Reguli surprinzatoare de luat masa in diferite colturi ale lumii

Luni, 22 Iulie 2013, ora 18:17
11629 citiri
Reguli surprinzatoare de luat masa in diferite colturi ale lumii
Foto: Huffington Post

Respectarea regulilor de eticheta la masa este un mod prin care ne aratam respectul fata de gazda, dar si o dovada a bunei cresteri primite in familie. Exista insa situatii in care anumite gesturi, considerate nepotrivite de unii, devin obligatorii pentru altii.

Aceste reguli difera de la o tara la alta, cunoasterea lor fiind absolut necesara pentru cei care calatoresc si, implicit, mananca acolo unde ajung.

Inainte de a pleca catre urmatoarea destinatie din strainatate, familiarizati-va cu regulile de a lua masa specifice zonei: veti fi surprinsi de cum mananca unele popoare, dar sunteti obligati sa procedati la fel, pentru a nu jigni.

In Japonia, cu cat mananci mai zgomotos, cu atat mai bine. Bucatarul se va simti flatat daca sorbi din castronul de supa si oricum alte sanse de a savura preparatul nici nu prea sunt, caci lingurile sunt destul de rare in restaurantele japoneze, scrie Huffington Post.

Cea mai importanta regula in multe tari asiatice se refera, insa, la modul in care se aseaza betisoarele. Indiferent de situatie, acestea nu se infig niciodata in pozitie verticala in orez, ci se asaza paralel, pe masa.

Cu parere de rau pentru stangaci, in India, Orientul Mijlociu si multe tari africane este indicat a se manca numai cu mana dreapta. Obiceiul isi are explicatia in religia musulmana, dar si in chestiuni pur practice. Mana stanga este considerata impura.

In Franta, mai ales in cazul intalnirilor profesionale, nu este deloc bine vazuta impartirea notei de restaurant in functie de consumul individual. Francezii prefera sa plateasca consumatia in intregime sau sa il lase pe celalalt sa o faca, semn de respect si galanterie.

Tot in tara lui Voltaire, painea are un rol bine determinat. Ea se serveste cu aperitive, de obicei branza, la finalul mesei, si nu este indicat a se consuma de una singura, oricat de infometat ai fi. Resturile de paine se lasa direct pe masa sau pe servetel si niciodata pe farfurie.

Taco, niciodata mancat cu tacamuri

In Mexic, furculita si cutitul folosite la savurarea unui taco echivaleaza cu un afront adus gazdelor. De asemenea, mexicanilor le plac urarile, "provecho" fiind un fel de "pofta buna" necesar ori de cate ori cineva ia masa.

In Italia, eticheta de turist poate fi pusa cuiva imediat ce persoana in cauza a comandat un cappuccino. Astfel, consumata inainte de pranz, aceasta cafea lejera poate deranja stomacul, spun italienii. Din acest motiv ei servesc cappuccino doar spre seara, un espresso fiind insa potrivit la orice ora.

In ceea ce priveste parmezanul, daca nu este oferit, nu il cere. Italienii se vor simti ofensati sa presari delicioasa branza peste pizza sau alt preparat, daca ei nu considera necesar.

Bucatarii portughezi sunt mult mai sensibili decat am crede. In aceasta tara, daca sarea, piperul sau alte condimente nu se gasesc la masa, inseamna ca preparatele sunt asezonate perfect. Atunci cand le ceri, critici, involuntar, bucatarul sau gazdele.

In Thailanda, mancarea nu se duce la gura folosind furculita. Cu ea doar se impinge orezul in lingura, caci betisoarele, in acest colt de lume, sunt considerate vulgare.

Pentru bulgari, florile de culoare galbena semnifica ura. Atentie, deci, la ce oferim cand suntem oaspeti in Bulgaria!

In Rusia, este foarte nepoliticos a pune mainile pe genunchi. Rusii le prefera mai degraba pe marginea mesei decat sub ea.

Chinezii au superstitii legate de peste. In sudul Chinei si Hong Kong mai ales, cei mai superstitiosi aleg sa manance doar partea de sus. Ca turist, poti manca linistit tot din farfurie, insa respectand regula: odata ajuns la mijloc, scoate oasele pestelui si continua in acelasi sens, fara a-l intoarce si pe cealalta parte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#reguli eticheta masa lume, #cum mancam reguli tari, #reguli masa diferite tari, #reguli luat masa lume , #bucatarie