Gateste cu suflet cu Chef Doru Serban: Placinta de dovleac si feta

Marti, 04 Noiembrie 2014, ora 12:16
4930 citiri
Gateste cu suflet cu Chef Doru Serban: Placinta de dovleac si feta
Foto: Facebook/Chef Doru Serban

In fiecare saptamana, chef Doru Serban, fost bucatar al emisiunii "Draga mea prietena", vine cu o reteta usor de pus in practica, dar care, odata finalizata, aduce mare bucurie. Saptamana aceasta, bucatarul s-a oprit asupra vedetei sezonului, dovleacul.

Fericirea este acel lucru pe care il castigi cand arunci toate resursele obisnuite pe fereastra si incepi sa investesti din acele resurse pe care nu ai stiut niciodata ca le ai.

Este ca atunci cand o femeie se pregateste sa plece la o petrecere, scormonind prin toata garderoba, si care observa ca rochia preferata este patata sau distrusa, dar isi gaseste resursele sa se bucure de tot doar pentru ca barbatul de langa ea ii alunga tot stresul cu un sarut discret si subtil la momentul potrivit... deschizandu-i ochii sa aleaga clasica rochie neagra, despre care stim cu totii ca salveaza.

Ei bine, ce legatura are rochia muzei mele cu placinta de azi?

Foarte simplu... o femeie trebuie sa aiba un caracter puternic si sange rece ca iarna, sa fie vesela ca primavara, pasionala ca vara si frumoasa si misterioasa ca toamna... Am ales ca tema toamna, pentru ca imi plac frumusetea, misterul, discretia si subtilitatile ei.

Fiind in pana de idei si nestiind ce sa va mai gatesc, salvarea a venit de la lucrurile marunte... Halloween-ul a trecut, iar eu m-am hotarat sa nu imi complic existenta, asa ca am dat o sansa Cenuseresei acestei sarbatori.... dovleacul.

Practic, un dovleac ramas copt de la Halloween, o bucata de feta plina de gust, doua-trei condimente subtile si aia e... Iti mai ramane sa invelesti totul intr-un foietaj si ai facut orice gurmand fericit.

Gateste cu suflet cu Chef Doru Serban: Risotto vs. Pilaf

Placinta cu dovleac si feta

Ingrediente:

o foaie de foietaj (de preferat subtire)

un dovleac placintar mic, copt

sare, piper

un fir de rozmarin proaspat sau o jumatate de lingurita uscat

un praf de chimion (optional)

300 - 400 gr feta tare si faramicioasa

un ou

Cum se face:

Luati cu o lingura pulpa dovleacului copt si puneti-o intr-un bol, apoi maruntiti-o cu o furculita. In cazul in care nu aveti deja dovleacul copt, acesta se face foarte simplu astfel: puneti jumatatile de dovleac intr-o tava, presarati cu sare, piper si putin ulei de masline. Puneti o folie deasupra in cuptor si tineti la foc mediu, timp de 1-2 ore.

Amestecati dovleacul impreuna cu branza faramitata, apoi asezonati cu sare, piper dupa gust si adaugati rozmarin tocat marunt si un praf de chimion. Omogenizati bine.

Aluatul de foietaj se imparte in patrate de aproximativ 20 cm, eventual, daca este prea gros, se poate intinde cu un sucitor pana cand ajunge de maxim 3 - 4 mm grosime.

Puneti un polonic de umplutura in mijloc, dati-i o forma cat mai uniforma, apoi ungeti marginile cu ou batut. Impaturiti bine si cat mai strans cu putinta, avand grija ca marginile sa se lipeasca cu ajutorul oului batut.

Puneti pernutele pe o tava tapetata cu hartie de copt, apoi ungeti bine toata suprafata lor cu ou batut, pentru a obtine modelul ca in poza. Imediat dupa ce ungeti cu ou, cu un cutit doar marcati linii fine, avand grija sa nu patrundeti cu cutitul prin foietaj.

Presarati putina sare deasupra sau putin parmezan si dati la cuptorul incins la 180 grade timp de 25 minute, pana cand devine de o culoare aurie perfecta, ce seamana a toamna.

Un secret ar fi sa lucrati cu foietajul foarte rece, pentru ca astfel veti putea sa il modelati. Acesta nu este foarte moale, incat sa va incurce la impaturit, dar nici congelat, incat sa se rupa.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Placinta de dovleac si feta, #retete chef Doru Serban, #placinta dovleac reteta, #Gateste cu suflet, #retete simple placinta , #bucatarie