Ziare.com

Problemele casatoriei in zilele noastre

Marti, 31 Mai 2011, ora 23:11

   

Problemele casatoriei in zilele noastre
Conform unor studii recente, casatoria nu mai este importanta pentru oameni in zilele noastre. In gospodariile americane, de exemplu, cuplurile casatorite reprezentau doar 48%, in anul 2010.

Cifra este ingrijoratoare. Pentru a va face o idee, aflati ca in aceeasi tara, in 1950, cupluile casatorite reprezentau 78%, informeaza New York Times.

In zilele noastre, femeile care au studii superioare se marita mai repede decat cele care au doar studii liceale. Cu cateva zeci de ani in urma, lucrurile stateau tocmai invers, dupa cum afirma June Carbone, profesor la Universitatea din Missouri, Kansas.

Salariile, o mare problema

Societatile bogate sunt divizate de veniturile inegale ale femeilor si barbatilor. Cei educati se casatoresc, in general, mai tarziu si nu divorteaza. Exista multe familii in care s-au nascut copii, iar parintii nu s-au casatorit. Casatoriile sunt descurajate si de instabilitatea de pe piata fortei de munca.

Totusi, lipsa casatoriei inseamna mai putina siguranta pentru copii. Pe termen lung, tot mai multi oameni vor imbatrani singuri, aceasta fiind o consecinta a starii actuale a societatii.

O alta cauza a procentajului de mariaje este numarul tot mai crescut al imigrantilor, cel putin in state precum SUA. Acestia sunt necasatoriti in jurul varstei de 20-30 de ani.

Citeste mai multe despre casatorie tendinte SUA casatorie salariu
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2331 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

O alta cauza

Pe langă cauzele expuse mai sus ar mai fi și "noua moralitate ", mai precis decăderea normelor morale și lipsa de loialitate a partenerilor care sunt mai preocupați de satisfacerea propriilor interese și dorințe, decat trăinicia căsniciei.

Căsnicia in sine pare o relatie demodată, care nu mai e practică in această lume modernă aflată sub influenta unei noi moralităti. Iar legile tot mai blande cu privire la desfacerea căsătoriilor au inlăturat rusinea pe care odinioară o aducea cu sine divortul.
Cei care sunt nerăbdători să obtină rezultate rapide si să-si satisfacă numaidecat dorintele nu se mai gandesc aproape deloc la consecintele divortului. Fermecati de promisiunea atat de tentantă a libertătii si a independentei, ei cred că divortul este calea spre fericire.
Altii, cand intampină probleme greu de trecut, se indreaptă spre terapeuti, consilieri pe probleme familiale sau cărti scrise de autorităti in materie. Din nefericire, unii "specialisti“ moderni in probleme de cuplu s-au dovedit mai degrabă adeptii divortului decat apărătorii căsniciei. "Pentru prima dată in istoria omenirii, atacul continuu asupra căsătoriei, privită ca un ideal, are un succes surprinzător. Uneori, atacul este direct, bazat pe o anume ideologie si este pornit de «specialisti» care cred că jurămantul de fidelitate pe viată este nerealist sau opresiv“, se spune in cartea The Case for Marriage, de Linda Waite si Maggie Gallagher.
Conceptiile referitoare la natura si scopul căsniciei s-au schimbat. Probabil, ati observat că nu se mai pune accent pe fidelitate si sustinere reciprocă intre soti, ci pe satisfacerea propriilor interese, iar asta adesea in detrimentul partenerului conjugal.Motivele care odinioară stăteau la baza căsniciei — iubirea, fidelitatea, dorinta de intimitate, de a avea copii si sentimentul de implinire al ambilor parteneri — nu mai sunt la fel de puternice.
Unele schimbări care au avut loc recent in lume au antrenat si schimbarea opticii asupra rolurilor celor doi parteneri. In primul rand, in trecut sotul aducea painea in casă, iar sotia era casnică. In prezent ambii parteneri vor să-si facă o carieră. In al doilea rand, a avea copii in afara căsătoriei este o tendintă larg acceptată, ceea ce a dus la aparitia mai multor familii cu un singur părinte. In al treilea rand, concubinajul tinde să ia locul căsniciei . In al patrulea rand, legăturile intre persoane de acelasi sex si incercările de a le legaliza capătă amploare

 

iar..

... cei care au cel mai mult de suferit sunt copiii.
Situația actuală a căsniciilor arată eșecul societății de a ajuta instituția familiei. Toți cei care doresc să-și ocrotească căsnicia ar trebui să-și evalueze valorile care stau la baza relației lor. Dacă aceste sunt intelepciunea divină, generozitatea, discernămantul, teama de Dumnezeu, căldura sufletească, credinta autentică, precum si recunostinta sinceră si iubirea, atunci o căsnicie are toate șansele să dureze in timp.
Fericirea si multumirea in căsnicie nu vin din bunuri materiale, nici din implinirea profesională. Ele se dezvoltă in inimă si in minte si sunt intărite de cultivarea unor asemene calități morale , bazate pe Cuvantul Lui Dumnezeu.

Un comentariu bun si la obiect

Un comentariu bun,dar si de bun simt.
Dupa ce numai in ultimele doua saptamani am avut prilejul sa citesc inclusiv pe ziare com,articole si "studii"ce cuprind mii de pagini sau volume intregi,ale unor persoane lipsite de bun simt,"specialisti",nihilisti, anarhisti, "militanti" secularisti etc., care sustin contrariul a ceeace cu bun simt,cu talent, si cu realism a-ti reusit sa sintetizati Dv.in acest comentariu.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor