Gateste cu suflet cu Chef Doru Serban: Placinta cu mere padurete

Marti, 21 Octombrie 2014, ora 12:49
5790 citiri
Gateste cu suflet cu Chef Doru Serban: Placinta cu mere padurete

Placinta cu mere este un desert care se regaseste in bucatariile din intreaga lume. La mare cautare toamna, cand merele se gasesc din abundenta in piata, poate fi facuta insa in toate anotimpurile.

Chef Doru Serban, fost bucatar al emisiunii "Draga mea prietena", a pregatit pentru cititorii Ziare.com o reteta delicioasa de placinta cu mere padurete.

Ce este toamna? Este acea vara ce a stat ca nebuna trei luni la soare si a inceput sa se bronzeze, sa capete culori aurii pe ici pe colo, sa faca pistrui maronii si rosiatici pe obraji, pe sub pleoape, pe umeri.

Odata ce capata incredere in ea si in bronzul intens de la atata soare, incepe sa lase frunzele pe pamant exact precum o femeie frumoasa isi arunca neglijent camasa, langa patul iubitului.

Gateste cu suflet cu Chef Doru Serban: Blue cheese cheesecake

La ultimul castel la care am avut inspiratia sa ajung, toamna m-a intampinat cu senzualitatea ei intr-un mod unic. Cu toate culorile ei nebune, cu pistruii sub pleoape, tremurandu-i toate frunzele de la o usoara adiere de vant, ei bine, bucuria cea mai mare a fost chiar rasplata toamnei ca am venit in vizita.

Gateste cu suflet cu Chef Doru Serban: Smart cookie

Intr-o continua joaca cu picioarele printre frunzele cazute, am gasit un mar paduret, l-am sters bine, l-am gustat, am zambit larg, apoi am mers mai departe. Am gasit altul si altul si altul, pana cand, captivat de tot parfumul lor si de cat de darnica si ospitaliera este frumoasa toamna cu mine, m-am trezit umpland geanta cu merele padurete.

Gateste cu suflet cu Chef Doru Serban: Fondant de vanilie cu ciocolata

Nici micile grupuri de asiatici cu camera foto in mana nu m-au facut sa ma opresc, ba mai mult, m-au facut sa zambesc si sa ma si vad cum voi celebra momentul cu o minunata placinta cu mere padurete si o cupa de inghetata ce va completa toata povestea pe masura. Ma declar un bucatar fericit.

Placinta cu mere padurete (mere de padure)

Ingrediente

1 kg mere de padure (sau alte mere cu textura foarte frageda/malaiete)

150 g zahar

1 lingurita scortisoara

1 varf de lingurita nucsoara

coaja si zeama de la o lamaie

1 mana plina de stafide

o ceasca de brandy

Pentru aluatul fraged:

300g faina

200g unt 82% grasime

100g zahar

1 ou

1 praf de sare

o mana de pesmet

Cum se face

Puneti ingredientele pentru aluat intr-un bol, asigurandu-va ca untul, taiat cubulete, este foarte rece.

Framantati bine pana cand totul devine de consistenta unui aluat foarte faramicios. Strangeti aluatul intr-un bulgare, inveliti-l in folie de plastic si dati-l la rece 15-20 minute.

Intre timp faceti umplutura astfel:

Tocati merele in cubulete marunte, amestecati-le cu zahar, mirodeniile, coaja de lamaie, zeama de lamaie, adaugati stafidele ce in prealabil au fost inmuiate intr-o ceasca de brandy. Merele padurete sunt foarte mici asa ca este de preferat sa nu se curete de coaja.

Amestecati bine compozitia, iar in aceasta adaugati jumatate din pesmet pentru a absorbi excesul de zeama de la mere.

Impartiti aluatul in doua parti egale, apoi intindeti-le intr-un strat de aproximativ 3 mm.

Tapetati o tava cu prima foaie de aluat, presarati cu putin pesmet, adaugati compozitia, presarati din nou cu pesmet, apoi acoperiti bine cu cel de-al doilea strat de aluat.

Coaceti in cuptorul preincalzit la 180-200 grade, timp de 20 minute pana cand aluatul capata o culoare aurie uniforma. Scoateti din cuptor si presarati cu zahar pudra (optional).

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#reteta placinta mere, #reteta placinta mere padurete, #reteta chef Doru Serban, #Doru Serban Draga mea prietena , #bucatarie