Ce pierd copiii de azi care nu mai joaca "Lapte gros" sau "Tara, tara, vrem ostasi" - Interviu cu un psiholog

Joi, 01 Iunie 2017, ora 19:41
18797 citiri
Ce pierd copiii de azi care nu mai joaca "Lapte gros" sau "Tara, tara, vrem ostasi" - Interviu cu un psiholog
Foto: Facebook/Jeni Chiriac

Cu ani in urma, strazile vuiau de strigate de genul "Tara, tara, vrem ostasi" sau "Baba oarba". Timpurile s-au schimbat si multi copii prefera acum se joace la consola, calculator si pe tableta.

Iar daca lucrurile stau asa, pierd ceva acesti copii? Pana la urma, in afara de faptul ca fac miscare si interactioneaza, la ce sunt bune jocuri cum sunt cele mentionate mai sus? Potrivit psihoterapeutului Jeni Chiriac, aceste activitati ii ajuta pe copii sa constientizeze propriile resurse, le cresc increderea in ei, ii invata ce inseamna fairplay-ul si nu numai.

Cu totii ne amintim de jocurile copilariei, asa cum sunt "Elasticul", "Lapte gros" si nu numai. Acestea par sa fi fost inlocuite de telefon si tableta la generatiile actuale. Cu ce cost?

Copiii necesita stimulare sub toate aspectele, atat intelectual, emotional, interpersonal, cat si fizic. In momentul in care nu cautam sa mentinem un echilibru intre activitatile de interior si exterior, copilul poate deveni mai putin constient de el si corpul lui, de resursele sale fizice, de avantajele relaxarii prin activitate fizica, ramanand prizonierul spatiului virtual.

Spatiul virtual are si avantajele lui, prin accesul la informatie diversa, insa nu stimuleaza decat mental. Timpul trece altfel in spatiul virtual, copilul isi va dezvolta/cultiva deprinderi/automatisme care se vor dovedi nesatisfacatoare in afara spatiului virtual, pentru ca timpul si spatiul e perceput diferit in lumea reala.

In plus, sub aspectul abilitatilor de comunicare si relationare interpersonala, copiii nostri vor avea de suferit. Multi dintre noi, ca si parinti, evaluam comportamentul copilului in relatie cu noi insine, uitand sa observam comportamentul acestuia in relatie si cu ceilalti.

Pierd copiii ceva renuntand la aceste jocuri? Pe langa partea fizica, cu ce ajuta jocuri ca "Tara, tara, vrem ostasi", "Lapte gros", "Sotronul", "Ratele si vanatorii" sau "Omul negru"?

"Tara, tara, vrem ostasi" poate stimula toleranta la frustrare, increderea in propria persoana, spiritul de echipa, spiritul combativ, insa si fairplay-ul, abilitatile de comunicare etc.

"Lapte gros" sau "Omul negru" pot incuraja dezvoltarea spiritului de echipa, toleranta la frustrare, abilitatile de relationare interpersonala.

Acelasi lucru este valabil si pentru restul jocurilor - vorbim despre constientizarea propriilor resurse, actualizarea de informatie prin joc, rabdarea, constientizarea propriei scheme corporale, comparatia constructiva interpersonala cu copii de aceeasi varsta si nu numai.

La toate se adauga efectele antistres si descarcarea benefica de energie atat fizica, cat si psihica, prin descarcarea energiilor negative, cat si aportul de energie pozitiva prin starea de bine consecutiva activitatilor ludice.

Exista niste jocuri care neaparat ar trebui jucate de orice copil, pentru ca il ajuta sa se formeze? Care ar fi acelea?

Orice joc care presupune contact direct si interactiune, plus miscare este util si recomandabil la orice varsta.

Cum isi poate convinge un parinte copilul sa iasa la joaca?

Parintele isi poate convinge copilul sa iasa la joaca in primul rand incurajand acest lucru inca de la varste fragede, prin exemplul propriului comportament (viata dinamica, activitati ludice in familie etc.).

Exista parinti care nu-si lasa copilul afara, la joaca, de teama. Procedeaza bine, rau? Ce-i sfatuiti pe acesti parinti?

Temerile personale mai accentuate ale adultilor se pot transforma in fobii sau angoase la copil. Prin urmare, este important pentru adulti sa constientizeze diferitele situatii folosindu-se de teoria compensarii, luand in calcul atat posibilele pericole, dar si avantajele desfasurarii anumitor activitati in aer liber. Astfel de comportamente trebuie incurajate, nu inhibate.

Citeste si Copilul si tehnologia: Cand ii iei primul telefon mobil. Cand ii spui "nu" Interviu

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#jocuri copilarie, #jocuri copii efecte, #jocuri educative psiholog, #psiholog Jeni Chiriac joc copii , #copii