Comunicarea intre soti, cheia fericirii in casnicie

Duminica, 06 Martie 2011, ora 12:19
12925 citiri
Comunicarea intre soti, cheia fericirii in casnicie

La baza multor divorturi sta o explicatie bizara: "Nu mai avem nimic sa ne spunem". Psihologii spun ca, totusi, nu exista oameni care sa nu aiba ce sa-si spuna. Exista numai lipsa de comunicare. Ai ce spune, dar iti vine sa taci. Nu-ti dai seama ca, uneori, tacerea nu e de aur.

Iata cateva reguli simple, pentru cei care nu doresc sa ajunga la punctul critic, cand nu mai au ce sa-si spuna.

Buna dimineata!

Uneori partenerii lasa impresia ca fac eforturi ca sa nu aiba ce sa-si spuna unul altuia. Cand se trezesc, el se uita la tavan, ea priveste la fereastra si, in cele din urma, el se repede sa-si faca singur cafeaua. A lui. Mai tarziu, si-o va face si ea pe a ei.

Regula de aur cere ca al doilea trezit sa-i spuna primului traditionalul "buna dimineata!". Daca nu sunt chiar prost crescuti, celalalt va raspunde cu aceleasi cuvinte si, inevitabil va intreba: "cum ai dormit?".

Daca celalalt raspunde ceva despre cum a dormit, comunicarea a inceput, iar sotii pot socoti ca au demarat ziua cu dreptul.

M-am gandit la tine azi

Nimic mai frumos pentru cel care vine al doilea de la serviciu, decat sa raspunda cu "m-am gandit la tine azi", atunci cand este intrebat, chiar si intr-o doara, despre cum i-a mers ziua la serivicu.

Un raspuns de genul "am inregistrat 400 de facturi" desfiinteaza din start orice comunicare, intrucat niciodata partenerul nu e interesat de facturile celuilalt.

In schimb, un raspuns personificat duce imediat la intrebarea "sub ce aspect te-ai gandit?". Nu va speriati, raspunsul nu obliga la nimic complicat. Este suficient ceva in genul "stiam ca mergi la coafor si am vrut sa stiu cum arati". Este exact ce trebuie. Comunicarea intre soti a inceput.

Eu am incredere in tine

Inevitabil, justificat sau nu, intre soti pot mocni suspiciuni. In atare situatie, nimic nu taie mai vartos canalele de comunicare decat imbufnarea. Indiferent daca esti sincer sau nu, simpla declaratie "eu am incredere in tine" dezleaga calul de la gard - ca sa folosesc o expresie olteneasca.

Increderea partenerului (partenerei) il face pe celalalt sa-i spuna macar 1% din ce are pe inima. Poate nici atata, poate ii va spune exact altceva decat ceea ce are pe inima, dar asta nu conteaza. Conteaza sa vezi comunicarea cum este salvata. Mai sigur, va spune mai mult.

Comunicand azi, comunicand maine, ai senzatia ca in ciuda inclestarii, inca nu sunt taiate toate puntile.

Imi pare rau pentru ceea ce am facut

Indiferent daca vina e mare sau mica, simpla confidenta "imi pare rau pentru ceea ce am facut" il apropie pe cel de al doilea de cel dintai. O explicatie inceputa cu exprimarea regretului obliga partenerul sa-l consoleze pe celalalt, sa-i aline regretul, chiar daca momentul poate fi dureros pentru el.

Este mult mai pragmatic sa afle de la tine ca regreti decat sa-ti atraga atentia el ca ar trebui sa-ti para rau, sa ajungi in defensiva si sa simti ca orice incercare de comunicare se prabuseste.

Cu surpriza: de cand n-am mai mancat ardei umpluti

Chiar daca nu poti sa suporti ardeii umpluti, un compliment merge sigur la inima. Poate ca ti-a facut in necaz ardeii umpluti, stia ca nu-ti plac. Cu atat mai mult, vorba amabila dezarmeaza.

Cu o replica de genul "iarasi ardei umpluti?" poate te va scuti altadata de aceasta mancare nesuferita, dar vor fi si mai nesuferite momentele de tacere ce vor urma, inevitabil.

Uneori ajunge un singur moment de tacere, pentru ca sotii sa descopere din senin ca nu mai au ce sa-si spuna unul altuia.

Ce bine ca te-ai gandit sa iei si pentru mine bilet la fotbal!

Atunci cand barbatii vorbesc intre ei despre fotbal, iar femeile intre ele despre croitoreasa, dupa ce ajung retrasi in caminul lor, sotii nu mai au subiect de comunicare.

Merita atata sacrificiu din partea lui cat sa se intereseze cum va arata rochia ei la viitoarea petrecere, sau atata sacrificiu din partea ei ca sa-l asculte pe el, despre nereusita loviturii de la 11 metri.

Pe el nu-l intereseaza rochia, pe ea n-o intereseaza lovitura, dar pe amandoi ii intereseaza ca, dupa ce depasesc acest extemporal neplacut, sa aiba maine subiect de comunicare pe orice tema.

Noapte buna!

Daca unul dintre soti se duce imediat la culcare, iar celalalt il gaseste dormind, cand vine si el, pentru ca s-a ispravit emisiunea la TV, este clar ca nu exista comunicare intre ei.

Si cat de simplu era sa iasa din aceasta capcana inclestata cu o sigura vorba din partea celui care se duce primul la culcare, sau care da cel dintai semne de oboseala: "noapte buna!".

Este un prilej excelent pentru ca, la ora trezirii, fiecare sa simta nevoia unui "buna dimineata", stimulentul comunicarii de zi cu zi.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#comunicare soti, #comunicare casatorie, #lipsa comunicare mariaj , #casatorie
Comentarii