animale pentru sezonul rece , #animale