Cum il inveti pe copil valoarea banului - Cea mai eficienta metoda de a-i explica ce inseamna TVA

Vineri, 12 August 2016, ora 07:39
16710 citiri
Cum il inveti pe copil valoarea banului - Cea mai eficienta metoda de a-i explica ce inseamna TVA
Foto: Arhiva/Pixabay

A invata copilul sa aiba o relatie buna cu banii, sa le cunoasca valoarea nu e o sarcina usoara. Sunt multi adulti care au o relatie defectuoasa cu acestia.

Daca l-ai intreba insa pe Warren Buffett, unul dintre cei mai bogati oameni ai lumii, ti-ar rezuma situatia simplu: "Lasa-le copiilor tai destul de multi bani astfel incat sa creada ca pot face orice, dar nu atat de multi incat sa nu mai faca nimic", aminteste Silvia Misu, din partea Asociatiei Educatie pentru Viata Reala.

Pare simplu. Asa sa fie? Potrivit Siviei Misu, "In copilaria timpurie este un pic prea devreme pentru copii sa inteleaga concepte financiare abstracte. Cu toate acestea, ei pot practica anumite abilitati care le vor fi de ajutor pe viitor: planificare, rezolvare a problemelor, de a sta concentrat, de a astepta pentru ceea ce doresc.

Parintii sunt in primul rand responsabili de modul in care copiii percep valoarea banilor, deoarece multi copii, in mod special din mediul urban, cred ca banii se scot de la bancomat fara sa stie cum ajung acolo, cum ajung pe cardul parintilor (ce valoare financiara are o ora de munca din viata parintilor, ce inseamna sa economisesti). Trebuie sa le aratam copiilor cum se castiga banii".

"Valoarea banilor reprezinta un concept mult mai abstract decat pare. El contine mai multe variabile. In general, cand spunem asta, ne intereseaza sa subliniem greutatea cu care se castiga banii, procesul muncii, cheltuirea banilor fara a face risipa.

Toate aceste variabile sunt diferite de la persoana la persoana, de la cultura la cultura. De exemplu, pentru cei ce au un castig lunar de 5.000 de euro, 50 de euro poate sa nu para o suma exagerata, dar pentru o persoana care castiga 200 de euro pe luna, poate insemna foarte mult.

Pe langa acest lucru, destul de usor de cuantificat, mai sunt si atitudinea fata de bani si munca, a culturii din care face parte copilul, de modelele pe care acesta le are si, nu in ultimul rand, de ce isi asuma din ceea ce primeste. Un copil dintr-o familie de oameni care nu au probleme cu legea va avea alte modele decat unul crescut intr-o subcultura infractionala", explica pentru Ziare.com si George Chiriacescu, psiholog clinician si psihoterapeut adlerian (www.animaetanimus.ro).

Acesta aminteste de ierarhia etapelor de dezvoltare la copil, propusa sa psihologul Jean Piaget:

- Stadiul senzoriomotor: 0-24 luni

- Stadiul preoperational: 2-7 ani

- Stadiul operatiilor concrete: 7-11 ani

- Stadiul operatiilor formale: 11-15 ani

Conform acestei impartiri, etapa de viata la care valoarea banilor poate avea un sens similar cu cel pe care il au adultii este cea a operatiilor formale, a pubertatii.

Concret, ce pot face parintii pentru a-i educa pe cei mici in acest labirint, in conditiile in care educatia financiara este un domeniu nou in Romania, iar notiuni precum achizitiile si investitiile, active, pasive si capitalul propriu, credit, dobanda se invata in facultatile de specialitate?

"Primul pas ar fi ca parintii sa isi insuseasca acest tip de educatie, sa o practice in vietile lor si asa sa o dea mai departe copiilor. Nu trebuie uitat ca formarea si educarea copiilor se bazeaza pe exemplul oferit. Copiii fac ce vad, nu ce aud", puncteaza George Chiriacescu.

Exista oare niste jocuri care ne-ar putea face sarcina mai usoara? Raspunsul este afirmativ. Exista Monopoly, iar recomandate sunt toate jocurile cu tema similara. "In copilaria noastra, exista Bunul Gospodar. Acum exista si variante de jocuri virtuale ce au la baza educatia financiara, asa cum sunt cele din seria Tycoon, dar diferenta este data si de atitudinea cu care se joaca acest joc, aceasta putand fi un predictor asupra a cum se va raporta la bani si la sarcina muncii si in viata adulta", explica psihoterapeutul.

Varianta "dura"

Ipoteza: copilul are o suma. Il lasam sa o cheltuiasca asa cum isi doreste sau intervenim, incercand sa-l ghidam?

Potrivit psihologului, importanta in acest context este atat varsta copilului, cat si ca acesta sa fie invatat criteriile dupa care se fac achizitiile. Copilul trebuie invatat sa-si prioritizeze nevoile.

"Exista si o varianta mai putin acceptata, dar foarte benefica, aceea de a-l lasa sa ii foloseasca cum vrea. Daca isi risipeste banii si, apoi, plange dupa ei, copilul poate invata ca, data viitoare, trebuie sa isi calculeze altfel optiunile. Aceasta este o consecinta logica si naturala si poate fi o foarte buna baza de invatare a unui comportament financiar responsabil", mai explica psihoterapeutul.

Daca ne dorim sa-si insuseasca notiuni ca economisirea, trebuie sa nu uitam ca intreaga familie trebuie sa ofere un exemplu, sa aiba aceasta atitudine financiara, mai explica George Chiriacescu. "Copiii fac, in cele mai multe cazuri, ce vad acasa. Daca este expus la un comportament financiar bazat pe acumulare, sunt sanse sa si-l insuseasca".

