Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cum ii putem face rau bebelusului fara sa vrem? Suprastimulandu-l

Duminica, 18 Aprilie 2010, ora 19:03
31672 citiri
Cum ii putem face rau bebelusului fara sa vrem? Suprastimulandu-l
Foto: Arhiva

Bebelusii plang din diverse cauze, de obicei greu de descifrat de catre proaspatele mamici. Dar daca a mancat, a dormit, nu este ud si nici bolnav, atunci ce motive mai are sa planga din senin un bebelus? Poate ca este suprastimulat.

Sistemul nervos al unui nou-nascut este imatur de aceea lumina, zgomotele, alternantele de temperatura, precum si contactul fizic cu mai multe persoane reprezinta pentru el tot atatea surse de stimulare maxima dar si de stres totodata, in cazul in care intensitatea sau numarul lor depasesc anumite limite.

De aceea, dragi mamici, nu disperati, dar nici nu zgaltaiti copilasul din toate puterile incercand sa il faceti sa taca, pentru ca daca este cu adevarat suprastimulat nu o va face, ba dimpotriva, scrie orato.com.

In asemenea cazuri bebelusul pare extrem de nazuros. Plange repetat, aparent fara motiv, refuza contactul cu alte persoane decat mama, doarme mai mult decat de obicei, are corpul incordat si este foarte greu de potolit.

Specialistii spun ca atunci cand vine pe lume un copil este capabil sa supravietuiasca, putand sa respire sau sa se alimenteze, dar celelalte conexiuni importante din creier se produc dupa nastere si sunt direct afectate de interactiunea sa cu mediul inconjurator.

Astfel, bebelusul se ataseaza in mod special de o singura persoana, de mama, si cum, de obicei, creierul lui proceseaza stimulii externi pe rand, unul cate unul, acesta se simte deseori bombardat de prea multa lumina, prea multe sunete sau prea multe persoane care incearca sa intre in contact cu el. Afectat peste masura, copilul reactioneaza pe masura posibilitatilor sale, adica plangand din tot sufletul.

De aceea, o mamica nu trebuie sa isi expuna bebelusul la prea multi stimuli deodata sub pretextul ca trebuie sa se obisnuiasca cu ei si sa nu devina pretentios. Inainte de a-si culca bebelusul cu lumina aprinsa si televizorul deschis, in speranta ca astfel se va adapta mai usor, mamica ar trebui sa se gandeasca daca ea insasi ar putea sa se odihneasca si sa se relaxeze in asemenea conditii.

Dimpotriva, spun medicii pediatri, un nou-nascut trebuie observat cu atentie si stimulat doar in masura in care nu da semne ca acest lucru il afecteaza negativ, pentru ca altfel exista riscul ca acesta sa devina hipersensibil.

Astfel, in echipa cu el si in functie de reactiile celui mic, mama trebuie sa fie capabila sa stabileasca un program de somn, alimentatie si miscare, inclusiv masaj, care sa nu il streseze peste masura, ci sa il ajute sa se creasca relaxat dar viguros.

Cand sunt musafirii prea multi pentru un nou-nascut?

Atunci cand vin gramada peste el, sunt zgomotosi si mult prea dornici sa il treaca din brate in brate, raspund specialistii consultati de letstalkbabies.com .

Si cum cel mai des astfel de momente apar in weekend, invatati, in calitate de parinti, sa spuneti un ferm "NU!" tuturor celor atrasi de noua "jucarie" care a aparut in familia dumneavoastra.

Mai precis, lasati-i pe bunici (parinti sau socri, indiferent!) sa intre in camera, sa il priveasca, sa se bucure de cel mai tanar membru al familiei lor, dar, in cazul in care copilasul are doar cateva saptamani, atentionati-i ca o pot face la fel de bine si din bratele dumneavoastra.

De asemenea, rugati-i pe prieteni, colegi sau vecini sa isi dea frau liber efuziunii sentimentale specifice unui asemenea moment fie mai tarziu, fie cu o intensitate mai mica. Chiar daca este hranit, uscat si odihnit, un nou-nascut resimte puternic sunetele intense si ridicarile de ton, de aceea rugati-i sa se controleze. O duminica frumoasa, alaturi de familie si prieteni, poate fi aruncata in haos si facuta tandari in cazul in care El, Bebelusul, nu este tratat cu dragostea, intelegerea si respectul cuvenit.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#bebelusi suprastimuli, #plans nou nascuti, #ingrijire sugari , #copii