Ai de facut un cadou de Sfanta Maria? Idei de daruri pentru copii in functie de varsta si cum sa tratezi obsesia pentru personajul preferat - Interviu

Vineri, 11 August 2017, ora 18:51
22550 citiri
Ai de facut un cadou de Sfanta Maria? Idei de daruri pentru copii in functie de varsta si cum sa tratezi obsesia pentru personajul preferat - Interviu
Foto: Arhiva personala/Sinziana Burcea

Vine Sfanta Maria si zeci de mii de copii isi serbeaza onomastica.

Cei mici asteapta cu sufletul la gura cadouri, insa a cumpara unui copil un dar se poate dovedi o misiune dificila. Poate fi greu si pentru parinti, chiar daca isi cunosc bine copiii, si cu siguranta chiar mai complicat pentru cei din afara familiei apropiate.

Trebuie sa fie ceva care sa-i faca placere celui mic, dar care sa-l si ajute in dezvoltarea ulterioara, sa aiba caracter educativ. Destul de complicat, trebuie sa recunosti.

Ziare.com a stat de vorba cu Sinziana Burcea, psiholog clinician principal si psihoterapeut adlerian, pentru a afla ce fel de cadouri sunt potrivite pentru copiii de diferite varste si care sunt criteriile de care ar trebui sa tinem cont atunci cand alegem daruri pentru ei.

Cand nu se pune problema unei nevoi (cel mic are nevoie de uniforma, ghiozdan etc.), cum ar trebui sa fie acest cadou, pe ce considerent ar trebui sa mergem cand il alegem?

Minunate sunt cadourile pentru copii. Oare cine nu s-a bucurat de candoarea zambetului unui copil multumit de surpriza primita? Poate ca la inceput de drum misiunea cumpararii unui cadou nu este atat de dificila, dar apoi copiii cresc, interesele se diversifica si totul pare sa se complice.

Cand avem de oferit un cadou, de cele mai multe ori, ne gandim la ceea ce si-ar dori copilul. Este necesar sa il cunoastem indeajuns de bine pentru ca acel cadou sa fie apreciat si sa obtina efectul scontat. In orice caz, principalul considerent dupa care ar trebui sa ne ghidam este sa produca bucurie celui care il primeste. In general, alegerea cadoului se face cu inima deschisa si cu multa copilarie in suflet.

La modul general, toate site-urile de jucarii afiseaza produse vandute pe categorii de varsta, cu specificatii pe fiecare cutie, despre categoria de varsta careia i se adreseaza si procesele psihice vizate spre a fi dezvoltate (gandire, perceptie, memorie, limbaj, atentie concentrata, atentie distributiva, motricitate fina, creativitate, imaginatie etc.).

Este important sa tinem cont in alegerea cadoului de varsta de dezvoltare a copilului, de interesele/dorintele acestuia, insa as recomanda sa adaugam la aceste criterii si elementul "noutate".

Satisfacerea dorintei copilului il va umple de bucurie, iar elementul noutate ii va starni curiozitatea si ii va deplasa interesul si catre alte arii de dezvoltare.

Pentru copiii de la 1,5 ani pana la 3 ani, de exemplu, spre ce fel de cadouri ar trebui sa ne orientam, astfel incat sa ii si bucure, dar sa ii si ajute in dezvoltare? Ne puteti da cateva exemple?

Pentru acest interval de varsta, curiozitatea si dorinta de a descoperi sunt imense. Jucariile de stimulare senzoriala sunt cele mai indragite de cei mai mici copii (in special jucariile cu lumini si diverse sunete, jucariile interactive cu multe butoane).

As recomanda din categoria cadourilor speciale: cariocile pentru bebelusi, puzzle-uri magnetice sau cele din lemn din 2-3 piese, jucarii de impins/tras, cuburi amuzante-piramida cu animale, Lego Duplo (cu tematica data), jucarii din lemn educative, carticele senzoriale pentru dezvoltarea simtului tactil si limbajului, ferma de insiruit, cuburi pentru construit, galetuse cu piese pentru sortat, jucarii pentru dexteritate, instrumente muzicale etc. Toate aceste cadouri sunt cu atat mai pretioase cu cat sunt explorate in compania parintilor.

Dar pentru prescolari ce ar fi mai potrivit? Recomandati jocurile de Lego, care in prezent par sa bucure cei mai multi copii? Ce alte cadouri le pot fi cumparate la aceasta varsta?

Pentru prescolari exista de asemenea o multime de oportunitati. Jocurile Lego sunt extrem de indragite, in egala masura de baieti si fete. Ele dezvolta creativitatea si imaginatia, dar si coordonarea oculo-motorie, atentia si motricitatea fina. Mai mult decat atat, o intreaga lume se deschide pentru copil, atunci cand copilul intra in contact cu universul Lego!

