Cum iti spala natura creierul sa ai copii si sa-i cresti

Vineri, 04 Ianuarie 2013, ora 07:02
12056 citiri
Cum iti spala natura creierul sa ai copii si sa-i cresti

Ai crede ca instinctul matern si, mai ales, patern nu e pentru oricine. Asa iti explicai de ce pana acum nu ai facut pasul. Dupa cateva intrebari incepand cu "de ce" si "oare" ai inchis discutia cu tine insuti, cel putin pentru moment, spunandu-ti ca un copil nu e pentru tine. Nu acum, nu in situatia data.

Chiar daca te-ai gandit nu o data ca timpul trece si ca decizia ar putea sa nu fie una temporara, cu loc de revenire, te-ai cam impacat cu ideea ca e posibil sa ramai singur cuc ori, in cel mai bun caz, in cuplu, doi cuci singuratici.

Si ce ar fi rau in asta? In definitiv nu-ti plac scutecele, iti place sa dormi, sa iesi in oras si sa nu te gandesti ca la o anumita ora ar trebui sa fii acasa, eventual proasapat si cu chef de munca. In plus, nu te intereseaza ce ai in frigider, o punga de chipsuri e tot ce ai nevoie sa-ti potolesti foamea si sa mai vezi un film, al cincilea intr-o zi libera, binecuvantata, in care nu ai chef sa faci nimic altceva.

Dar iata ca intr-o zi inevitabilul se intampla si devii tatic sau mamica. Tu nu te-ai schimbat ca persoana, tot chipsurile iti plac, tot ai iesi in oras pana la ore tarzii, iar scutecele mirositoare nu au inceput sa-ti placa peste noapte. Ce e de facut in aceasta situatie fara iesire?

Din fericire, natura e prea inteleapta si prea precauta sa te lase pe tine sa raspunzi la intrebare. Pana sa-ti vina tie ideea ca, intr-un moment de stres maxim si de nesomn, ai putea sa abandonezi fiinta aceea abia venita pe lume, chiar daca si ea extrem de nepregatita - daca te gandesti ca un pui de capra salbatica, de exemplu, e in stare sa se catere pe stanci greu si de privit la varsta la care bebelusul nici nu e constient de faptul ca are picioare si nici gand sa stie la ce folosesc - deja ai trecut prin niste schimbari, deloc intamplatoare si de care nici nu esti constient.

Bebelusul si baia de oxitocina

Prima schimbare care intervine tine de nivelul de oxitocina, conform Cracked. E una dintre cele mai puternice substante, cu efect de calmare, insa si euforic asupra creierului. Iar venirea pe lume a bebelusului nu face decat sa te inunde de oxitocina. Propriul tau corp fabrica drogul, practic el e dealerul.

Acelasi hormon te inunda dupa ce faci dragoste, cand te indragostesti si, daca esti femeie si mamica, atunci cand alaptezi. Orice contact cu pielea bebelusului duce la secretarea de oxitocina. Chiar si doar a privi acea mica faptura in ochi iti face trupul sa secrete substanta. E motivul pentru care mamele devin de-a dreptul dependente de copilul lor.

Ca orice drog, insa, oxitocina afecteaza logica si judecata. Iar dovada o vezi, daca inca nu ai fost afectat de hormon, zilnic pe paginile de Facebook si Twitter. In tot acest timp, comportamentul femeilor care au nascut nu mai poate fi recunoscut. Motivul: drogul. Insa niciuna nu e constienta de asta.

Bebelusul intotdeauna seamana cu tata (chiar si atunci cand nu e cazul)

Ai sa razi, dar e adevarat. Un tatic, chiar daca stie ca este intr-o relatie monogama, tot va cauta, chiar si inconstient, pe chipul nou-nascutului, semne ca este al sau, ca-i seamana.

Un studiu din 1995, in cadrul caruia subiectii au fost pusi sa alature fotografia tatalui de cea a copilului, dintr-un amalgam de poze, a aratat ca acestia s-au descurcat onorabil. Cand insa li s-a spus sa faca acelasi lucru cu poza mamei si a bebelusului, totul a degenerat intr-o catastrofa.

Un alt studiu realizat in 2000 a aratat ca atunci cand cuplurile erau intrebate cu cine seamana copilul, raspunsul era inevitabil, "cu tata", insa doar cand tatii erau prezenti. Cand femeile au fost interogate separat, procentul a scazut cu 27%. Magie?

