Ce efecte are casatoria asupra sanatatii?

Marti, 01 Iunie 2010, ora 07:08
4922 citiri
Ce efecte are casatoria asupra sanatatii?

Din ce in ce mai multe cercetari sugereaza faptul ca, atunci cand te casatoresti, cel mai bine ar fi sa primesti si un avertisment legat de riscurile la care iti supui sanatatea, mai ales daca esti femeie.

O noua aparitie editoriala, "For Better (For Worse): The Science Of A Good Marriage", scrisa de Tara Parker-Pope, in care autoarea analizeaza mai mult de 200 de studii privind casnicia, arata ca, daca ramai intr-un mariaj care nu functioneaza, este mai rau pentru sanatate, decat daca te desparti si esti singur din nou.

Potrivit menshealth.com, iata beneficiile si dezavantajele mariajului pentru sanatate, atat pentru femeie, cat si pentru barbat. Femeia este mult mai afectata deoarece are grija si de ea si de el si isi face griji pentru amandoi, deseori mai mult decat isi face el pentru ea.

Beneficii pentru ea?

1. Atenueaza durerea

Dragostea partenerului, atunci cand este manifestata cumva, poate alina in mod natural durerea. Un experiment realizat pe un grup de femei casatorite, care au fost supuse unor socuri electrice de intensitate moderata, in timp ce creierele le erau scanate, a demonstrat ca dragostea face ca durerea sa fie mai mica.

Mai exact, unele femei au stat singure, iar altele au fost tinute de mana de partener. Cele care au fost tinute de mana de partener au simtit dureri mai mici decat celelalte.

2. Reduce stresul

Un mariaj fericit reduce stresul, mai ales pe cel legat de serviciu. Acesta face ca femeile sa uite mai repede grijile la sfarsitul zilei, dupa ce ajung acasa.

3. Reduce riscul aparitiei unor boli

Femeile casatorite sunt mai putin predispuse la boli legate de varsta.

Dezavantaje pentru ea

1. Scade speranta de viata

Desi unele studii sugereaza ca mariajul creste speranta de viata a femeilor cu pana la trei ani, altele arata ca acesta scurteaza viata cu un an si jumatate.

2. Scurteaza viata daca barbatul este mai tanar

O femeie care se marita cu un barbat care este cu 7-9 ani mai tanar este cu 20% mai predispusa sa moara mai devreme decat una maritata cu un barbat de varsta ei.

3. Se ingrasa, le creste colesterolul sau riscul de boli cardiace

Femeile care au un mariaj tensionat sunt mai predispuse la ingrasare, la cresterea tensiunii arteriale, la cresterea colesterolului si au un risc ridicat de a face boli de inima sau diabet.

4. Duce la depresie

Faptul ca femeia are grija atat de ea cat si de el face ca femeile sa fie mai predispuse depresiilor decat barbatii.

5. O afecteaza daca nervii sunt tinuti in frau

Atunci cand o femeie se abtine de la a spune ce simte si ce gandeste, mai ales in situatii conflictuale, aceasta se poate alege cu probleme de sanatate.

6. Duce la lipsa de somn daca partenerul sforaie

Barbatii sforaie de doua ori mai mult decat femeile. Un studiu a aratat ca femeile care dorm langa barbati care sforaie se trezesc partial de aproximativ 21 de ori pe ora. Un somn care nu este odihnitor poate duce la diferite dereglari in organism.

Avantaje pentru el

1. Creste speranta de viata

Un barbat burlac se poate bucura mai mult de unele placeri ale vietii, dar poate muri cu sapte ani mai devreme decat unul casatorit. Cercetatorii cred ca acest lucru este posibil deoarece barbatii casatoriti renunta mai repede la alcool, tigari, junk food. In plus, merg mai des la doctor.

2. Scade riscul de accident vascular cerebral

Un studiu realizat cu ajutorul a 10.000 de barbati a demonstrat ca cei care au un mariaj fericit sunt mai feriti de un astfel de accident. Cei singuri sunt cu 64% mai predispusi la acesta. Studiul avertizeaza insa ca la fel de periculos este si un mariaj nefericit.

3. Este mai implinit daca partenera este mai tanara

Un mariaj are cu 20% mai multe sanse sa fie unul implinit, si deci si barbatul sa fie asa, daca partenera este cu cinci ani mai tanara.

4. Creste sansele de a supravietui unui cancer

Barbatii casatoriti care sufera de cancer au mai multe sanse de a supravietui decat cei singuri sau divortati.

5. Aduce mai multi prieteni

Barbatii isi fac mai multi prieteni prin intermediul grupului de cunoscuti ai sotiei.

Dezavantaje pentru el

1. Duce la acumularea de kilograme in plus

Barbatii casatoriti sunt de trei ori mai predispusi sa devina obezi. Femeile de doua ori.

2. Scade sistemul imunitar

Un mariaj stresant poate scadea sistemul imunitar al barbatilor.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#casatorie efecte sanatate, #dezavantaje avantaje casatorie, #efecte sanatate casatorie , #casatorie