Intrebuintari mai putin stiute ale cuptorului cu microunde

Sambata, 04 Iunie 2011, ora 18:14
18794 citiri
Intrebuintari mai putin stiute ale cuptorului cu microunde
Foto: realsimple

Cuptorul cu microunde poate face multe, dar cele mai multe persoane il folosesc doar pentru incalzit si preparat mancare (adesea doar pentru a face floricele de porumb).

RealSimple iti arata cateva intrebuintari mai putin cunoscute ale acestui aparat.

1. Dezinfectarea si dezodorizarea buretilor

Un burete de bucatarie care miroase destul de urat poate fi dezinfectat si dezodorizat, daca il inmoi in apa cu otet alb sau cu suc de lamaie, dupa care il pui in cuptorul cu microunde, timp de un minut, la treapta inalta. (Foloseste o manusa speciala pentru a-l lua de acolo).

2. Dezinfectarea tocatoarelor din plastic

Spala tocatorul bine, freaca-l cu o jumatate de lamaie si apoi pune-l in cuptorul cu microunde incalzit, timp de un minut, pentru a-l dezinfecta.

3. Inmuierea zaharului brun

Zaharul brun se poate intari destul de repede, insa, daca il tii in ambalajul lui de plastic, adaugi cateva picaturi de apa si il pui in cuptor pe o treapta medie de caldura timp de 10-20 de secunde va reveni la starea initiala.

4. Decristalizarea mierii

Mierea care s-a cristalizat poate fi readusa la forma normala prin incalzirea ei la microunde, timp de 30 de secunde - un minut, la o treapta medie. (Acopera borcanul inainte de a-l pune la cuptor).

5. Cresterea aluatului cu drojdie

In mod normal, un aluat cu drojdie creste cam intr-o ora sau mai mult daca este lasat la temperatura camerei. Insa, in cuptorul cu microunde, un astfel de aluat poate creste in aproximativ 15 minute.

Pune aluatul intr-un vas foarte mare si acopera-l cu un capac de plastic. Asaza o cana cu aproximativ 250 de mililitri de apa in cuptor, spre o margine, si apoi pune si vasul cu aluat (in centrul cuptorului). Seteaza caldura cat mai mica posibil (10%), incalzeste cuptorul timp de trei minute si apoi lasa aluatul sa se odihneasca tot in cuptor alte trei minute. Incalzeste-l iarasi trei minute, iar apoi lasa-l sase minute (aluatul va fi dublu cand il vei scoate).

6. Incalzirea unor geluri pentru probleme de sanatate

La microunde poate fi incalzit si un gel pentru dureri de cap, spre exemplu. Ai grija insa sa nu faci acest lucru cu un gel care este intr-un recipient din metal.

7. Incalzirea unor produse de infrumusetare

De asemenea, ceara pentru epilat poate fi incalzita mult mai usor si rapid in cuptorul cu microunde. La fel, poti incalzi o masca faciala (dar nu foarte mult) sau un ulei pentru par.

8. Prajirea usturoiului

In cuptorul clasic usturoiul se prajeste cam in 45 de minute, dar la microunde poti face acest lucru in 8 minute. Taie partea de sus a unei capatani pentru ca toti cateii sa fie "descoperiti". Pune capatana intr-un vas mic si adanc, pune doua linguri de apa peste, si apoi adauga sare, piper si doua linguri de ulei de masline. Acopera vasul cu un capac de plastic si tine-l in cuptor la putere medie timp de 7 - 7,5 minute. Lasa apoi usturoiul sa se mai patrunda cateva minute, inainte de a-l descoperi.

9. Gatirea partiala a legumelor pentru gratar

Daca vrei sa faci legume la gratar, pune-le intai in cuptorul cu microunde, pentru a se face mai repede apoi. Spre exemplu, cartofii noi incalzeste-i doua minute (inteapa-i putin intai), iar ardeii un minut.

10. Obtinerea unei cantitati mai mari de suc de fructe

O lamaie stoarsa imediat dupa ce a fost luata din frigider da mai putin suc decat una care a stat la temperatura camerei sau care a fost incalzita usor. Pentru a obtine mai mult suc de la citrice pune-le 20 de secunde la microunde.

11. Prajirea nucilor, alunelor si obtinerea pesmetului

Toate acestea se fac la microunde intr-un sfert din timpul care ar fi necesar in cazul folosirii unui cuptor clasic. Pune-le pe o farfurie si incalzeste-le la treapta inalta 2-3 minute, amestecandu-le la fiecare minut. Si nu pierde din vedere ca vor continua sa se prajeasca timp de aproximativ un minut dupa ce le-ai scos.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#cuptor microunde, #microunde, #intrebuintari cuptor microunde, #intrebuintari microunde , #bucatarie