Cui ii face mai bine casatoria: femeii sau barbatului?

Duminica, 13 Martie 2011, ora 08:05
8871 citiri
Cui ii face mai bine casatoria: femeii sau barbatului?

Este mariajul bun pentru sanatate? In general, cercetatorii sugereaza ca da. De obicei persoanele casatorite traiesc mai mult, se ingrijesc de sanatate mai bine, au o viata sexuala normala, sunt mai putin stresate, se imbolnavesc mult mai rar de inima, diabet si depresii, comparativ cu cei care aleg sa traiasca singuri.

Lista cu beneficii in urma casatoriei este atat de lunga incat Departamentul de Sanatate al Statelor Unite a cheltuit 5 milioane de dolari pentru a promova in media alegerea acestei forme de convietuire, dupa cum arata Huffington Post.

Ceea ce este interesant e ca femeile si barbatii au parte de beneficii diferite, in ceea ce priveste sanatatea de pe urma casatoriei. Viata sexuala a unui barbat cel mai probabil se va imbunatati mai mult decat cea a femeii, in timp ce riscul unei depresii scade mai mult la femeie intr-o relatie pe termen lung.

In realitate, nici nu este nevoie sa fii casatorit cu acte in regula, este nevoie doar sa ai parte de o relatie serioasa, de lunga durata, ca sa beneficiezi de unele avantaje. Chiar si cuplurile de acelasi sex, care de cele mai multe ori nu au voie sa intocmeasca acte legale, se bucura de aceleasi beneficii ca cele heterosexuale.

"Nu cred ca este vorba de acte in sine. Este mai degraba vorba despre sprijin social si atasament reciproc", spune John Gallacher, cercetator la Universitatea de Medicina Cardiff din Tara Galilor, care a publicat recent un eseu pe aceasta tema.

Barbatii se aleg cu o speranta de viata mai mare

Convietuirea ofera cel mai mare beneficiu posibil, si anume prelungirea vietii. Comparativ cu persoanele singure, cele casatorite au o probabilitate foarte mica sa moara de tinere si au o durata medie de viata mai mare.

Legatura intre viata prelungita si casatorie este mai puternica la barbati. Un studiu din 2007 pe populatia din Europa arata ca este o diferenta considerabila de durata a vietii intre barbatii casatoriti si cei singuri, spre deosebire de mica diferenta semnalata in cazul femeilor.

Casatoria te fereste in primul rand de accidente neasteptate, mai ales cand esti tanar, cum ar fi acte de violenta sau alte nenorociri ce pot fi evitate printr-o mai mare atentie.

Barbatii sunt mai paziti de bolile de inima

Riscul aparitiei unor boli precum cele de inima, diabet, Alzheimer, boli ale plamanilor si alte afectiuni cronice este mai mic la cei ce traiesc in cuplu. Pentru multe dintre aceste boli, avantajul este egal pentru ambele sexe.

Diferenta o face riscul de boli de inima, care la barbati scade de trei ori, pe cand la femei doar se injumatateste, potrivit unui studiu din 2009.

Barbatii renunta la mare parte din vicii, femeile se apuca de fumat

Disproportia in ceea ce priveste bolile de inima poate veni din faptul ca burlacii duc o viata mult mai nesanatoasa decat femeile necasatorite, consumand mai mult alcool si tutun si dezvoltand adesea si alte vicii. Un studiu din 2006 din America arata clar cum consumul de alcool si marijuana scade dramatic in urma casatoriei barbatilor. Si femeile beau mai putin dupa ce se muta impreuna cu persoana iubita, dar consuma aceeasi cantitate de marijuana.

In ceea ce priveste fumatul nu exista imbunatatiri notabile dupa casatorie, probabil din cauza dependentei de nicotina. Dar diferenta o face faptul ca femeile sunt mult mai predispuse in a se apuca de fumat, daca sotul lor are acest obicei.

Pe scurt, femeile au o mai buna influenta asupra barbatilor decat invers. Ele ofera mai mult sprijin afectiv partenerului si de cele mai multe ori il incurajeaza sa renunte la fumat si bautura, spune Hui Liu, profesor asistent de sociologie la Universitatea de Stat din Michigan.

Risc mai mic de depresie la femei

Desi oamenii casatoriti se plang ca "se innebunesc" unul pe altul, adevarul este ca au parte de o sanatate mintala mai buna. Riscul depresiei, de exemplu, scade considerabil la femei.

