A inceput scoala. Cum convingi copilul sa se trezeasca dimineata? Cat timp trebuie alocat activitatilor extrascolare? Interviu

Luni, 12 Septembrie 2016, ora 07:36
8997 citiri
A inceput scoala. Cum convingi copilul sa se trezeasca dimineata? Cat timp trebuie alocat activitatilor extrascolare? Interviu
Foto: Arhiva Ziare.com

Scoala a inceput. Pentru unii din nou, pentru altii in premiera. E un moment oarecum stresant pentru parinti (mai ales pentru cei ai "bobocilor"). Un moment care vine cu provocari de genul "iar trebuie sa trag de el dimineata" sau "cum ii explic eu cum sta treaba cu notele?".

Situatiile si provocarile sunt diferite in functie de varsta celui care merge la scoala. Un element care apare insa in multe cazuri e anxietatea. Potrivit lui George Chiriacescu, psiholog clinician si psihoterapeut adlerian (www.animaetanimus.ro), trebuie vazuta cauza acestei anxietati si actionat in consecinta.

Acesta a declarat pentru Ziare.com ca parintii trebuie sa fie extrem de atenti sa nu suprasolicite copilul in aceasta perioada, pentru ca se poate ajunge usor la contra-performanta. In plus, atentioneaza el, parintii ar trebui sa aiba grija sa nu lege relatia afectiva cu copilul de rezultatele sale scolare.

Reintoarcerea la scoala cum este perceputa de copii? In cazul adultilor vorbim uneori despre depresia post-concediu. Aici e cazul?

Pentru marea majoritate a adultilor, venirea din vacanta este traita drept un moment mai putin fericit. Reprezinta reluarea atributiilor de munca, a responsabilitatilor, a grijilor cotidiene.

Cei mai multi dintre adulti se duc la serviciu exclusiv pentru salariu si nu fac ceva ce le place sau nu au parte de un colectiv in care sa se simta bine, astfel ca jobul devine o corvoada.

Cand vorbim despre copiii care incep scoala, trebuie sa fim constienti ca ne referim la un interval de varsta foarte mare, 6 - 18 ani. Problemele, atitudinea, experienta legata de scoala difera. Sunt cei care abia intra in clasa zero, cei din anii terminali, "bobocii" de liceu, fiecare situatie vine cu alta incarcatura psihologica si, implicit, cu alte posibile probleme.

In general, copiii vad in reinceperea scolii un moment de reintalnire cu colegii, de stat la povesti, de joaca sau de legat noi prietenii. Scoala aduce si o schimbare a rutinei zilnice, o schimbare a orei de trezire, o renuntare la diferitele activitati, iar acest lucru poate genera stres si frustrare. Totusi, inceputul anului scolar, chiar daca vine cu o stare de melancolie, nu este similar cu un "val" de depresie in randul copiilor.

Ce pot face parintii ca sa-si ajute copiii sa se readapteze?

Este important sa fie constienti de ce simte cu adevarat copilul, de relatia pe care o are acesta cu scoala, cu colegii, cu profesorii, sa il cunoasca. Pot exista situatii speciale, in care unii copii sa dezvolte stari anxioase sau de depresie, din cauza relatiilor dintre colegi, pot fi victime ale "bullying-ului", poate nu se simt capabili sa faca fata cerintelor de la anumite materii sau pot exista relatii tensionate cu anumiti profesori.

Este bine ca parintii sa stie toate acestea si sa ia masuri in functie de aceste informatii. La fel, la cei care abia intra in scoala, ca si cei ce schimba ciclul de invatamant si, eventual, si clasa - este necesara sustinerea si incurajarea copilului.

Pentru restul situatilor, este important ca adultii sa ii ajute sa isi intre in "forma", sa se reobisnuiasca cu ritmul zilnic impus de scoala, prin stabilirea unui orar zilnic care sa tina cont atat de orarul scolar si de alte activitati extrascolare, dar si de pastrarea unui timp de recreere pentru copil.

In functie de varsta acestuia, este recomandat ca si el sa ia parte la intocmirea acestui program si sa aiba un cuvant de spus in ceea ce il priveste.

Cum ar trebui sa arate programul unui copil care are ore dimineata, de exemplu?

Un program general, ideal nu se poate face. Fiecare ciclu de invatamant are alte cerinte, dinamica familiilor difera de un caz la altul. In schimb, trebuie respectata perioada de odihna, iar aici fiecare parinte trebuie sa isi convinga copilul de importanta orelor de somn. Iar acestea, la cei mici, sunt mai mult de 8 ore pe noapte.

Este recomandat ca fiecare copil sa devina raspunzator de ora la care se trezeste pentru a pleca la scoala, mai ales cei din ciclul gimnazial si liceal, dar se poate face acest lucru si in cel primar. Un ceas desteptator poate ajuta.

Dupa-amiaza si seara, programul pentru teme si pentru joaca trebuie dramuit in asa fel incat sa fie loc pentru amandoua si sa fie respectata si ora de culcare.

Cat din timpul liber ar trebui acordat studiului si cat altor activitati?

Dinamica din cadrul fiecarei familii este diferita, diferentele aduse de varsta copiilor, de numarul acestora intr-o familie, de nivelul de educatie al adultilor, de ceea ce isi doresc pentru copiii lor - toate astea si probabil inca multe altele stau la baza generarii unui program.

Recomandam pastrarea unui echilibru intre orele acordate temelor si cele destinate activitatilor recreative. Suprasolicitarea duce la contra-performanta. Este recomandat sa existe activitati ce implica miscare in aer liber, activitati ce stimuleaza imaginatia si creativitatea, socializarea si comunicarea.

