Cum gestionezi relatia celui mic cu Mos Craciun Interviu

Luni, 24 Decembrie 2018, ora 10:44
8781 citiri
Cum gestionezi relatia celui mic cu Mos Craciun Interviu
Foto: Arhiva Pixabay

Mos Craciun e una dintre cele mai importante, magice si fascinante prezente din viata unui copil. Insa vine inevitabil o vreme...

Cum gestionezi acel moment fara sa-i iei mosului aura, fara sa ai deodata senzatia ca fiul sau fiica ta nu mai e asa de "copil"? Cum faci sa nu creada ca l-ai mintit si in alte privinte, ca poate sa aiba incredere in tine fara sa-si puna intrebari?

George Chiriacescu, psiholog clinician si psihoterapeut adlerian (www.animaetanimus.ro), ne-a oferit cateva sfaturi in acest sens. Si da, putem sa iesim din acest labirint cu fruntea sus si zambetul pe buze. Zambet care sa nu se stearga nici de pe chipul celui mic.

Ce le spunem copiilor despre Mos Craciun? Mosul ar trebui sau nu sa existe in viata lor?

Mos Craciun este un simbol fara care lumea ar fi mai trista. Generozitatea, grija, oferirea unei bucurii, toate acestea sunt incluse in simbolul lui Mos Craciun. Sa ii privezi pe copii de el ar fi un mare pacat.

Ii ajuta cu ceva sa creada in Mos Craciun?

La copii, gandirea magica este un mod de a fi. Copiii cred, intr-o anumita perioada de dezvoltare, ca lumea este ceea ce experimenteaza la modul direct si ca se invarte in jurul lor. Ideea ca la sfarsitul anului vine cineva si te valideaza pentru tot acel an poate fi chiar incurajatoare.

Daca incepe sa-si puna intrebari vizavi de existenta mosului, pentru ca i-au trecut pe la urechi niste informatii, cum reactionam? Ce-i spunem?

Acesta este un moment de multe ori mai greu pentru parinte decat pentru copil. Multe proiectii ale fricilor parintelui pot deveni realitate - "a aflat ca l-am mintit", "tocmai i s-a terminat copilaria", "eu cand am aflat am suferit. Si la el va fi la fel".

Este important de vazut ce varsta are copilul, ce credem noi despre spiritul Craciunului si apoi sa ii oferim o explicatie adecvata.

Daca mai este loc, se mai poate prelungi "existenta" Mosului in viata copilului. Daca nu, il putem invata ca Mos Craciun exista "in suflet". Ca este sinonim cu bucuria de a da si primi cadouri, dragoste si grija. Desigur, fiecare familie are propria interpretare.

Pana la ce varsta e "normal" sa creada in Mos Craciun?

Gandirea magica poate persista in viata individului pana cand acesta reuseste sa opereze si cu concepte abstracte. Totusi, atat timp cat Mos Craciun este un simbol, "normal" ar fi sa se creada toata viata.

De ce unor copii le e teama de mosul?

Are mai mult legatura cu contextul in care se intalnesc cu el, cum le este prezentat, cum sunt pusi cu forta sa "prezinte" un mini program artistic sau sa i se aseze in brate. De cum, in urma discutiilor de peste an, Mos Craciun devine acea instanta finala si suprema care iti poate evalua comportamentul. Sunt cateva exemple, adevarul poate diferi de la caz la caz.

Cand afla "adevarul" despre mos, copilul isi poate imagina pe buna dreptate ca parintii l-au mintit si in alte privinte. Cum ar trebui sa gestioneze situatia parintii?

Daca in cadrul familiei minciuna, dusul cu vorba nu sunt mecanisme de relationare constante, pericolul unei "crize" nu exista.

Trebuie retinut ca pentru a evita sa fim mintiti de copii, sa ne ofere increderea lor, trebuie sa nu ii mintim, dar aici este vorba de un altfel de context.

Ar trebui ca parintii sa fie cei care-i spun celui mic "adevarul"? Sub ce forma?

Sunt putine cazuri in care copilul sa nu afle pe cai "naturale" cum sta treaba cu Mos Craciun. Daca exista si parinti care vor sa ii spuna cum este in realitate, ar fi bine sa nu distruga toata magia din jurul acestei sarbatori. Eventual se poate pune accent pe ideea ca Mos Craciun putem fi toti.

interviu republicat

Citeste si cum ar trebui sa alegi cadourile pentru adolescenti, chiar si pentru cei "tarzii".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Mos Craciun copii, #Mos Craciun psiholog, #Mos Craciun adevar copii, #Mos Craciun nu exista copii, #frica Mos Craciun psiholog , #copii