"Aceasta este o boala tipic feminina, prin care isi manifesta stresul pshihologic", afirma profesorul de sociologie de la Universitatea Wake Forest, din Wiston-Salem, Robin Simon. Casatoria este buna si pentru doamnele care sufera de depresie bipolara, episoadele depresive fiind mult mai rare si mai putin grave.

Stresul ocoleste barbatii casatoriti

Contrar credintei populare, barbatii se streseaza mult mai usor decat femeile. Conform unui test de laborator, barbatii prezinta o crestere mult mai mare a cortizolului atunci cand sunt pusi in fata unei situatii dificile. Din fericire pentru barbati, stresul se diminueaza cand fac parte dintr-o relatie.

Un experiment din 2010 arata ca barbatii insurati aveau un nivel de cortizol considerabil mai mic decat al burlacilor, in timpul competitiilor. In schimb, femeile puse in aceeasi situatie nu au aratat diferente prea mari ale nivelului de stres in functie de starea civila.

Si unul si altul pierd in lupta cu cantarul

Sa fii casatorit nu inseamna sa fii mai sanatos din toate punctele de vedere. De fapt, in ceea ce priveste greutatea corporala s-ar putea chiar sa reprezinte un dezavantaj. Desi ambii parteneri iau in greutate dupa casatorie, probabil din cauza faptului ca se simt mai relaxati cu propriul corp, femeile se ingrasa mai mult, indiferent daca au sau nu au copii.

Pentru ca intra in mariaj cu ceva kilograme in plus, barbatii sunt aceia care pot ajunge sa se ingrase excesiv, greutatea putand sa le puna grave probleme de sanatate. O explicatie ar fi ca femeile sunt de cele mai multe ori destul de slabe inainte de casatorie si nu se observa atat de mult cateva kilograme in plus. Mai mult decat atat, barbatii tind mai mult sa se lase de sport decat consoartele lor.

Chiar daca si persoanele ce traiesc in cuplu, dar nu sunt casatorite legal, se ingrasa putin, kilogramele sunt in mod clar mai putine decat la cele casatorite legal. Asta se poate datora conceptiei ca inca "esti pe piata", niciun act nu te leaga de persoana cu care stai.

Mai mult sex pentru barbati

Cand esti casatorit, clar ai parte de mai mult sex decat atunci cand nu ai o relatie stabila (cel putin in primii 10 - 20 ani). Barbatii insurati se declara mai satisfacuti de viata lor sexuala decat burlacii care au intalniri.

Se pare totusi ca barbatii sunt cei mai impliniti din punct de vedere sexual in urma unei casatorii. Dintr-un studiu din 1990 reiese ca 49% dintre barbatii casatoriti erau foarte satisfacuti de viata lor sexuala, comparativ cu cei 33% care nu aveau o partenera. In schimb, 42% dintre femeile maritate erau multumite, comparativ cu 31% care erau singure.

Femeile nu se simt la fel de implinite sexual in casatorie din cauza ca inca simt discrepantele dintre sexe in ceea ce priveste indatoririle domestice, spune Pepper Schwartz, profesor la Universitatea Washinton din Seatle.

Stabilitate materiala mai mare pentru femei

Persoanele casatorite au parte de mai multa stabilitate financiara. Iar femeile in mod deosebit resimt o crestere economica, spre deosebire de barbati, la care se pune mai mult problema de schimbare a statutului social.

Facandu-ti mai putine griji pentru bani, clar anxietatea si stresul se diminueaza. Dar la oamenii casatoriti se pare ca apare mai mult dorinta de a se asigura. Totusi, numarul barbatilor asigurati, fie ei singuri sau intr-o relatie, este mai mic decat cel al femeilor.

Avantaj: barbati!

Se pare ca barbatii prezinta o imbunatatire pe mai multe planuri, dar asta nu ar trebui sa le intristeze prea mult pe femei. Oamenii tind in prezent sa se casatoreasca mai tarziu, la maturitate, cand au deja o cariera bine definita, ceea ce face sa dispara diferentele dintre barbati si femei.

Andrada Avram

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#casatorie sanatate, #casatorie ingrasare, #mariaj sanatate, #casatorie sex, #casatorie depresie , #casatorie
Comentarii