Gateste cu suflet cu Chef Doru Serban: Hummus cu ardei copt si paprika afumata

Marti, 25 Noiembrie 2014, ora 16:52
4490 citiri
Gateste cu suflet cu Chef Doru Serban: Hummus cu ardei copt si paprika afumata
Foto: Facebook/Chef Doru Serban

Nu doar o reteta ne propune saptamana de saptamana chef Doru Serban, ci o stare. El spune povestea din jurul unei mancari. Cititorii Ziare.com isi pot face insa propriile povesti, pornind de la reteta sugerata de fostul bucatar de la "Draga mea prietena".

"Zambetul vesel, dar tamp inainte de culcare al unei fete indragostite, ce stie ca inca are pe buze dulceata ultimului sarut... Atat de orb si surd indragostita incat uita ca afara este toamna, ca poate chiar ninge, ca ploua sau ca frunzele nu mai sunt de multa vreme verzi si ca nu e inconjurata de mare si de nisip.

Amintirea ii este acum doar dulcele si o puternica aroma de fum de la un 'foc de tabara' pe malul Marii Mediteraneene. O Sheherezada luata pe covor de Aladin si purtata peste tot si care nu vrea sa fie vreodata adusa cu picioarele pe pamant.

Este practic una dintre cele mai bune unitati de masura pentru fericire si pasiune la un loc.

Nu intamplator am definit dulcele in acest fel, mi-am dorit sa leg pasiunea mea pentru Mediterana si sa o aduc cat mai tactil in prin plan. Mediterana este acea mare la malul careiea tot ce ai nevoie este sa iubesti, sa te bucuri de moment si sa mananci bine...

Hummusul este unul dintre acele feluri de mancare ce definesc foarte bine marea aceasta, iar eu m-am gandit sa ii adaug un strop de pasiune pentru a-l face unic... dulceata ardeiului copt si afumatul de la paprika... in felul acesta, mancand acest hummus, vei simti Mediterana asa cum este ea... cu iubirile ei, cu focul de tabara, cu mancarea buna... si iti va pune si tie un zambet vesel, dar tamp pe fata.

Gateste cu suflet cu Chef Doru Serban: Mousse de ciocolata cu chilli si sare de mare

Hummus cu ardei copt si paprika afumata

Ingrediente

500 g naut fiert

150 ml ulei de masline extravirgin

1 catel de usturoi

sare, piper

1 lamaie

1 jumatate lingurita chimion

ardei grasi rosii

1 lingurita paprika afumata

patrunjel proaspat tocat

Cum se face

Coaceti ardeiul la foc deschis, pana cand coaja se innegreste uniform pe toate partile. Cand este gata, puneti-l intr-un bol cu un praf de sare si lasati-l sa se inabuse cateva minute, pentru a se putea curata usor. Curatati de coaja si de seminte.

Intr-un robot de bucatarie sau chiar si un blender puneti nautul fiert impreuna cu usturoiul si blendati pana cand incepe sa se marunteasca. Adaugati treptat ulei de masline pana cand devine ca o pasta cat se poate de fina. Adaugati ardeiul copt, asezonati cu sare, piper si putina zeama de lamaie. Adaugati chimionul si o lingura de tahina (o pasta din seminte de coapte de naut) ce impreuna vor da gustul specific de hummus.

Blendati totul, adaugand ulei de masline pana cand ajungeti la o consistenta ce va place. La sfarsit, adaugati zeama de lamaie, pentru a-l face mai usor si pentru a taia greutatea uleiului.

Presarati patrunjel, chimion, paprika afumata si seminte de susan, turnati putin ulei de masline extravirgin si serviti cu lipie.

Nautul fiert trebuie spalat foarte bine, in cateva ape, de preferat cu apa fierbinte pentru ca doar atunci cand boabele de naut sunt fierbinti pot deveni foarte fine.

Pentru cei ce doresc sa isi fiarba propriul naut, acesta trebuie lasat la inmuiat cu cel putin 12 ore inainte, iar la fierbere este de preferat sa se schimbe cel putin o data apa, ca si la fasole, pentru a fi tolerat usor de organism".

Chef Doru Serban

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Hummus cu ardei copt si paprika, #Hummus ardei copt paprika afumata, #retete simple, #chef Doru Serban retete, #retete mediteraneene , #bucatarie