Ce se intampla daca ii citesti aceeasi carte de mai multe ori copilului tau

Sambata, 13 Aprilie 2019, ora 08:13
9369 citiri
Ce se intampla daca ii citesti aceeasi carte de mai multe ori copilului tau
Foto: Arhiva Pixabay

Stiai ca in fiecare seara cand esti cu copilul tau, iar acesta isi alege cartea preferata (da, cea pe care i-ai citit-o de 300 de ori pana acum), il pregatesti, de fapt, pentru succesul academic si pentru viitoarele teste pe care le va da?

S-ar putea sa fii intrigata sau confuza ca cel mic alege mereu aceeasi carte. Dar se intampla ceva cu adevarat magic care este vital pentru viitorul sau succes scolar. Este vorba despre intelegerea vocabularului. Iata ce se intampla daca ii citesti aceeasi carte de mai multe ori copilului tau!

De ce ar trebui sa ii citesti aceeasi carte de mai multe ori copilului tau?

Atunci cand ii vorbesti si ii citesti copilului tau in fiecare seara, il expui la o vocabular bogat. Cum invata copiii cuvinte noi? Prin experiente si contexte semnificative. Literatura pentru copii foloseste limbajul in moduri noi si jucause, iar prescolarii sunt ca un burete care absoarbe totul.

Atunci cand copiii invata sa citeasca la gradinita, acestia invata de fapt abilitati care ii ajuta sa decodeze si sa formeze cuvintele. Cu toate acestea, cuvintele trebuie sa aiba sens.

Cei mici trebuie sa inteleaga cuvintele pe care le citesc pentru a intelege povestea cu adevarat, iar vocabularul este o componenta foarte importanta si adesea subestimata cand vine vorba de construirea comportamentului cititorilor. Dar ce legatura are cititul cu testele pe care le va da copilul? Iata la ce concluzii au ajuns cercetatorii!

Desi ai destul timp pentru a-l face pe cel mic sa inteleaga diferite strategii si importanta raspunsurilor multiple cand vine vorba de teste, succesul consta in cele din urma in intelegerea a ceea ce citeste.

Daca cel mic are o intelegere puternica a vocabularului, atunci va avea o capacitate mai mare de a intelege un text nou. Cu alte cuvinte, va pune bazele pentru succesul viitor. Data viitoare cand cel mic pune mana pe cartea lui preferata pentru a nu stiu cata oara, nu dispera.

Strategii suplimentre pentru a imbunatati rutina de citit din fiecare seara

Pune intrebari

Pune intrebari deschise. Acestea iti pot oferi o perspectiva asupra modului in care gandeste copilul tau. De exemplu, poate ca personajul din cartea pe care i-o citesti are un prieten considerat a fi cel mai bun prieten. Poti intreba copilul prin ce se diferentiaza cel mai bun prieten de un prieten obisnuit. Daca nu are o perspectiva corecta asupra acestui subiect, ii poti explica si oferi mai multe detalii.

Scoate in evidenta cuvintele noi care nu sunt folosite frecvent in discutiile voastre

In momentul in care ii citesti copilului, vor aparea cuvinte care nu vor fi folosite adesea in interactiunea dintre voi. Insa te poti opri de fiecare data si le poti explica, astfel incat sa poata sti data viitoare cand le aude.

Capacitatea de a recunoaste importanta explicarii cuvintelor noi este vitala, deoarece ajuta copiii sa inteleaga cartile pe care le citesc.

Intreaba detalii legate de ilustratii

Fa pauze in diferite momente si admira arta din ilustratii. Acest lucru este deosebit de important, mai ales cand citesti aceeasi carte de foarte multe ori. Pana acum, probabil ca cel mic a memorat cartea si stie cuvintele pe de rost.

In loc sa citesti, fiind exasperata de monotonia cartii, fa pauze si uita-te atenta la detaliile din ilustratii. Invata-l pe cel mic sa faca acelasi lucru si sa foloseasca cuvintele noi pentru a le descrie.

Atunci cand ii citesti in fiecare seara copilului, nu este doar o modalitate minunata de a-l ajuta sa isi formeze corect circuitele neuronale, ci si ale inimii. Cel mic isi va aminti toata viata sa aceste momente petrecute alaturi de tine.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#sfaturi parenting, #citit copii, #carti copii , #copii