Copiii si tehnologia: Ar trebui lasati sa aiba telefon si gadgeturi? Interviu cu un psihoterapeut

Joi, 07 Aprilie 2016, ora 07:18
24224 citiri
Copiii si tehnologia: Ar trebui lasati sa aiba telefon si gadgeturi? Interviu cu un psihoterapeut
Foto: Arhiva personala/Sinziana Burcea

Sunt parinti care au renuntat la TV odata cu aparitia celui mic, fiind convinsi ca acesta nu poate aduce nimic bun. Sunt altii care admit ca nu s-ar descurca fara ajutorul televizorului ori tabletei, aceste gadgeturi tinand ocupat copilul cat ei trebuie sa duca la bun sfarsit unele sarcini.

De oricare parte te-ai situa, sigur ai intalnit oameni cu pareri diferite, adesea vehemente. Cum e mai bine pentru cel mic: sa-i faci cunostinta cu gadgeturile (si daca da, cand) sau sa pretinzi ca acestea nu exista? Iar daca, inevitabil, va ajunge sa le foloseasca, il vor ajuta acestea sau inseamna doar pierdere de timp?

La aceste intrebari, dar si la multe altele ne-a raspuns intr-un interviu Ziare.com Sanziana Burcea, psiholog clinician principal si psihoterapeut adlerian.

Disputa dintre parintii care nu vor sa-si expuna copiii tehnologiei (calculator, consola, tableta, telefon mobil etc.) si cei care afirma ca e mai bine sa faca acest lucru de timpuriu, pentru a fi mai adaptati atunci cand ajung la scoala (pentru ca oricum nu vor scapa de tehnologie intreaga viata), ia proportii. Cum e mai bine?

Academia Americana de Pediatrie (Reisenberg, 1998) recomanda ca, pana la varsta de 2 ani, copiii sa nu fie expusi televizorului/tabletei/calculatorului, iar dupa aceasta varsta, pe toata perioada varstei scolare, sa li se limiteze timpul vizionarii la cel mult 2 ore/zi.

Unii autori opineaza ca macar pana in varsta de 5-6 ani, cand se incheie prima perioada esentiala in dezvoltarea creierului, copiii sa fie tinuti departe de televizor sau calculator.

De tehnologie copiii nu vor scapa cu siguranta, dar ii putem invata sa se foloseasca de tehnologie in masura in care aceasta serveste indeplinirii anumitor scopuri sau obiective in viata de copil/adult. Exista o masura in toate, iar responsabilitatea suprema este a noastra, ca si parinti. Copilul nu se poate opune. El nu are inca discernamantul necesar, de aceea este necesar sa fie aparat de mijloace care ii pun sanatatea mentala in pericol si viitorul.

Este adevarat, convietuim cu tehnologia, dar nu putem lasa pe mana copiilor tehnologie care fascineaza/hipnotizeaza, fara sa nu ne temem de dependenta. Mai cu seama pentru faptul ca micutii nu banuiesc pericolul si nici nu-si pot imagina consecintele.

Inainte de a relationa cu tableta/calculatorul, copilul ar trebui sa dobandeasca o buna intelegere a relatiilor interumane. Tehnologia nu ii invata pe copii despre inteligenta sociala si emotionala si nici nu-i face mai adaptabili in scoala.

Exista riscuri? Odata expusi la toate acestea, dezvoltarea lor poate avea de suferit sau dimpotriva?

Urmarind activitatea corticala in timpul privitului la televizor/calculator, cercetatorii constata aparitia unei anomalii neurologice si anume inhibarea emisferei stangi a creierului, care isi reduce extrem de mult activitatea, lasand emisfera dreapta sa indeplineasca toate activitatile cognitive. Emisfera stanga este responsabila pentru organizarea, analiza si judecarea datelor primite. Emisfera dreapta trateaza informatiile in mod necritic, determinand raspunsuri mai degraba emotionale decat rationale.

Copilul, in fata tehnologiei, are o stare mentala pasiva (emisfera stanga fiind inactiva), absorbind totodata o cantitate uriasa de informatii, pe care nu o intelege in totalitate, nu o organizeaza si nu o proceseaza corespunzator. Dupa o vizionare prelungita, copiii vor avea tendinta de a ramane in aceeasi stare de pasivitate sau de neimplicare in cunoasterea lumii reale.

