7 sfaturi pentru a-ti invata copilul sa foloseasca banii inteligent

Vineri, 16 Iulie 2010, ora 07:02
2759 citiri
7 sfaturi pentru a-ti invata copilul sa foloseasca banii inteligent
Rd

Cei mai multi dintre parinti intampina dificultati in a le arata copiilor cat este de important sa isi gestioneze cumpatat banii si pretentiile.

Pentru a veni in ajutorul acestora, rd.com a intocmit sapte sfaturi prin intermediul carora poti sa il inveti pe copilul tau cum sa foloseasca banii intr-un mod inteligent.

1. Arata-i si cand depui bani, nu doar cand iei

Daca copilul te vede numai cand mergi si iei bani de la bancomat va crede ca acestia se fac in acele masinarii. Arata-i si cand pui bani deoparte (daca mai ai de unde).

2. Invata-l sa isi stabileasca obiective si sa economiseasca pentru indeplinirea lor

Ia o pusculita sau confectioneaza una in casa si incearca sa il determini treptat-treptat sa isi propuna anumite tinte pentru care sa si economiseasca. Incepi cu pasi mici, cum ar fi sa isi puna deoparte bani pentru o inghetata sau o jucarie. Cand a strans suma respectiva, lasa-l pe el sa ia banii si sa cumpere in timp ce il insotesti la magazin.

3. Fa diferenta intre dorinta si nevoie

Invata-l sa vada diferenta intre un obiect de care are nevoie si unul care este mai mult un moft. Sau, chiar si la acelasi obiect, intre o pereche de adidasi, spre exemplu, care chiar ii sunt necesari, si o pereche dintre cei care sunt la moda si, deci, si mai scumpi.

4. Fa alegeri, nu sacrificii

In loc sa spui "Nu ne permitem acel lucru", "Este prea scump" sau, pur si simplu "Nu", arata-i ca poate fi vorba de o alegere deliberata mai degraba decat de un sacrificiu sau o interdictie. Spune-i ca alegi sa faci economie in anumite situatii, pentru a-ti permite sa realizezi altceva.

5. Arata-i ca va planificati viitorul

Lasa-l pe copil sa auda cand vorbesti cu partenerul tau despre planurile de viitor si cum sa faci rost de bani pentru materializarea acestora. Poate fi vorba de o masina noua, achitarea ratelor la banca, economisirea pentru asigurarea educatiei copilului, plata facturilor la timp, etc.

6. Daruieste si altora

Alaturi de pusculita pentru diverse dorinte ale lui mai pune una pentru a face fapte caritabile. Oricat de putini bani ai avea, copilul ar trebui sa invete ca este bine sa intinzi o mana de ajutor si altora, fie chiar si cu o suma insignifianta. Spune-i ca putin de la el cu putin de alti copii se poate aduna cat sa aduca unui alt copil un zambet pe fata.

7. Evita sa il lasi sa se uite la teleshopping

Tine-l cat mai departe de programele de telesopping si chiar si de reclamele simple din pauzele de publicitate. De asemenea, incearca sa ii explici cum se folosesc producatorii de diverse trucuri pentru a incanta oamenii si a atrage cumparatori. Spune-i spre exemplu ca o reclama la ciocolata este facuta, cel mai probabil, cu ajutorul multor kilograme de vopsea.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#copii economisit bani, #sfaturi folosire bani copii, #copii gestionat bani inteligent , #copii