Cat timp trebuie acordat activitatilor extrascolare (sport, lectii de muzica etc.)? Doua astfel de activitati inseamna prea mult?

Fiecare copil este inzestrat cu diferite aptitudini. Este important ca parintele sa le cunoasca si apoi sa decida cum i le va cultiva. Mai multe ore pe saptamana dedicate studiului unui instrument sau practicarii unui sport au sens daca se doreste atingerea anumitor performante, eventual pregatirea unei cariere in acel domeniu.

Sunt multi adulti care incarca programul copiilor, incercand sa ii ajute in a avea performante cat mai mari. Si asta nu doar intr-un domeniu, ci in cat mai multe, in "toate", daca se poate. Asta poate avea un efect negativ prin supraincarcarea programului, dar si prin generarea (in copil) a unei repulsii fata de invatat sau fata de activitatile in care este prins.

In cazul bobocilor, copiilor care merg pentru prima oara la scoala, ne puteti spune niste trucuri, strategii, pentru a le elimina retinerea pe care ar putea sa o aiba atunci cand merg, primele dati, la scoala?

De cativa ani, introducerea clasei zero, tocmai asta are ca scop: pregatirea pentru scoala, invatarea copilului cu un alt tip de rutina decat cel din familie sau gradinita, cresterea aptitudinilor motrice si cognitive si pregatirea pentru asimilarea calculelor aritmetice simple sau a scrisului si cititului.

Parintii pot pregati intrarea in scoala a celor mici spunandu-le cum ar putea decurge orele, ce activitati pot avea, astfel incat copiii sa nu simta ca se duc intr-un loc total necunoscut.

Pentru cei mai mari, din clasele a V-a sau a IX-a, discutiile pot avea legatura cu asteptarile pe care acestia le pot avea, despre ce ii sperie. Adultul poate povesti cum a fost pentru el cand a fost in aceeasi situatie, cum s-a simtit. Aceste dezvaluiri pot scadea nivelul de stres si pot normaliza starea, copilul vazand ca si altii au experimentat-o. Este necesar sa parintii sa fie autentici si sa nu inventeze detalii.

Cum il putem determina pe cel mic sa se ridice din pat atunci cand trebuie si sa nu prelungeasca acest moment?

Aceasta este una din marile incercari ale fiecarei familii cu copii: trezitul "la program". De cele mai multe ori, adultul isi asuma trezirea copilului si pregatirea acestuia pentru scoala. In scoala primara poate fi o situatie de acceptat, chiar daca, de la 9 -10 ani, cel mic isi poate gestiona singur aceasta rutina.

Recomandarea este ca, de la varste mici, copiii sa fie obisnuiti cu acest tip de rutina, sa invete sa si-o asume. Este necesar sa inteleaga consecintele logice si naturale ale intarzierii la gradinita sau scoala.

Pentru cei mici este recomandat ca totul sa fie transformat in joc; copilul poate fi trezit intr-o atmosfera ludica, printr-un cantec sau cu jucarii care "prind viata" si il indeamna sa inceapa o noua zi. Important este ca momentul trezirii sa nu fie pe "ultima suta de metri", sa existe un timp indeajuns de lung care sa permita inceperea zilei cat mai relaxat.

Ce-ar trebui sa-i spunem celui mic despre calificative sau note, pentru ca negresit nu intotdeauna acestea vor fi cele mai bune?

Evaluarea rezultatelor la invatatura, notele sunt vazute de foarte multi copii drept momentele cele mai neplacute ale scolii. Valorile fiecarei familii si nivelul ei de educatie sunt factori importanti cand discutam despre cum sunt abordate rezultatele scolare.

O recomandare ar fi ca parintii sa nu lege relatia afectiva cu copilul de rezultatele scolare.

Un alt aspect este "cumpararea" notelor bune cu bani sau alte beneficii. Chiar daca, pe termen scurt, poate functiona, pe termen lung aceste metode aduc un mod eronat de a vedea lumea, viata, scad increderea in sine si in cei din jur.

Ar trebui ca fiecare copil, dar si adultul sa stie ca notele pot reflecta nivelul de cunoastere intr-un domeniu, dar cu adevarat important in dezvoltarea copilului este sa inteleaga ce invata si la ce ii poate folosi acel lucru; asa procesul de invatare capata sens.

Daca nu se poate concentra la scoala sau atunci cand isi face temele, cum il putem ajuta?

Situatia trebuie investigata. Pot fi cauze multiple, de la cele fiziologice, psihologice, pana la cele ce tin de mediul social. Concentrarea se antreneaza - pentru unii este mai usor, pentru altii mai greu, dar, daca se doreste, ea se poate antrena.

Parintii trebuie sa vada daca este o cauza medicala - si aici nu ma refer la ADHD sau ADD.

Citeste mai multe despre manifestarile ADHD, inclusiv la adulti.

Apoi, pot fi cauze multiple care pot duce la scaderea capacitatii de concentrare.

Trebuie vazut si daca el intelege sarcinile de lucru, daca relatia cu profesorul este buna. Cate ore sta la masa sa lucreze. Sunt parinti care se mira ca la clasa a II-a copilul, dupa o ora de stat la masa de lucru, acesta se foieste pe scaun si se uita pe pereti. Asteptarile trebuie sa fie conforme cu realitatile si abilitatile copilului.

Afla si cum iti poti ajuta copilul sa treaca mai usor peste febra examenelor si care sunt capcanele pentru parinti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#copii scoala program, #trucuri trezit copil dimineata, #incepere scoala copil, #anxietate incepere scoala copii, #relatie parinte copil note , #copii