"Invata-l sa contribuie si el din punct de vedere financiar: daca isi doreste sa isi cumpere ceva, invata-l sa economiseasca o anumita suma si parintii vor contribui si ei, la randul lor, cu alta suma. Asa invata sa isi stabileasca obiective si sa isi faca un plan ca sa le atinga. Cu atat mai mult va pretui obiectul", explica si Silvia Misu, din partea Asociatiei Educatie pentru Viata Reala.

Aceasta aminteste ca parintii nu pot cere copiilor sa faca lucruri pe care ei nu le fac. Daca iti doresti sa ai un copil care sa economiseasca pentru un obiectiv, trebuie sa ii arati ca si tu faci la fel. Acelasi lucru se aplica si la planificarea investitiilor, adauga aceasta.

"Parintii pot discuta de fata cu copiii despre bani, pot sa isi stabileasca obiective si sa planifice atingerea acestora. De exemplu: parintii vor sa isi achizitioneze un automobil si discuta despre alternativele pe care le au - sa economiseasca sau sa faca un credit, discuta despre criteriile dupa care iau decizia, compara variantele si aleg.

Copiii copiaza comportamentele adultilor. Vorbele parintilor au un impact mult mai mic", explica Silvia Misu.

Potrivit acesteia, e important sa-i provocam pe cei mici sa fie activi si sa faca alegeri sanatoase pentru ei. Astfel, in loc de: "nu iti cumpar asta pentru ca nu este bun", putem sa ii spunem: "Ne luam apa la sticla de acasa in loc sa dam bani la magazin pe sucuri; asa economisim banii aceia si mergem intr-o excursie".

Urmeaza o intrebare fireasca: discutam de fata cu cei mici si despre eventualele probleme financiare pe care le are familia? Potrivit psihologului, "copiii nu trebuie incarcati cu lucruri pe care nu le pot gestiona, dar este important sa isi poata intelege parintii".

George Chiriacescu aminteste ca, "exceptand anumite situatii, in orice familie, sumele diponibile sunt limitate. Chiar daca limita este una foarte sus, daca ea nu este constientizata, copilul nu va sti cand sa se opreasca din cheltuit, cum sa isi calculeze prioritatile, cum sa isi gestioneze frustrarea ca nu poate avea orice, oricand".

Multi parinti se afla in situatia de a cheltui mai mult decat isi permit, cumparandu-i celui mic orice, din dorinta ca acesta sa nu se simta diferit fata de colegii sau prietenii sai. Intr-o astfel de situatie, insa, explica George Chiriacescu, "vorbim mai mult despre frustrarea parintelui, de nevoile lui de a fi 'ca toti ceilalti' sau ca 'cei ce au'.

Copiilor, daca li se explica diferentele financiare si ca nu se poate ca toti sa avem aceleasi lucruri, de cele mai multe ori, inteleg".

Tocmai pentru a preintampina astfel de situatii, este bine ca toata lumea din cadrul familiei sa stie care sunt limitele financiare.

"Consider ca cel mai mare rau care poate reiesi dintr-o raportare defectuoasa la bani si la scopul acestora in viata cuiva este concluzia ca oricine si orice poate fi cumparat sau ca orice faci trebuie sa fie platit. Acest tip de atitudine este unul dintre pilonii psihologici ce stau la baza coruptiei", conchide psihologul.

Sfaturi utile pentru parinti. Trucuri de pus in practica:

A fi parinte poate fi distractiv, chiar si atunci cand ti-ai pus in cap sa-l scolesti pe cel mic in ceea ce priveste banii. Iata cateva sfaturi din partea Asociatiei Educatia pentru Viata Reala:

- Pusculita sa fie un borcan transparent in care se face o gaura in capac. In felul acesta, copilul vede in fiecare zi cat a economisit si, o data pe saptamana, poti sa numeri banii impreuna cu el. Daca trebuie sa stranga o anumita suma, se poate face un grafic pe care notezi evolutia.

- Daca obiectivul este sa mearga intr-o excursie, atunci se poate desena traseul si poti sa adaugi pe traseu ce se poate vizita in functie de banii economisiti, adica de bugetul alocat.

- Cat este mic, joaca-te cu el de-a Alimentara, in care el cumpara sau vinde. Asa va invata sa numere banii si sa dea/ceara rest.

- Cand mergi la supermarket, fa-l responsabil de lista de cumparaturi: sa iti spuna ce mai este de cumparat din lista.

- Daca mergeti impreuna la fast-food, unde isi cumpara un meniu din banii lui, cu aceeasi suma mergeti apoi sa cumparati de la piata ingrediente pentru o masa pentru toata familia, pe care o puteti gati impreuna.

- Organizati cu alti parinti expozitii cu vanzare cu desenele copiilor, obiecte, create special pentru acest eveniment. Invatati-i pe cei mici sa isi prezinte obiectele si sa le vanda. Din banii obtinuti vor putea cumpara mancare pentru batrani sau jucarii pentru orfani.

Si, ca o gluma, o modalitate foarte simpla de a invata copilul despre taxe si impozite ar fi: cumpara-i o inghetata si mananca-i 20% din ea - tocmai a inteles ce e TVA-ul!

Te-ar putea interesa sa citesti si despre relatia copilului cu tehnologia: Cand ii iei primul telefon mobil. Cand ii spui "nu".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#copil valoare bani sfaturi, #parinti sfaturi utile copii bani, #copii economisire trucuri, #copii bani trucuri parinti , #copii