Gateste cu suflet cu Chef Doru Serban: Paine alba ca un cozonac

Marti, 23 Decembrie 2014, ora 10:50
5288 citiri
Gateste cu suflet cu Chef Doru Serban: Paine alba ca un cozonac
Foto: Facebook/Chef Doru Serban

Ca in fiecare saptamana, chef Doru Serban sugereaza cititorilor Ziare.com o reteta delicioasa si care nu implica mari talente de bucatar. Saptamana aceasta, a venit randul painii pufoase ca un cozonac, care sa se afle la loc de cinste pe masa de Craciun.

"Painea imi este poate unul dintre cele mai dragi alimente, mai ales ca o fac cu mana mea. Pentru ca nu se face asa usor daca ne pasa de ea si daca o tratam cu dragoste, dar si pentru ca implica efortul nostru de a trezi la viata minunata drojdie, painea de casa este de-a dreptul magica. Nu exista noapte de ajun de Craciun in care sa nu fac aceasta paine.

Chit ca nu va surade sa faceti asa ceva foarte des, trebuie sa incercati sa coaceti aceasta paine macar o data in viata, de Ajun, si atunci veti simti ca exista Mos Craciun.

Bunica mea spunea despre aceasta paine ca este pufoasa ca un cozonac, iar de pe la 11-12 ani framant aceasta paine doar cu cele trei ingrediente de cand lumea: faina, drojdie, sare.... restul este pasiune si iubire. Iar daca nici bunica nu stia despre iubire in cel mai curat sens... atunci, noi degeaba traim...

Gateste cu suflet cu Chef Doru Serban: Placinta de dovleac si feta

Paine alba cozonac

Ingrediente

500 g de faina

un cub de drojdie proaspata (25 g)

o lingurita de sare

250 ml de apa calduta

un ou batut pentru uns.

Cum se face

Amestecati drojdia sfaramata usor cu degetele in apa calduta. Intr-un castron mare, bol sau chiar copaie, cerneti faina si faceti in mijloc o gropita in care sa turnati maiaua de apa cu drojdie. Adunati faina cu varful degetelor, apoi cu degetele framantati usor, sa se distruga orice cocolos ce se poate forma.

Aduceti din ce in ce mai multa faina in compozitie, iar cand are o consistenta de smantana foarte groasa, presarati sarea. Incepeti sa framantati cu ambele maini, astfel incat sa aduceti mai multa faina si sa obtineti un aluat elastic si nelipicios.

Frecati-va mainile cu faina pentru a va curata de excesul de aluat de pe degete, iar dupa ce aveti mainile curate si aluatul nu mai este lipicios, framantati-l energic timp de 10-15 minute, ca glutenul din faina sa se activeze si painea sa poata creste ajutata de drojdie.

Odata framantata, painea trebuie pusa intr-un loc caldut, pentru a creste frumos, acoperita cu un prosop curat, timp de 40-50 de minute. Este important ca in camera in care lasati painea sa creasca sa fie foarte cald, altfel drojdia nu se dezvolta si painea nu va creste.

Un secret important, ca sa nu va incingeti toata casa inutil, ar fi sa puneti castronul de paine in cuptor, la 40-50 grade C, timp de 40-50 de minute. Cuptorul va functiona exact ca un dospitor si totul in jurul nostru va fi mult mai placut. Acest lucru este posibil doar pentru aceia care au cuptor electric.

Cand painea a crescut frumos, scoateti-o din castron si impartiti-o in forme unse cu putin ulei. Ungeti-o cu un ou batut bine, apoi presarati-o cu sare grunjoasa. Lasati tava la cald cateva minute, sa se reaseze si sa reinceapa sa creasca.

Bagati-o la cuptorul incins la 180 grade C timp de 30-35 de minute, pana devine aurie. Testati painea infigand o scobitoare. Daca aceasta iese uscata, atunci painea este patrunsa pana in mijloc".

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Paine alba cozonac, #paine de casa reteta, #retete chef Doru Serban, #paine alba pufoasa cozonac reteta, #sfaturi paine casa , #bucatarie