Barbatii cu ochi caprui sunt perceputi ca fiind dominatori

Vineri, 25 Iunie 2010, ora 16:52
8759 citiri
Barbatii cu ochi caprui sunt perceputi ca fiind dominatori

Un studiu derulat in Cehia a aratat ca barbatii cu ochi caprui sunt perceputi ca fiind mai puternici, mai duri, dominatori, comparativ cu cei care au alta culoare a ochilor. In mod paradoxal insa, nu culoarea ochilor este cea care transmite aceasta impresie.

Cercetatorii au pus un grup de 62 de persoane sa priveasca si sa aleaga figurile dominatoare dintr-o serie de 80 de poze. Un alt grup a notat aceleasi chipuri, dar dupa ce acestea fusesera "Photoshopate", astfel incat culoarea ochilor a fost schimbata. Astfel, cei cu ochi albastri i-au avut ulterior caprui si invers.

Interesant este insa ca si cel de-al doilea grup a ales aceleasi chipuri (acum cu ochi albastri, prelucrati pe calculator), relateaza MSNBC, citand LiveScience. Aceeasi ipoteza nu este valabila si in cazul femeilor.

Oamenii de stiinta au concluzionat ca nu culoarea ochilor (caprui) este cea care da duritatea unui chip, ci, se pare, felul in care este construita fata. Ei au observat ca anumite trasaturi sunt specifice barbatilor cu ochi caprui, cum ar fi o barbie si o gura mai mare, un nas mai vizibil, sprancene mai pronuntate si un spatiu mai mic intre ochi.

Barbatii cu ochi albastri, preferati ca si tovarasi de viata, nu si amanti

Acest fenomen poate fi explicat prin faptul ca ochii albastri nu au existat pana acum 6.000 - 10.000 de ani, cand o mutatie genetica a aparut, reducand productia de melanina in iris. Inainte de acest moment, toti oamenii aveau ochii caprui.

Este posibil, spun oamenii de stiinta, ca genele care dicteaza culoarea ochilor sa aiba si alte efecte, cum ar fi reglarea nivelului de testosteron.

In fine, o alta posibila explicatie este aceea ca baietii sunt tratati diferit in functie de culoarea ochilor si ca acest tratament lasa urme in timp. Astfel, cei cu ochi albastri sunt catalogati si tratati ca si copii mici mai mult timp decat cei cu ochi caprui, dupa cum se mentioneaza intr-un raport aparut in jurnalul Personality and Individual Differences.

Studiile anterioare au aratat ca prescolarii baieti cu ochi albastri sunt si mai inhibati decat cei cu ochii caprui. Chiar daca efectul dispare in cativa ani, pozitia sociala, locul intr-un grup influenteaza productia de hormoni, care se poate citi pe chip.

Iar femeile nu sunt deloc insensibile la culoarea ochilor si tot ce reiese de aici: ele isi aleg inconstient ca si parteneri sexuali indivizi cu figuri dominante, insa ca si pereche pe termen lung prefera barbatii care nu sunt dominanti. Cei cu trasaturi aflate la mijloc tind sa ramana in afara ariei de joc.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#ochi albastri, #barbat ochi caprui, #ochi caprui trasaturi personalitate, #barbat dominant, #culoare ochi insemnatate , #barbati
Comentarii
Poza XERESS
XERESS
rank 3
cu ochii caprui,...