Cum iti poti ajuta copilul sa treaca mai usor peste febra examenelor - Capcane pentru parinti Interviu

Vineri, 03 Iunie 2016, ora 08:25
10357 citiri
Cum iti poti ajuta copilul sa treaca mai usor peste febra examenelor - Capcane pentru parinti Interviu
Foto: Arhiva personala/Psihoterapeut Jeni Chiriac

Lucrari, teze, examene, toate acestea vin cu emotii mari atat pentru cei mici, cat si pentru cei mari, parintii. Fara a generaliza, se intampla adesea ca parintii sa amplifice emotiile copiilor printr-un comportament gresit.

Care este conduita corecta a parintilor aflati in situatia de a-si sustine copiii la trecerea prin aceste momente ne-a spus intr-un interviu Ziare.com psihoterapeutul Jeni Chiriac.

Specialistul a explicat si cum trebuie imbarbatat un copil in astfel de momente, dar si cum putem trece cu totii, cu mic si cu mare, peste situatiile stresante si solicitante.

Adultii se plang adesea ca sunt stresati. Cat de devreme, in viata unui om, apare aceasta stare?

Stresul este boala secolului XXI, prin urmare el ne acompaniaza de la varsta frageda si nu putem spune ca el apare la o varsta sau alta, pentru ca e conditionat de circumstante, contexte, mecanisme de coping (strategii utilizate in mod inconstient si/sau constient de catre o persoana pentru a evita, diminua sau remedia pe cat posibil impactul negativ pe care o situatie il are asupra starii de confort psihic si fizic - n. red.).

Este importanta atitudinea noastra fata de evenimentele sau factorii de stres, daca ii constientizam si daca activam mecanisme de coping constructiv in relatia cu acesti factori.

De la ce varsta se poate considera ca un copil poate fi stresat?

Distresul emotional (acea forma de stres in care suntem pusi sub presiune fara sa putem face nimic concret, asa ca intram intr-un blocaj - n. red.) poate aparea de la varste fragede in functie de constanta, atitudinea si comportamentele persoanelor de referinta din viata copilului.

Este importanta atitudinea adultilor si modul cum acestia ii pot invata pe copii sa faca fata factorilor de stres. Presiunea pe care noi o cream asupra copiilor, supraaglomerarea, nerespectarea si neadaptarea cerintelor la specificul etapei de varsta sau fel de a fi al copilului pot contribui in acest sens si, in ciuda intentiei noastre pozitive, sa generam distres emotional copiilor.

Fara indoiala examenele de la scoala constituie un stres pentru cel mic. Ce putem face ca sa-l ajutam?

Stresul examenelor adesea este unul indus din exterior (parinti, profesori). Conditionarea de note, etichetarea, catalogarea pot dauna in relatie cu copilul atunci cand vorbim de utilitatea insusirii de cunostinte/activitatea de invatare. Copilul care ajunge sa invete pentru nota se departeaza de adevaratul scop al activitatii de instruire/educatie.

Schimbarea atitudinii fata de nota, raportarea corecta si constructiva la finalitatea activitatii de invatare pot ajuta copilul in contextele examenului.

Sunt multi parinti care seteaza indicatori de performanta cantitativi si mai putin calitativi, creand confuzie si presiune asupra copilului. Acesta poate ajunge sa sufere de o anxietate de performanta sau se poate favoriza transformarea unei trasaturi de personalitate precum perfectionismul in ceva contraproductiv.

Inca putin si se apropie Bacalaureatul. La aceasta varsta, ce poate face un adolescent pentru a trece mai usor peste griji si emotii?

Examenul de Bacalaureat poate constitui capatul de drum al unui intreg proces de pasi care se fac treptat, fara presiune si tensiune. Adesea copiii pot avea atitudinea corecta fata de demersurile pregatitoare si sesiunea de probe in sine, daca au fost incurajati sa isi dezvolte propriul lor plan de actiune, daca au fost incurajati sa se cunoasca pe sine, sa isi constientizeze resursele si implicit motivatia in demersul lor.

Care sunt greselile pe care nu ar trebui sa le faca parintii ce urmeaza sa treaca, alaturi de copiii lor, prin febra Bacului?

Multi parinti uita sa creasca alaturi de copiii lor si, atunci cand se raporteaza la ei, ii vad neajutorati, nestiutori, superficiali etc.

La acest aspect se adauga si conflictul dintre generatii, care este generat de diferenta de perspectiva si tendinta naturala de a vedea ce e diferit si mai putin ceea ce este comun intre punctele noastre de vedere.

Posibile greseli ale parintilor:

- Cicaleala

- Tensiunea/amenintarile

- Votul de neincredere repetat

- Faptul ca scot in evidenta doar slabiciunile/defectele

- Punctarea mai putin sau deloc a calitatilor/resuselor

- Judecatile de valoare

- Sentintele/verdictele

- Reprosurile

- Comparatia etc.

Emotiile sunt resimtite deopotriva de copii si parinti. Ce sfaturi aveti pentru cei din urma?

Este necesar sa respectam dreptul celuilalt de a avea propria experienta si parere despre lume si viata, mai ales atunci cand avem convingerea noastra interioara ca am facut tot ceea ce tine de noi, ca si parinti, pentru a-i acorda un start in viata optim copilului nostru.

