Cum inveti un copil sa iubeasca matematica

Miercuri, 31 Martie 2010, ora 07:08
13065 citiri
Cum inveti un copil sa iubeasca matematica

Matematica este o sperietoare pentru cei mai multi dintre copii, dar nu este obligatoriu sa fie asa, daca parintii stiu cum sa procedeze.

Jo Boaler, profesoara de matematica la Universitatea Stanford, le ofera parintilor, pe site-ul Family Education, cateva sfaturi care sa transforme matematica dintr-o "vrajitoare" intr-o "zana buna".

Boaler este convinsa ca toti copiii sunt fascinati la inceput de matematica, dar ajung sa se teama de ea din diverse cauze, fie ca li se explica gresit, fie ca nu au aceeasi rapiditate in gandire ca si prietenii sau colegii lor si atunci se simt stanjeniti.

"Parintii trebuie sa se preocupe ca cei mici sa se apropie prin joaca de acest domeniu complicat, dar spectaculos. De exemplu, toate jocurile care utilizeaza zaruri sunt extraordinare pentru a-i obisnui pe cei mici sa adune si sa scada", spune ea.

Copiii incep sa inteleaga ideea de numar in jurul varstei de 3 ani iar pana cand merg la scoala acestia trebuie sa utilizeze acest concept in cat mai multe si mai variate forme, daca vrem sa fim siguri ca se obisnuiesc cu el si nu vor mai fi inspaimantati ca nu stiu ca lucreze cu el.

Astfel, cateva activitati care sunt inspirate din divese notiuni matematice sunt urmatoarele:

- Jocul de cuburi sau de constructie. Acestea dezvolta capacitatea de a vizualiza in spatiu si pregatesc fundamentul pentru diverse moduri de a rationa.

- puzzle-urile, cuburile Rubick sau cu piese lego. Orice astfel de joc care implica miscari de rotatie sau de apreciere a dimensiunilor si formelor variate il ajuta pe copil sa transforme aceasta experienta in rationament matematic.

- mediul inconjurator ofera nenumarate posibilitati de utilizare a numerelor. Numerele de la casa sau de la pantofi sunt doar doua exemple in acest sens, ca sa nu mai vorbim de povestile gen "Alba ca Zapada si cei sapte pitici".

- de asemenea, copiii pot invata foarte multe despre forme, dimensiuni sau greutati de la obiectele din natura. De aceea, mersul in parc este un bun prilej pentru parinti sa ii ajute pe cei mici sa inteleaga ca o minge este rotunda si se rostogoleste, in timp ce un bat nu, sau sa priceapa ca tatal este mai greu decat el, dandu-se impreuna pe balansoar.

Pentru unii parinti toate aceste idei pot parea nastrusnice, dar ele ajuta cu adevarat la punerea bazelor rationamentelor de tip matematic.

Teama de ora de matematica

Odata ajunsi la scoala, printre colegi, copiii obtin si primele rezultate la aceasta disciplina, prilej cu care apar noi temeri legate de acest "bau-bau".

"In acest caz este bine sa va reintoarceti la modelele matematice oferite de viata reala", spune Jo Boaler, sugerandu-le parintilor sa petreaca macar o ora pe zi alaturi de copiii lor aratandu-le cum rationeaza ei in diverse situatii, in timpul unor jocuri sau pur si simplu in orice momente banale ale zilei.

Labirinturile, jocurile de tip Sudoku sau sahul dezvolta de asemenea logica, spiritul de observatie si capacitatea de concentrare a copilului.

De cealalta parte, parintele poate folosi orice minut petrecut cu copilul in bucatarie, pe strada sau in masina pentru a-l ajuta sa se apropie si mai mult de matematica.

"De exemplu, dimineata, la micul dejun, ii rog sa imi arate un obiect a carui denumire are 10 litere, sau doar 3. Sau ii pun sa numere cate cani de apa trebuie sa pun in filtrul de cafea pentru a-l umple. Nu le atrag niciodata atentia :'gata, acum facem exercitii de matematica'". Totul este o joaca", spune Jo.

De asemenea, aceasta mai spune ca pe drumul spre scoala ii roaga pe copii sa numere cate biciclete vad sau cate masini de un anumit tip. "Discutam despre forma diferita a blocurilor, despre inaltimea sau latimea lor. Ii rog sa imi arate doar obiecte patrate sau rotunde, sau sa numere cate secunde stam la semafor", mai exemplifica aceasta.

Jo Boaler este convinsa ca mare parte din reactia negativa a copiilor fata de matematica este cauzata de experientele neplacute ale parintilor lor.

"Daca acestia nu stiu sa treaca peste propriile resentimente fata de aceasta stiinta, atunci le vor face copiilor un mare rau. Matematica poate fi invatatata cu mare placere, pentru ca este un domeniu fascinant, chiar daca mai greu accesibil", spune aceasta.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#copii matematica, #relatii parinti copii , #copii