Cat de mult ii afecteaza pe copii esecul la un concurs de talente si ce trebuie sa faca parintii

Vineri, 05 August 2016, ora 08:47
4870 citiri
Cat de mult ii afecteaza pe copii esecul la un concurs de talente si ce trebuie sa faca parintii
Foto: Pexels/Froken Focus

In ultima vreme au aparut tot mai multe concursuri de talente pentru copii. Insa, ca in orice competitie, nu toti cei care participa castiga si de multe ori cei mici sufera cand nu ies invingatori.

Dincolo de efectul pe care il are pe moment acest esec, este foarte important sa ne gandim la modul in care copiii sunt afectati pe termen lung.

Ziare.com a stat de vorba cu Bogdan Constanciuc, psihoterapeut si terapeut ocupational; terapeut la Centrul Educational pentru Copii Isteti - www.copilcuminte.ro, pentru a afla ce inseamna pentru cei mici faptul ca nu se claseaza pe primul loc in cadrul concursurilor de talente.

"Copiii nu percep decat tabloul construit de familia/mediul in care se dezvolta. Ei au nevoie sa inteleaga joaca si sa se bucure de ea fara sa intre in competitie cu ceilalti. Cea mai importanta competitie este cu ei insisi.

Un concurs de talente este, practic, o confruntare a copilului cu oglinda construita de familie privind 'cine sunt eu'. De aceea, parintii trebuie sa aiba mare grija cum construiesc aceasta oglinda si sa incerce sa evite trairea viselor personale prin copilul lor", a explicat Bogdan Constanciuc.

Specialistul ne-a spus ca aceste concursuri de talente reprezinta o expunere mediatica foarte mare, multe emotii, adica lucrurile pe care noi ca adulti le evitam si ca tocmai de aceea nu ar trebui sa ii expunem nici pe cei mici.

"Juratii nu ii resping pe copii, ci resping imaginea construita de parinti copilului. Confruntarea celor doua imagini poate avea efecte asupra imaginii de sine a copilului, fapt care poate duce la tulburari emotionale, tulburari de adaptare sau poate chiar depresie", a puctat psihoterapeutul.

Terapeutul are un sfat si pentru parintii care, totusi, vor sa isi inscrie copiii la astfel de concursuri.

"Daca iti doresti sa duci copilul la concursuri de talente, incearca sa construiesti copilului o imagine corecta privind talentul lui, dar si motivul participarii - unul distractiv si amuzant, si nu unul de 'o sa castigi ca esti cel mai bun', ci 'o sa te distrezi de minune'. Este nevoie sa nu uitam ca ai nostri copii au nevoie sa invete sa se joace, si nu sa concureze", a continuat Bogdan Constanciuc.

Specialistul a mentionat ca aceasta competitivitate poate duce la anxietatea de performanta, la imagine de sine deformata, iar un copil poate sa ajunga sa nu vrea sa incerce de teama sa nu cumva sa nu reuseasca sa fie cel mai bune sau sa considere ca "daca nu termina primul este o catastrofa, ajungand sa creada ca 'nu sunt bun de nimic, sunt cel mai prost, nu merit sa fiu iubit, mi-am dezamagit familia', si multe astfel de credinte".

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#copii concursuri talente, #copii esec concurs talente , #copii