Daca dorim ca lucrurile sa fie bune sau conform asteptarilor noastre (acest bine fiind mereu diferit, in functie de fiecare dintre noi), este nevoie sa constientizam ca semintele unui viitor multumitor se pun undeva in trecut, treptat, in fiecare etapa de varsta a copilului nostru; ca ele sunt intarite in fiecare zi, in prezent, si udate cu incurajari pentru viitor etc.

Este important pentru parinti sa isi constientizeze propriile lucruri nerezolvate din trecutul personal, sa stie sa se deosebeasca pe sine de copilul lor, sa ii inteleaga specificitatea acelui copil si sa actioneze in consecinta in plan educational.

Adesea, noi ca si parinti, suntem un amalgam de povesti personale neterminate, de frici, frustrari, angoase, de asteptari neimpartasite sau "tipate" ce ajung catre copiii nostri mai mult ca repros si mai putin ca sugestii/asteptari etc. Toate acestea ne pot bloca intr-un prezent continuu agonizant, care poate adanci prapastia dintre noi si copiii nostri. Astfel, putem ajunge ca nici noi sa nu ne mai recunoastem pe noi insine; devenim irationali, agresivi, neajutorati etc.

Daca sunteti intr-o astfel de situatie, este de preferat sa apelati la specialisti. Uneori nu este nevoie decat de un mic pas pentru a face diferenta si a iesi din acel cerc vicios contraproductiv.

Este nevoie de incurajari, de exprimarea unui vot de incredere, de invocarea atuurilor pe care copilul nostru le are, insa nu in relatie cu ceilalti copii (exceptie facand situatiile in care observati tendinte de autodepreciere la copil in relatie cu ceilalti - unde este de preferat sa mergeti la specialist), ci in relatie cu provocarea examenului de Bacalaureat. In plus, se impune adoptarea unui discurs axat pe solutii, nu doar pe probleme.

Ne puteti da niste sfaturi menite sa ne ajute sa trecem mai usor peste situatiile extrem de stresante si solicitante? Ceva ce putem pune in practica usor si sa apara efecte?

Atitudinea fata de aspectele negative ale vietii poate face diferenta. Multi dintre noi nu constientizam tiparele sau specificul atitudinii noastre in relatie cu lumea si mediul inconjurator, din acest motiv nu intotdauna realizam cand activam mecanisme de coping disfunctionale sau mentinem atitudini si convingeri de viata neconstructive.

Ideal ar fi sa apelam la specialist, sa efectuam demersurile necesare pentru a sti unde si cine suntem si care este zestrea noastra psihologica, ca mai apoi sa ne aventuram in domeniul fascinant al dezvoltarii si optimizarii personale prin consiliere individuala sau terapie de grup.

Ca recomandari posibile:

Atentie la dramatizare, la tendinta de a da proportii catastrofale! In momentul in care prima dvs. tendinta este de a dramatiza, veti ramane blocati in cosmar sau drama si va veti epuiza inainte de a mai vedea vreo posibila solutie.

Incearcati sa invatati din experientele neplacute. Multi dintre noi dam uitarii, ne grabim sa ne plangem altora, insetati de compatimire, insa experienta avuta nu genereaza nicio alta schimbare in afara disconfortului creat, dvs ramnand la fel de neajutorat ca si in trecut.

Incearcati sa va detasati de ceea ce vi s-a intamplat fie gandindu-va la situatie ca si cum i s-a intamplat altcuiva sau ca si cum problema a devenit un obiect. Odata ce reusim sa ne dam un pas inapoi, avem sansa sa iesim din valtoarea emotiilor care ne consuma/epuizeaza si putem sa ne raportam la experienta avuta intr-o maniera mai putin subiectiva, una rationala, detasata.

Constientizati-va factorii de stres, situatiile, evenimentele, persoanele care va declanseaza un puternic disconfort emotional si gasiti alternative, solutii, modalitati prin care puteti evita, pana la gasirea unei rezolvari, sau optimiza partea rezolutiva a problematicii identificate.

Canalizati-va atentia si pe alte aspecte (pozitive, mai putin negative sau chiar neutre) din jurul dvs decat pe cele negative. Oamenii au nevoie de compensare in viata lor sau sa stie ca exista si alte lucruri pe langa necazuri, neplaceri sau experiente urate.

Atentie la stilul de viata si la programul de somn!

Regasiti bucuria indeletnicirilor sau obiceiurilor voastre placute! Redescoperiti pasiuni, practicati si activitati care va plac! Ele ne aduc energia pozitiva. Nu renuntati la activitatile distractive, deconectante!

Cautati-va acel moment de respiro zi de zi, acel moment de liniste, calm, meditatie!

Nu uitati sa respirati adanc! Nu in ultimul rand, inconjurati-va de oamenii dragi dvs!

Mai multe despre generatia actuala de copii, in antiteza cu generatiile trecute, cititi aici.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#stres examene copii, #stres bacalaureat modalitati calmare, #parinti sfaturi copii examene, #incredere copil examen , #copii
Comentarii