Televizorul si calculatorul - adevarate pericole

Sambata, 16 Aprilie 2011, ora 12:13
32232 citiri
Televizorul si calculatorul - adevarate pericole

In zilele noastre, din ce in ce mai multi copii sunt lasati ore in sir sa se uite la televizor si sa se joace pe calculator.

Acest lucru se intampla in principal din cauza ca parintii sunt foarte ocupati si atunci cand vin istoviti de la serviciu nu mai gasesc energia necesara pentru a iesi cu cel mic in parc.

Am cerut sfaturile medicului pediatru Dr. Claudia-Eliza Bulacu. Aceasta va expune o parere avizata referitoare la rolul (negativ sau nu, vom vedea) pe care il au aceste "dadaci" moderne ale copiilor nostri. Iata ce spune doamna doctor:

Atat din experienta personala, ca mama, cat si din relatarile multor mamici cu copii de toate varstele (de la 2-3 ani si pana la adolescenta), am ajuns la concluzia ca televizorul si calculatorul pot reprezenta un veritabil pericol. Daca in urma cu cativa ani recomandarile de a nu supraexpune copiii la televizor sau de a nu petrece exagerat de mult timp la computer erau privite ca o gluma, ca un sfat ce poate fi ignorat, in ultima vreme tot mai multi parinti se arata ingrijorati de efectele nocive ale acestora asupra copiilor.

Ce parere aveti despre desenele animate din ziua de astazi? Sunt ele sigure si educative pentru copii?

Prin doza mare de violenta fizica si verbala, "inofensivele" desene animate pot avea o influenta nefavorabila asupra copiilor. Acestea aduc in atentia lor cuvinte urate, multe personaje (chiar si dintre cele aparent pozitive) sunt monstri, iar actiunea desenelor are ca frecvent subiect lupte, decapitari, omoruri sau torturi diverse. Personajul cu cel mai mare succes in randul copiilor este, de multe ori, cel mai rau si mai vulgar.

Studiile au aratat ca acei copii care au privit la televizor cateva ore zilnic, ani la rand, au dezvoltat la adolescenta tulburari de atentie si memorie. Mai mult, asemenea efecte negative s-au observat si la adulti: pentru 2 saptamani unui grup i s-a permis sa vizioneze emisiuni amuzante si filme de comedie, in timp ce al doilea grup a urmarit filme de groaza si scene de violenta.

La sfarsitul studiului s-a constatat ca grupul care vizionase emisiuni placute avea performante intelectuale net superioare celuilalt grup, la care s-a observat scaderea atentiei si memoriei, precum si aparitia de depresii si cosmaruri. De asemenea, s-a constatat ca activitatea electrica a creierului in timp ce privim la televizor este similara celei din timpul somnului - ceea ce inseamna ca undele emise de televizor pot perturba desfasurarea normala a proceselor cognitive.

Ce puteti spune despre privitul "pasiv" la TV, cand copiii raman pe langa televizor chiar daca parintii lor urmaresc emisiuni ce nu se potrivesc unui micut?

"Uneori, din neatentia parintilor sau supraveghetorilor, copilul se uita la emisiunile "de oameni mari" - buletine de stiri, filme, talk-show-uri sau emisiuni distractive. Astfel, expus permanent violentei din jurnalele, filme sau desene animate, micutul incepe sa perceapa agresivitatea ca pe un lucru firesc si o aplica in viata de zi cu zi: vorbeste urat, se bate cu alti copii, nu asculta de parinti sau educatori, toate acestea deoarece se formeaza dupa modelul negativ pe care il admira.

Deoarece copiii mici nu deosebesc realul de imaginar, este foarte greu pentru ei sa inteleaga ca ceea ce vad la televizor este fictiune si nu este adevarat. Astfel, devin fricosi, au cosmaruri care ii fac sa devina nesiguri si sa priveasca lumea ca pe ceva amenintator."

Care este timpul maxim in care copiii ar putea avea acces la calculator?

