Gateste cu suflet cu Chef Doru Serban: Risotto vs. Pilaf

Marti, 28 Octombrie 2014, ora 11:15
20979 citiri
Gateste cu suflet cu Chef Doru Serban: Risotto vs. Pilaf

Multe persoane confunda pilaful cu risotto, preparat specific gastronomiei italienesti.

Chef Doru Serban, fost bucatar al emisiunii "Draga mea prietena", explica pentru cititorii Ziare.com care este diferenta dintre cele doua preparate si ne-a pregatit o reteta delicioasa de risotto.

Risotto vs. Pilaf

Vai, dar de unde sa incep?! De mic copil am crescut cu pilaf cu pui, pilaf cu rosii, pilaf cu porc, pilaf sarbesc si toate variatiile de orez intalnite in toti balcanii. Da, dar de cand cu restaurante italiene sau cu Jamie Oliver nu mai putem sa ii spunem "pilaf", ii spunem "risotto".

Gateste cu suflet cu Chef Doru Serban: Cod crocant

Gresit! Pai hai sa le facem dreptate, zic!

Pilaful trebuie sa fie pufos, dar sa se topeasca in gura, bobul trebuie sa fie moale, aproape ca un piure si toata aroma trebuie sa patrunda in fiecare bob din farfurie. Cum reusim: orezul se spala bine de tot amidonul, ceea ce inseamna ca bobul va fi curat si va putea sa respire toate aromele, iar la sfarsit se inmoaie si se leaga bob de bob si se gateste aproape inabusit.

Gateste cu suflet cu Chef Doru Serban: Placinta cu mere padurete

Risotto trebuie sa fie cremos, aici cuvantul de ordine este "sos".

Bobul de orez este incarcat cu amidon ce se va amesteca cu minunatele arome din supa si din zeama in care se gateste risottoul. Iar pentru ca italienii il prefera "al dente" adica sa il simti intre dinti bob cu bob, cum aproape ramane usor crocant, rezultatul este unul unic: un orez delicios ce se asaza singur in farfurie aproape ca o lava, in care te bucuri de fiecare bob in parte impreuna cu portia lui de sos parfumat.

Gateste cu suflet cu Chef Doru Serban: Smart cookie

Iar daca veti avea grija ca orezul pentru risotto sa fie soiul "arborio", abia atunci pledoaria mea incepe sa capete sens.

Ingrediente:

1 ceapa medie

1 catel de usturoi

optional o tulpina de telina (de preferat "apio")

2-3 linguri ulei de masline extravirgin

1 cana mare de orez arborio

1 pahar de vin alb sec

sare, piper

2-3 cani de supa

1 ceasca de smantana de gatit sau chiar mascarpone

orice alte bunatati pentru a il face si mai gustos.

In cazul acesta: caju prajit, feta, verdeata, pesmet parfumat; insa se poate folosi cam orice va vine in minte de la rosii simple cu busuioc, pana la dovleac, fructe de mare sau orice altceva, plus o mana de parmezan.

Cum se face:

Tocati ceapa foarte marunt impreuna cu usturoiul si telina. Caliti-le in uleiul de masline timp de 10 minute la foc foarte mediu incat sa nu se prajeasca dar nici sa se caleasca precum pentru o tocanita. Adaugati orezul nespalat, caliti totul timp de 4-5 minute pana cand bobul de orez incepe sa se albeasca putin, semn ca acum poate sa absoarba un pahar de vin pe nerasuflate. Asadar, asezonati bine cu sare si piper, stingeti cu un pahar de vin, lasati sa se evapore tot alcoolul apoi adaugati supa putin cate putin, amestecand tot timpul.

Cu cat amestecati mai mult cu atat veti observa ca nu se va prinde de fundul oalei, iar pe de alta parte ii permite sa se gateasca uniform, iar orezul sa fie corect al dente in toata farfuria.

Cand orezul este aproape gata incorporati bunatatile in el si faceti din acest orez simplu (risotto bianco) orice va surade in ziua respectiva, insa nu uitati sa il finisati cu o mana de parmezan proaspat ras o lingura de ulei de masline extravirgin si verdeata pentru a scoate aromele in evidenta

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#reteta risotto, #reteta pilaf, #diferenta risotto pilaf, #Chef Doru Serban reteta , #bucatarie