Cercetatorii apreciza ca exista o criza a gandirii analitice la copii si chiar in capacitatea lor de a rezolva logic anumite probleme simple de viata. Si tot important este si faptul ca, odata expusi tehnologiei, copiii nu mai sunt dispusi sa asculte expunerile orale ale invatatorilor/educatorilor deoarece s-au deprins cu obiceiul vizionarii, iar cand adultul le vorbeste, ei pur si simplu nu-l aud.

Utilizarea in exces a tabletelor il face pe copil sa devina mai inchis, sa nu isi doreasca sa socializeze cu cei din jur, sa nu mai desfasoare activitati pe care alta data le facea cu placere.

La ce varsta poate avea un copil o tableta?

Oamenii de stiinta, in urma unor studii realizate, au scos la iveala o serie de motive socante pentru care copiii nu ar trebui sa detina un telefon mobil sau o tableta pana la varsta de cel putin 12 ani. Conform acestor cercetari, copiii care detin acest timp de aparate inca de la varste fragede risca sa nu se odihneasca bine, sa devina dependenti de aceste aparate (dependenta care se trateaza prin multi ani de terapie), sa fie predispusi la ingrasare, unii dintre ei manifestand comportament agresiv accentuat sau dezvoltand o serie de boli mintale, cum ar fi dementa digitala sau alte tulburari de dezvoltare.

Un studiu recent a aratat ca scolarii care jucau jocuri video mai mult (peste cinci ore pe saptamana) erau mai inteligenti, mai bine integrati intre colegi, mai sociabili si aveau rezultate mai bune la scoala fata de cei care practicau mai putin aceasta activitate. Insa e un studiu contrazis de multe altele, anterioare. E vreun sambure de adevar aici? Ce concluzii ar trebui sa tragem?

Sa ne lasam copiii sa se joace la calculator sau consola? Studiu cu concluzii neasteptate

Este adevarat ca parerile sunt impartite. Exista o multitudine de aplicatii si jocuri interactive disponibile pe tablete sau telefoane smart, care dezvolta gandirea copilului. Imi este greu sa cred ca acesti copii devin mai sociabili si mai bine integrati jucand jocuri video. Da, isi fac prieteni noi si se grupeaza in functie de tipurile de jocuri sau aplicatii preferate, purtand discutii aprinse in aceasta directie.

Acest lucru nu ne garanteaza ca acesti copii sunt constienti de faptul ca pot contribui intr-un mod creativ in lumea in care traiesc, generand idei pertinente in legatura cu o situatie problematica si rezolvand probleme reale de viata. Este nevoie de un anumit antrenament si de cineva care sa-i faca constienti ca abilitatile speciale puse de copii in miscare in jocurile video pot fi utilizate si in viata reala.

Este adevarat ca exista jocuri video ce te invata anumite strategii de supravietuire sau de lucru in echipa, insa realitatea este mai putin predictibila, iar interactiunea umana mult mai complexa. Sociabilitatea se dezvolta in copilaria mica, un rol important avandu-l parintii si alti factori de mediu favorizanti.

Ar trebui sa aiba un copil un telefon mobil? Cat de "destept" si cat de devreme?

As putea vorbi din propria experienta. In familia noastra nu ne sunt straine nici telefonul cu aplicatii, nici tableta, nici laptopul. Toate sunt folosite cu succes pentru scopul pentru care noi le-am achizitionat, dar cu masura. Copilul nostru, acum in vasta de 9 ani, detine un telefon mobil din momentul cand a inceput sa mearga la scoala, in jurul varstei de 7 ani, un telefon fara conectare la Internet, ce sta in marea majoritate a timpului pe birou, concluzionand ca nu are nevoie de el decat atunci cand pleaca in vizita la bunici.

Consider ca un copil poate primi un telefon mobil atunci cand comunicarea cu parintii este absolut necesara. Nu recomand sa aiba acces la Internet decat supravegheat de un adult pana la varsta de 12 ani.

Este de la sine inteles ca un telefon scump nu si-ar gasi rostul in mainile unui copil care nu ar putea aprecia si gestiona plus-valoarea data de un cost mai ridicat.

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#copii telefon mobil, #copii tableta efecte psihic, #tehnologie efect copii, #televizor copii efecte secundare, #dezvoltare copii gadgeturi, #copil tableta varsta psiholog , #copii