Atat copiii de 4-7 ani, cat si cei mai mari, ar trebui sa nu petreaca mai mult de 1 ora pe zi in fata ecranului calculatorului (la fel si in fata televizorului). Dupa mai mult de 1 ora, ei vor obosi vizual si mental.

Jocurile pentru copii pot stimula inteligenta acestora daca sunt alese corespunzator. Este bine sa se evite jocurile cu continut violent, deoarece acestea influenteaza negativ personalitatea in formare a copiilor si determina un comportament agresiv fizic si verbal.

Multe studii au aratat faptul ca majoritatea copiilor care folosesc jocuri cu continut violent, vor adopta un astfel de comportament in viitorul apropiat, deoarece diferentierea dintre bine si rau, dintre realitate si fictiune nu este foarte bine conturata la aceasta varsta, copilul fiind foarte vulnerabil la stimulii din mediul inconjurator, fie ei pozitivi sau negativi. Asadar, la fel de important ca timpul petrecut la calculator, este si tipul jocurilor si programelor pentru copii, pe care parintii este bine sa le selecteze foarte atent.

In plus, dupa mai mult de o ora petrecuta in fata calculatorului, apar semnele clasice ale oboselii vederii: copilul strange ochii, clipeste des, se scarpina la ochi, are senzatia de disconfort (intepaturi), se apropie tot mai mult de ecranul calculatorului, il doare capul si i se inrosesc ochii.

Ce sfaturi de final le dati parintilor?

Datoria noastra, ca parinti, este sa selectam foarte atent emisiunile vizionate de copiii nostri. Facand acest lucru vom avea copii echilibrati si educati. Sunt binevenite desenele animate care, in functie de varsta copilului, pot sa-l invete despre animale, despre fenomene ale naturii sau celebrele desene animate clasice, pe care si noi adultii le privim cu mult drag si care ne pot readuce, alaturi de micutii nostri, in minunata lume a copilariei.

In ceea ce priveste calculatorul, toate mamele ar trebui sa fie foarte atente la comportamentul copiilor lor fata de jocuri. Spun asta deoarece copiii ajung adesea dependenti de calculator, de un anumit joc, uitand complet de viata reala, de foame, de sete, de scoala, de familie ... de tot.

Micutii ajung sa traiasca prin jocul respectiv, sa se identifice cu personajul pe care-l admira si nu de putine ori urmarile au fost tragice, copilul urmand in viata reala faptele petrecute in joc. Acest comportament dependent de calculator caracterizeaza toate varstele - de la copiii mici si pana la adulti - si poate fi extrem de periculos. De multe ori este nevoie de ajutor specializat din partea unui psiholog pentru a trata aceasta dependenta.

Un alt pericol este reprezentat de tastatura calculatorului, o foarte bogata sursa de microbi. Este bine sa nu le permitem copiilor sa manance in timp ce se joaca la calculator si sa avem grija ca la sfarsitul jocului sa se spele pe maini. Periodic (eventual chiar zilnic) tastatura se poate curata cu solutii antiseptice speciale.

In final, nu trebuie sa uitam ca, desi suntem obositi dupa o zi de munca, trebuie sa ne facem timp pentru copiii nostri prin realizarea unui program comun. Acesta poate fi transformat intr-un ritual care sa incheie ziua intr-un mod relaxant atat pentru copil, care se bucura de prezenta parintilor, cat si pentru parinti.

Afla mai multe despre violenta verbala si cum poate ea sa-ti afecteze copilul. Citeste sfaturile psihologilor si invata din experientele impartasite de cititori. Contribuie si tu cu propria ta poveste, pune intrebari si primeste raspunsuri specializate, la adresa de mail cuvinteledor@ziare.com.

Campanie este sustinuta de Romtelecom si Asociatia Telefonul Copilului.

Mai multe detalii gasesti pe site-ul oficial cuvinteledor.ro.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Claudia Eliza Bulacu, #copii televizor efecte, #copii televizor efecte sanatate, #copii calculator , #copii