Nu se pune problema ca bebelusii sa nu fi fost ai barbatilor numiti tati, ci doar ca creierul femeilor a reactionat asa nativ, dupa mii de ani de raspunsuri, eventual gresite. Un tata, chiar daca nu este cel biologic, este de preferat niciunuia.

Realitatea este ca nu intotdeauna copilul seamana cu tata (caz in care femeile ar fi avut mult de indurat de-a lungul timpului). Insasi mintea lor este croita astfel incat sa creada si sa insiste asupra faptului ca bebelusul ii seamana partenerului, pentru a se asigura ca acesta ramane in zona, pentru a ajuta la cresterea si intretinerea acestuia.

Plansul copilului aduce schimbari in creierul tatalui

In timp ce mamele sunt ocupate sa faca totul pentru puiul lor, tatii se pot simti oarecum lasati pe dinafara, ca soferii la o petrecere, care sunt obligati sa stea cuminti pe canapea, in timp ce restul lumii se distreaza. Insa din nou natura a fost precauta, asigurandu-se ca barbatul nu va pleca cu prima femeie care nu are inca un pui.

In acest caz, a facut ca creierul barbatului sa reactioneze la orice scancet al copilului. In momentul in care aude asa ceva, in corpul sau se elibereaza o doza dintr-o substanta care nu face decat sa anuleze efectele testosteronului, pe care multi il invinovatesc de lipsa de sensibilitate si agresivitate.

Inainte ca bebelusul sa se nasca, nu doar in organismul mamelor se produc schimbari. In cel al tatalui incepe sa se stocheze prolactina, un hormon care sa previna un comportament nepotrivit al acestuia atunci cand bebelusul vine pe lume.

Prolactina este si motivul pentru care barbatii nu au orgasm multiplu. Secretata dupa o partida de sex, ea este cea care da senzatia de satisfactie, de senzatii non-erotice pe care cei mai multi dintre barbati le resimt. Barbatii care sunt tatici ar trebui sa recunoasca prolactina in momentul in care se simt invaluiti de iubire atunci cand interactioneaza cu copiii lor.

In timp ce hormonul il ajuta pe tata sa stabileasca o legatura cu copilul sau, rolul sau cel mai important este, in realitate, sa-i omoare libidoul, sa-l impiedice sa faca sex cu altcineva. E practic un sistem de aparare cu care vine copilul pe lume, pentru a se asigura ca are parte de atentia nedivizata a tatalui.

Insa tatal resimte aceste efecte numai cand isi vede sau aude copilul. In afara acestui mediu, "vraja" se pierde, nivelul de prolactina scazand, iar cel al testosteronului crescand aproape imediat.

Suntem instinctiv programati sa iubim orice copil

Aloca niste minute pentru a privi indelung cele doua fotografii de mai jos si vei vedea ca acestea trezesc raspunsuri diferite, chiar daca cei imortalizati sunt, practic, doi straini.

Daca nu esti un sociopat, copilul va fi in avantaj. Din nou, natura nu a vrut sa lase nimic la voia intamplarii, dorind sa se asigure ca, daca ceva rau se intampla parintilor biologici, cel care este fortat sa il ia in grija se va "indragosti" de acesta.

Iar toate sentimentele de bun augur vin din ochii mari, nasul mic si capul disproportionat fata de restul corpului, chiar caraghios oarecum. Priveste spre Disney care a construit un imperiu folosind aceste coordonate de dragalasenie. Iubim aceste trasaturi intuitiv, iar studiile au aratat ca numai vazand un chip cu cateva dintre aceste trasaturi se activeaza in creier centrii placerii si ai recompensei.

Si iata cum, lipsiti si de puterea de a-si tine singuri capul, bebelusii vin pe lume echipati cu una dintre cele mai puternice arme, impotriva careia suntem complet lipsiti de aparare. Iar trasatura nu e doar a noastra. In lumea mamiferelor sunt destule cazuri in care specimene adulte au grija de puii altor specii, chiar daca sunt programati, prin natura lor, sa ii manance.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#venire lume bebelus schimbari, #tatici copii legatura, #mamica bebelus oxitocina, #barbati prolactina efecte, #schimbari hormonale tatici, #schimbari hormonale mama , #copii
Comentarii
Poza imbacsitul
imbacsitul
rank 5
Interesant articol! Felicitari!
Poza gospodina
gospodina
rank 2
multumim pt.articol