Totodata, in categoria cadourilor minunate ar intra diversele jocuri de rol (truse de doctor, jocul de-a bucataria si Master Chef, bormasini magice pentru mesteri iscusiti, costume si casti de pompier, masini de cusut de jucarie pentru micutele croitorese, teatre magnetice pentru micii actori, orga si microfon pentru micute cantarete etc).

Dar pentru un copil aflat in cursul primar, ce fel de dar ar fi indicat?

Copiii cresc si interesele se diversifica. Cadourile pot consta in jocuri cu o valoare educativa ridicata: calendare educative magnetice, jocuri de tip "laboratoare de substante", lupe, clepsidre, kituri pentru diverse experimente, jocuri interactive de genul "inventeaza o poveste", cunoasterea si explorarea spatiului, mini-microscoape, origami, sabloane pentru desen, carti cu mandale pentru copii, cuburi pentru conversatii si dezvoltarea emotiilor etc.

In cazul celor ajunsi in scoala generala, ce sugestii de cadou ne puteti da?

Nu mai sunt nici copii, dar nici adolescenti. Este de fapt o perioada de acalmie, inainte de marea furtuna a adolescentei. Le recomand jocurile de masa, jocurile de strategie, suporturi diverse pentru decorat (de exemplu, tricou pentru decorat si un set de carioci pentru textile, cani pentru personalizat si culori pentru portelan), bilete cadou la diverse concerte cu idolii lor etc.

"Pe vremuri", o carte era cadoul universal, care pe multi ii si bucura, dar lucrurile nu par sa mai stea la fel in prezent cu generatia foarte tanara (fara a generaliza, totusi). Ce facem - le cumparam carti, chiar daca stim ca un astfel de dar nu ii bucura atat de mult?

Pe vremuri, cadourile erau mult ravnite de copii, deoarece ele erau primite rar, de Mos Craciun, Mos Nicolae si la zilele de nastere ale copilului. Cartile erau apreciate pentru ca atunci cine "avea carte avea parte". Insa cartile, pe vremea aceea, aveau imagini si un fir epic fascinant.

In zilele noastre, semnificatia primirii unui cadou s-a schimbat. Acum conteaza mai mult cantitatea decat calitatea, deoarece parintii au posibilitatea sa cumpere mult mai des un cadou copilului. Adultii se impiedica prin casa, la tot pasul, de cadourile oferite copiilor.

Practic, copilul primeste cadouri la intoarcerea parintilor din delegatie, este recompensat daca invata bine, primeste surprize daca se poarta bine la scoala, primeste cate o jucarie in fiecare saptamana cand iese cu parintii la hipermarket si lista poate continua.

Oferta lanturilor de magazine de jucarii este extrem de tentanta, antrenandu-i pe copii de mici sa devina consumatori. Dupa parerea mea, multe din cadourile sugerate de producatorii de jucarii sunt total inutile, stagnand mai degraba dezvoltarea copilului decat contribuind la evolutia lui. De aceea, de ziua lui, copilul zilelor noastre, de cele mai multe ori, nu se bucura la vederea unei carti.

De fapt, ce factori ar trebui sa avem in vedere in momentul in care alegem un cadou pentru cel mic?

Eu cred sincer ca majoritatea cadourilor oferite copiilor produc bucurie si sunt in acord cu dorintele lor.

Intrebarea se pune daca indeplinirea constanta a dorintelor lor ii dezvolta pe copii cu adevarat. Uneori, copiii se "fixeaza" pe anumite personaje mult mediatizate si isi doresc mereu variatiuni pe o tema data. Ei nu vor spune niciodata "Gata, acum am destul!". Ramane la latitudinea parintelui sa evalueze daca dorintele copilului il dezvolta cu adevarat.

Uneori, ii putem spune copilului "Stiu ca ti-ai fi dorit foarte mult inca o jucarie cu personajul tau preferat. Uite, m-am gandit ca il poti crea chiar tu din acest material de modelat!".

Din punctul meu de vedere, un cadou oferit unui copil trebuie sa contina neaparat si jocuri care sa stimuleze imaginatia si creativitatea copilului, jocuri ce, odata primite, copilul le poate pune in valoare alaturi de cei doi parinti. Lutul, plastlina, nisipul kinetic, seturile creative cadou (de decupat, imbinat, lipit, cusut etc) sunt cadouri ce ar putea fi indragite oricand, chiar si de cei mai capriciosi copii in materie de cadouri.

Citeste si despre relatia copiilor cu tehnologia: Ar trebui lasati sa aiba telefon si gadgeturi?.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#cadouri copii varste, #copii cadouri psiholog, #1 iunie idei cadouri copii, #copii daruri idei varsta, #lego copii dezvoltare abilitati , #copii