Cele 8 semne ale autismului, descrise de un psihoterapeut

Vineri, 08 Aprilie 2016, ora 10:35
30546 citiri
Cele 8 semne ale autismului, descrise de un psihoterapeut
Foto: Arhiva personala/Sinziana Burcea

Probabil nu exista griji mai mari decat cele pe care un parinte si le face pentru copilul sau. Iar abundenta de informatie, cel mai adesea online, nu face decat sa zapaceasca un parinte. Poate anumite manifestari ale copilului il trimit cu gandul la autism, tulburare ce pare sa afecteze din ce in ce mai multi copii, inclusiv in Romania.

Dar chiar asa sa stea lucrurile? Si, mai ales, cand avem motive intemeiate sa ne gandim la aceasta tulburare, la ce simptome sa fim atenti?

Potrivit Sanzianei Burcea, psiholog clinician principal si psihoterapeut adlerian, cifrele concrete arata intr-adevar inmultirea numarului de copii diagnosticati cu elemente de autism.

"Din anul 2000 si pana in 2010, prevalenta autismului s-a dublat, conform statisticilor internationale publicate in martie 2014, fapt care face ca autismul sa devina o afectiune din ce in ce mai frecventa.

Mai exact, daca in anul 2000 una din 150 de persoane avea autism, in 2010 unul din 68 de copii este atins de o tulburare de spectru autist, conform CDC Atlanta - Statele Unite ale Americii", a declarat pentru Ziare.com psihoterapeutul.

Intrebata cand ar trebui sa-si puna parintii semne de intrebare si sa mearga cu copilul la un control, Sanziana Burcea a indicat chiar primul an de viata: "Inca din primul an de viata parintii sunt sfatuiti sa acorde atentie sporita unor aspecte ce tin de dezvoltarea fireasca a copilului, dar care nu conteaza pentru parinti atat de mult cat conteaza somnul, alimentatia si igiena".

De ce minte copilul? Interviu cu un psihoterapeut

Potrivit psihoterapeutului, in ceea ce priveste tipurile de comportament care ar trebui sa ne dea de gandit, "exista 8 semne timpurii ale autismului, aduse in discutie de Centrul Mifne din Israel (un centru unic in lume, specializat in detectie timpurie a autismului in primul an de viata), la care parintii trebuie sa fie foarte atenti".

Iata si o succinta descriere a lor, potrivit psihoterapeutului: "Primul semn ar fi pasivitatea excesiva a copilului (lipsa interesului manifestat fata de mediul inconjurator, lipsa plansului in primul an de viata, lipsa miscarilor ample ale corpului) sau, din contra, copilul manifesta o activitate excesiva (plans continuu, neliniste psihica).

Apoi, parintii trebuie sa fie atenti la eventualele rezistente ale copilului in ceea ce priveste hranirea (copilul opune rezistenta in timpul hranirii la san sau opune rezistenta la trecerea de la san la biberon si la tranzitia de la mancare lichida la cea solida).

La fel de important in primul an de viata este contactul vizual direct cu oamenii, copilul evitand sa priveasca ochi in ochi. De asemenea, sfatuiesc parintii sa fie atenti la lipsa de reactie a copilului la vocea parintilor si prezenta acestora (nu raspunde la nume, nu intoarce capul cand cineva ii vorbeste).

O atentie deosebita trebuie acordata modului in care copilul accepta contactul fizic. Un semn timpuriu in autism este reprezentat de refuzul copilului de a fi atins/imbratisat din cauza hipersensibilitatii.

Inca un aspect important tine de dezvoltarea motorie a copilului. In cazul copilului cu semne timpurii in autism, aceasta dezvoltare poate fi uneori prea rapida, alteori intarziata. Suntem atenti la circumferinta capului, care la copilul cu autism creste prea mult in raport cu cea initiala, cu care s-a nascut".

Potrivit psihoterapeutului, fiecare dintre aceste simptome poate presupune o investigatie medicala suplimentara (audiologica, neurologica etc). Daca aceste investigatii infirma un diagnostic medical si minimum doua din aceste 8 semne persista in timp, atunci se poate sa existe o legatura intre acestea si autism.

Concret, pentru parinti pasul numarul unu este catre medicul de familie, care face primul screening. Apoi, acesta recomanda investigatii suplimentare catre psihologul clinician si medicul neuropsihiatru, care pune diagnosticul final.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#semne ale autismului, #simptome autism copii, #tulburari autism semne, #semne autism copii , #copii