Sobolanul din meniu! Carne de rozatoare la restaurant?

Sambata, 12 Decembrie 2015, ora 12:40
14945 citiri
Sobolanul din meniu! Carne de rozatoare la restaurant?
Foto: Pexels/Skitterphoto

Intrarea unui soarece in casa e, cel mai adesea, o tragedie, fiind marcata de tipete, escaladari bruste ale scaunelor si meselor si planuri complicate de a evacua intrusul. Dar lucrurile nu stau la fel peste tot in lume. In multe tari, sobolanii sunt delicatese in meniu.

Anual, pe 7 martie, intr-un sat aflat pe dealurile din nord-estul Indiei, tribul Adi celebreaza Unying-Aran, un festival neobisnuit unde soarecii sunt piesa de baza de la masa, relateaza BBC. Felul de mancare favorit al locuitorilor e format din stomac de soarece, intestine, ficat, fetusi, toate fierte laolalta cu cozile si picioarele, dar si cu chili si ghimbir.

De fapt, rozatoare de toate speciile sunt intampinate cu bratele deschise in aceasta comunitate. Sunt crescuti soareci pe langa casa, dar sunt intampinati cu entuziasm si cei salbatici, care in mod normal traiesc in padure.

Cele mai apreciate parti sunt cozile si picioarele, explica Victor Benno Meyer-Rochow, de la Universitatea Oulu, din Finlanda, care a stat de vorba cu mai multi membri ai tribului, pentru un studiu realizat recent in ceea ce priveste alternativele de hrana ale viitorului.

Omul de stiinta a aflat de la bastinasi ca aceasta carne e "cea mai buna din cate exista", "tot ce ti-ai putea imagina".

Cand un oaspete important se afla in sat, vizitator sau ruda, e de neconceput o masa de la care sa lipseasca sobolanii.

Soarecii, morti bineinteles, sunt daruiti chiar si la nunta. Au devenit un simbol in sine. In prima zi a festivalului Unying-Aran, numita Aman Ro, fiecare copil primeste cate doi soareci in dar, la fel cum noi primeam candva o jucarie in dimineata de Craciun.

Nu se cunoaste insa originea acestui obicei, dar se stie ca e unul vechi si in niciun caz rezultat din cauza lipsei alternativelor in ceea ce priveste alimentele. Nenumarate animale traiesc in padurea din apropiere: caprioare, capre salbatice, bivoli. Pur si simplu, membrii tribului prefera carnea rozatoarelor.

Pana si Meyer-Rochow, in ciuda faptului ca e vegetarian, a incercat faimoasa carne, gasind-o similara cu alte tipuri de carne incercate. Singura diferenta, afirma el, e mirosul.

Nu doar in acest colt din India soarecele e in meniu. In Yaounde, Camerun, se gaseste chiar o ferma de sobolani, unde rozatoarele cresc cat niste caini mici si sunt animale care se pot dovedi chiar periculoase. Periculoase, insa gustoase, spun localnicii. Si scumpe, pentru ca e mai scumpa carnea lor decat cea de pui.

"Cea mai delicioasa carne pe care am mancat-o in viata mea"

Potrivit prezentatorului TV Stefan Gates, care a calatorit peste tot in lume pentru a vedea ce mananca oamenii, carnea de sobolan e asemanatoare celei de porc, insa mai delicata. "A fost cea mai delicioasa carne pe care am mancat-o in viata mea", declara Gates. "Extraordinar de delicata si delicioasa, foarte suculenta, zemoasa si cu un strat placut de grasime, care se topeste perfect in gura", isi aminteste el.

Tot in India, Gates a petrecut o vreme in Dalits, unde traieste una dintre cele mai sarace caste. Acestia aveau grija de recoltele celor dintr-o casta mai bogata in schimbul dreptului de a manca sobolanii ce misunau pe camp.

Potrivit lui Gates, singurul lucru usor deranjant la carnea de sobolan e mirosul de par ars.

Hrana viitorului nu e deloc sigura: Avertisment la nivelul UE despre insecte

Placerea de a consuma carnea rozatoarelor e veche de secole. Conform unei cercetari realizate la Universitatea Nebraska-Lincoln, soarecii erau consumati in China in timpul dinastiei Tang, in perioada 618 - 907 d. Hr.. Mai mult, se numeau "caprioare de casa". Cei mai populari erau puii de soarece impluti cu miere.

Pana in urma cu 200 de ani, o ruda apropiata a soarecelui comun, cel care ne viziteaza uneori casele, era consumat de mare parte din polinezieni, inclusiv de populatia maori din Noua Zeelanda. Acestia erau consumati in cantitati mari, mai ales la inceputul iernii.

Folositi ca moneda de schimb in Noua Zeelanda

Mai mult, in Noua Zeelanda erau considerati delicatesa, fiind folositi chiar ca moneda de schimb, oferiti la ceremonii, cum ar fi nuntile.

Sunt consumati in mod regulat si in Cambodgia, Laos, Myanmar, parti din Filipine si Indonezia, Thailanda, Ghana, China si Vietnam.

Altii compara carnea de sobolan, mai ales daca animalul isi face veacul in campurile cu orez, cu cea de iepure.

Si in Africa soarecele e in meniu. In Nigeria, soarecele gigantic african e favoritul marii majoritati. Aceasta carne e mai scumpa decat cea de vaca sau pestele.

Parerea multora care au calatorit si au gustat peste hotare aceasta carne e ca e vorba despre o alegere constienta, dictata de gust si mai putin de lipsuri. N-ar trebui sa ne miram daca, intr-o zi, pe strada noastra un local o va introduce in meniu, spun oamenii de stiinta. Mai mult, ar trebui sa ne cautam un loc la masa si sa o incercam. Pana la urma, e carnea preferata a multora si le datoram asta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#sobolani mancare, #tari consuma soareci, #delicatese sobolani, #carne sobolan , #bucatarie