Copiii nu au nevoie de carti cu final fericit, ei au nevoie de carti

Vineri, 04 Septembrie 2009, ora 18:55
1812 citiri
Copiii nu au nevoie de carti cu final fericit, ei au nevoie de carti

Scriitorul Michael Morpurgo, indragit autor de carti pentru copii, spune ca acestia nu au nevoie numai de povesti cu final fericit, ci ei trebuie sa citesca si carti realiste, care, prin mesajul transmis, contribuie semnificativ la educatia lor.

"Cand sunt mici, este adevarat ca preferam sa le citim povesti frumoase, incurajatoare, care sa ii ajuta sa adoarma, dar vine un moment in care copiii trebuie indemnati de parinti si de profesori sa se apropie si de povestile dramatice, care ilustreaza greutatile vietii", a declarat acesta pentru The Telegraph.

Chiar daca recunoaste ca in copilarie cel mai mult iubea "Cartile Junglei", Morpurgo spune ca la fel de tare l-au marcat si alte povestiri care nu cosmetizau deloc realitatea ci dimpotriva, o prezentau asa cum este ea.

"De aceea am si scris doua carti ale care se termina devastator, una este despre prietenia dintre o fetita si un pui de urs care moare de dorul ei in momentul in care fetita pleaca in lume. Si au existat parinti care m-au criticat, mi-au cerut sa fiu mai bland cu personajele mele. Eu nu cred ca este corect", mai spune scriitorul.

Pe de alta parte, el considera ca cei mici trebuie sa citeasca si sa asculte cat mai multe povestiri citite de parintii si educatorii lor.

"Copiii trebuie invatati sa iubeasca literatura. Desi extrem de ocupata, mama gasea intotdeauna 10 minute libere seara ca sa imi citeasca", isi mai aminteste acesta.

Totodata, el critica faptul ca la scoala "povestile" devin "texte" care sunt "studiate" in loc sa fie citite cu placere si ii roaga pe profesori sa acorde mai multa atentie felului in care predau literatura.

"Recunosc ca singurul moment in care reuseam, cand eram profesor, sa le captez atentia tuturor celor 35 de elevi din clasa era cel in care le citeam, mai ales cand povestea avea o valoare artistica deosebita", isi aminteste scriitorul cu nostalgie.

El propune raspandirea in cat mai multe sisteme de invatamant solutia adoptata in unele tari europene in care bunicii sunt invitati sa le citeasca elevilor in timpul orelor de clasa si spune ca si-ar dori ca, intr-o buna zi, acest lucru sa intre in normalitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
#copii carti, #copii lectura, #copii citit , #copii