Copiii si jucariile - ce trebuie sa stie parintii despre acestea

Advertorial
Luni, 11 Februarie 2019, ora 15:54
16326 citiri

Dintotdeauna copiii au fost atrasi de tot ce au vazut in jurul lor, chiar daca poate ar fi fost vorba despre ceva ce nu le-ar fi folosit in vreun fel - asa sunt cei mici. De obicei cand ajung in magazine acestia incep sa isi exprime dorintele vizavi de jucariile sau alte obiecte pe care le vad si care le atrag privirea. Nu fac asta pentru ca isi doresc cu adevarat ceva, ci pentru ca simt ca doresc tot. Asadar, alegerile pe care le fac sunt la intamplare.

Ceea ce trebuie sa stie parintii este ca pana in jurul varstei de 4 ani cei mici nu reusesc sa faca diferenta intre cele ce le apartin si cele ce sunt ale altor copii. Doresc tot ce ii inconjoasa si odata ce prind ceva in mana considera bun personal.

Pentru ei dorinta de moment este principalul criteriu de alegere. Nu trebuie sa fie insa si cazul parintilor, care trebuie sa faca alegerea jucariilor cu cea mai mare responsabilitate. Acelasi este si sfatul specialistilor in articole pentru copii - Dino Boutique.

In cadrul site-ului oficial dinoboutique.ro, parintii sunt intampinati cu o varietate de optiuni constand in jucarii pentru copii, jucarii dintre cele mai variate, precum si jucarii handmade. Acestea din urma mai ales sunt o recomandare datorita sigurantei pe care o prezinta, alaturi de materialele ce s-au folosit in confectionarea lor.

Iata asadar ca cei care trebuie sa ia decizia finala vizavi de achizitionarea unei anumite jucarii sunt parintii - pe deplin constienti de rolul pe care il joaca in viata copiilor, in cresterea si dezvoltarea lor.

Jucariile si ce reprezinta acestea pentru copii

Pana in momentul in care constientizeaza ce reprezinta acestea si cum se pot folosi, copiii privesc jucariile ca elemente de atractie, insusiri a obiectului, fiind condusi de dorinta de a le avea. In functie de varsta si de nivelul de dezvoltare, parintii trebuie sa fie atenti la reactiile micutilor si sa le raporteze la gradul de dezvoltare socio-emotionala.

In general in primii doi ani din viata, copilul nu stie cum sa aleaga o jucarie, ci pur si simplu o doreste. De obicei este atras de ceea ce vede si nu de ceea ce reprezinta jucaria in sine. Este de altfel perioada in care micutul/micuta se poate atasa cel mai tare de o anumita jucarie, cand plange sau poate avea tot felul de reactii in lipsa acesteia.

Sunt parinti care, pentru a-i linisti, cedeaza si le ofera ceea ce doresc, cu toate ca cei mici nu au neaparata nevoie de acestea. Aici intra nu doar jucariile, ci si diverse hainute, alimente sau articole pentru copii.

Vizavi de achitii in acest sens, parintii sunt asadar cei care iau deciziile finale. Desigur ca cei mici ar putea exprima nemultumire - atitudinea parintilor si tonalitatea, respectiv anumite reguli ii vor face pe copii sa inteleaga cum stau lucrurile.

Deja la varsta de 3 - 4 ani, copilul va indica spre ce iti doreste, dar tot dupa criteriul afectiv. Poate fi vorba despre o jucarie pe care o are si un prieten. Este momentul in care parintii le explica celor mici jucariile, de ce fac anumite alegeri.

Pentru a stavili dorinta impulsiva a celor mici, vor oferi explicatii diverse si vor adresa copiilor intrebari prin care sa ii faca sa realizeze anumite aspecte. Pot viza siguranta sau modul in care fiecare jucarie ii poate ajuta.

In jurul varstei de 5 - 6 ani, cel mic va sti ce ii place si ce nu. Parintii isi vor orienta alegerile atat in functie de varsta si siguranta copiilor, cat si dupa ce au alti copii, pentru ca interactiunea sa nu fie una cu probleme. Nu e de dorit a isca o competitie neconstructiva.

De altfel, mai ales cand efortul financiar depus pentru a cumpara ceva dorit de copil este unul mare, parintii trebuie sa il faca pe acesta sa constientizeze ca este o jucarie valoroasa. In acest fel o va pretui si se va folosi de ea cum se cuvine.

Dupa aceasta varsta, parintii trebuie sa se axeze pe achizitionarea de jucarii ce au valenta educationala, ce ii pot ajuta in activitatile de invatare pe care le desfasoara. Orice poate stimula creativitatea, dar totodata care nu prezinta risc de accidentare este binevenit. Mai ales cand il va determina pe copil sa isi puna mintea la contributie, venind cu initiative si idei, jucaria este potrivita.

Iata ca alegerea jucariilor nu trebuie sa fie una la intamplare. Un parinte responsabil se va raporta intotdeauna la criteriile de siguranta, precum si la scopul educational al acestora. In functie de varsta si intentie, cei interesati descopera in portofoliul Dino Boutique o varietate de optiuni in acest sens.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#jucarii handmade , #copii