Ce e mai greu de crescut un baiat sau o fata?

Miercuri, 26 August 2009, ora 23:51
12862 citiri
Ce e mai greu de crescut un baiat sau o fata?

Baietii si fetele sunt la fel de greu de crescut, dar din puncte diferite de vedere, sustin psihologii, asa ca meciul dintre cele doua tabere de parinti nu poate avea decat un scor egal: 1-1.

"Sunt diferente semnificative intre ei inca de la nastere", afirma David Stein, profesor de psihologie la Universitatea Virginia, citat de CNN.

Iar opinia sa este sustinuta de Leonard Sax, autorul unei carti pe aceasta tema, care atrage atentia asupra faptului ca este normal sa se intample asa cata vreme creierul uman are un ritm diferit de dezvoltare, in functie de sex. Cum se manifesta aceste diferente in modul in care se comporta copiii?

Disciplina: baietii sunt mai dificili

De ce nu asculta baietii? Va vine sa credeti sau nu, capacitatile auditive ale baietilor se dezvolta mai lent, imediat dupa nastere. Fetele au auzul mai sensibil, motiv pentru care si incep mai devreme sa vorbeasca, deoarece centrul vorbirii din creierul lor se dezvolta mai repede decat al baietilor. Asa se face ca fetele vor raspunde mai usor la "comenzi" de genul "nu face asta !".

In schimb, baietii sunt mai activi si mai impulsivi, iar acest lucru atrage dupa sine binecunoscutele pedepse, in special in perioada prescolara. De asemenea, statisticile arata ca proportia intre copiii cu hiperactivitate si alte deficiente de atentie este de 5-1 in favoarea baietilor, iar in cazul acestor copii este nevoie de ingrijiri speciale pentru a-i ajuta sa isi consume energia si sa isi reduca nivelul de agresivitate.

Siguranta fizica: tot baietii sunt mai dificili

In general, tot baietii sunt cei mai dispusi la confruntari fizice iar aceasta caracteristica da mari batai de cap tuturor parintilor.

Cu toate acestea, psihologii spun ca in ciuda vanatailor si zgarieturilor, aspectul ar trebui privit ca unul pozitiv. "In astfel de confruntari fizice baietii isi intaresc caracterul, increderea in fortele proprii si curajul", apune si Wendy Mogel, autoarea cartii "Binecuvantarile unui genunchi insangerat".

"Baietii isi asuma in mod natural riscuri. Diferenta este ca in timp ce baietii trebuie domoliti, fetele ar trebui incurajate sa fie mai combative", mai spune ea.

Comunicare: greu cu baietii, greu si cu fetele

Inca de la primii pasi, fetele arata mai mult interes pentru infatisarea lor, pentru culori, texturi sau expresii ale fetei. Si cel mai bine este ilustrat acest aspect prin desenele pe care le fac. Astfel, in timp ce baietii utilizeaza mai mult culori inchise, gen negru, albastru sau nuante metalice, fetele apeleaza la toata paleta coloristica pentru a-si exprima viziunea artistica.

De asemenea, ele sunt orientate catre relatiile cu oamenii in timp ce baietii catre actiune. Acesta este si motivul pentru care fetele percep cu mai multa usurinta limbajul non-verbal, cum ar fi tonul vocii sau expresiile fetei. In schimb, baietii nu numai ca incep sa vorbeasca ceva mai tarziu dar intampina si dificultati in exprimarea sentimentelor in cuvinte.

De aceea nu trebuie sa ne miram ca in timp ce o pustoaica este in stare sa descrie cu lux de amanunte cum era imbracata profesoara si de ce a fost dat afara X, fratii ei nu isi mai amintesc nimic din ce s-a intamplat la scoala. "Nimic important" este raspunsul pe care il primesc indeobste parintii din partea lor.

Lucrurile se schimba mult insa dupa varsta de 8 ani. Incep nabadaile, nuantele,drama, iar cu fetele devine din ce in ce mai greu de comunicat. De aceea, parintii trebuie sa incerce sa tina canalele de comunicare deschise inca de la varsta la care acestea intra la scoala.

Increderea in sine: cele mai dificile sunt fetele

Construirea unei imagini pozitive despre sine insusi este esentiala pentru orice copil, dar in cazul fetelor acest lucru este mai dificil de obtinut. Psihologii spun ca este vorba despre tirania principiului "fii buna, fii draguta", care guverneaza viata femeilor de la cea mai frageda varsta.

"Aceasta presiune care apasa pe umerii femeilor din cauza traditiei, de a-i pune pe ceilalti inaintea propriilor interese, de a face pe plac tuturor, face mai mult rau decat bine", spune si psihologul Jenn Berman, care explica faptul ca in ciuda aprecierilor de care se bucura un astfel de comportament, cu timpul el duce la scaderea respectului fata de sine, la autosubestimare.

La aceasta contribuie in mare masura si importanta imensa pe care societatea o acorda aspectului fizic in cazul fetelor. Odata ajunse la pubertate, fetele sunt extrem de greu de convins ca sunt pe cat de istete pe atat de frumoase, in timp ce baietii se cred, in cele mai multe cazuri, buricul pamantului.

Invatatura: din nou baietii

Baietii si scoala - un cuplu greu de mentinut in primii ani, si asta tot din cauza lipsei de atentie, de auto-control si de stapanire a limbajului. Toate activitatile specifice primelor clase, scrisul, cititul, desenul, muzica, sunt mai greu de stapanit de catre baieti, si, din pacate, putini invatatori tin cont de diferentele naturale dintre cele doua sexe.

Ce concluzie am putea trage? Ca baietii sunt mai dificili in primii ani de viata, in timp ce cu fetele necazurile incep ceva mai tarziu, in perioada pre-adolescentei. Dar totul depinde de fiecare copil in parte, nu-i asa?

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#relatii parinti copii, #copii incredere sine, #educatie baieti, #educatie fete , #copii