Ziare.com

Cum iti inveti copilul sa-i placa sa citeasca?

de Ana Ilie
Duminica, 14 Iunie 2009, ora 14:58

   

Cum iti inveti copilul sa-i placa sa citeasca?
Multi copii au dificultati in a incepe sa citeasca, sau se opresc din citit o data ce intra la scoala. Parintii trebuie sa dea dovada de foarte multa intelegere si rabdare, pentrui a-l ajuta pe copil sa depaseasca aceasta etapa si pentru a-i deschide apetitul de a citi.

In primul rand, parintii trebuie sa inteleaga de ce copilului nu-i place sa citeasca: este o reactie emotionala sau e ceva in neregula din punct de vedere fizic? Copilul inverseaza literele, citind B in loc de D si tot asa, sau isi mijeste ochii ca sa vada cuvintele? In acest caz, este recomandat un consult la oculist, scrie Chicago Sun-Times.

Poate ca micutul se plange ca-l doare burtica de fiecare data cand parintii incearca sa citeasca impreuna cu el - poate insemna ca ii este dificil sa citeasca. Din nou, este nevoie de sprijin adecvat, in persoana unui invatator sau unui medic.

Daca insa copilului i se pare o activitate plictisitoare, fara a fi la mijloc alte chestiuni, sunt cateva trucuri care il pot convinge sa citeasca:

* Copilul trebuie sa va vada citind. Cititi-i cu voce tare din orice carte amuzanta, sau potrivita varstei, din reviste si ziare, aratand entuziasm.

* Cand intra la scoala, manualele i se pot parea "plictisitosare" si "aride", asa ca puteti solicita cateva sfaturi de la invatator sau bibliotecara, cu privire la carti mai accesibile pe care le poate studia copilul, si de unde sa invete subiectele predate in manuale.

* E bine sa aflati care sunt subiectele care il intereseaza pe copil - ii plac basketul, desenele animate, balerinele? O carte de copii cu acest subiect ii va stimula curiozitatea.

* Copilul invata din toate genurile literare - fictiunea, spre exemplu, ii stimuleaza imaginatia. Un exemplu bun in acest sens este Harry Potter.

* Vizitati biblioteca saptamanal si lasati copilul sa-si aleaga singur lecturile, dar cu aprobarea dumneavoastra. Amestecati-le - unele pentru amuzament, altele pentru invatat.

* Oferiti premii. Instituiti un program de premiere a copilului de fiecare data cand termina un capitol, o carte sau un anumit numar de semne.

Cititi cu copilul cel putin 30 de minute pe zi, in fiecare zi. Invatati-l conventiile lecturarii pe parcurs - ca citim de la stanga la dreapta si de sus in jos.

Daca urmariti cuvintele cu degetul in timp ce cititi, copilul va invata sa asocieze sunetele cu intelesul si pronuntia cuvintelor scrise.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4837 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Dragostea pentru citit,se formeaza in familie si in gradinita.

Obisnuiti copilul sa rasfoiasca cartile cu poze;la culcare,cititi-i o poveste;cartile cu animale,plante,jucarii,frumos colorate..vor trezi interesul micutului pentru cunoastere,citit si scris.Lucrul cu cartea,jocurile de-a biblioteca,lecturile dupa imagini,convorbirile si observarile dupa ilustratie,vor trezi interesul micutului pentru viitoarea activitate de citit.Modelul parintilor de-a lectura o carte,de-a pastra o carte,de-a motiva de ce cumpara o carte..in mod sigur vor stimula dorinta micutului de-a patrunde in lumea mirifica si tainica a cititului,a lecturii,a ABECEDARULUI.Incercati[parinti si nepoti]sa-i atrageti pe micuti cu o carte frumos ilustrata si mai putin cu jocurile pe calculator si multumirea o sa fie pe masura dorintelor si putintelor.

 

ati lucrat in invatamant ?

asa s-ar crede

de ce ma intrebi!?

Ceva nu este in regula!?

Cititi povesti la culcare.

In nici un caz Harry Potter. Sunt povestile clasice pt. copii, internationale si Romanesti,in versiuni simple,cu litere mari si multe poze, sa devina o obisnuinta.Dupa o vreme va incerca si copilul sa citeasca singur povestile preferate.Nu-i nevoie de 30 min pe zi,5-10 min sunt suficiente la inceput.Nu-i cititi "horror stories", ca nu mai doarme bine.

 

Tantza

Nu intelegi ca articolul asta e copia tradusa a unui articol dintr-o revista straina. De aceea si exemplele cu basket, libraria (ca in romania nu mai exista) si Harry Potter

nu mal aud, dar mi se pare imposibil ca unui copil sa nu-i placa sa citeasca, dat fiind ca eu deja am 11 ani!

nu stiu. eu am invatat singur sa citesc de la 6 ani. odata ce am inceput sa citesc, am inceput sa scriu pe calculator mici povestioare. de la povestioare am ajuns sa scriu un roman. si totul datorita cititului. cand am ajuns in cl. I, eram deja un fel de "geniu". si - apropo - parintii nu mi-au citit niciodata inainte de culcarer. eu imi citeam singur.

 

Copii...

Fac ce vad dela Parinti !!!
Parintii sunt cei care dau Primull Exemplu la Copii !!

 

cam aiurea...

sa vorbesti despre "citit" si sa scrii cu majuscula "primul exmeplu" si sa spui : exemplu la copii", in loc de "exemplu copiilor" . Sa nu fim ipocriti, chiar daca ideea e buna, si copiii trebuie sa fie stimulati sa citeasca, in loc sa se uite la filme prostesti si la desene animate violente, si sa se joace pe calculator. Sunt taticul unui baiat de 8 ani si stiu bine ce vorbesc...

nu fi rautacios!

Important este faptul ca a scris ceva si ....nu-i cazul sa ne legam de semne de punctuatie,reguli gramaticale..etc.Ideea conteaza!Platforma pentru solutionarea online a litigiilor