Cum sa ai un copil cu obiceiuri alimentare sanatoase

Sambata, 05 Septembrie 2009, ora 12:23
1882 citiri
Cum sa ai un copil cu obiceiuri alimentare sanatoase
Foto: swide.com

Este foarte greu sa faci un copil sa manance sanatos si sa aleaga alimentele hranitoare, insa trebuie sa-ti asumi raspunderea si sa

incerci sa-i oferi o educatie alimentara buna.

Incearca sa te folosesti de preferintele naturale ale copilului tau, te sfatuieste Care 2.

Copilul trebuie sa manance deS si de cele mai multe ori vrea sa pape doar acadele sau prajituri. In loc sa te lupti cu dorinta lui de a consuma dulciuri, incearca sa il tentezi cu ceva mai sanatos, precum fructele proaspete. Prepararea acestora este un elemente cheie. O salata de fructe va fi intotdeauna o alegere buna, la fel si bananele congelate. In acest mod ii vei oferi copilului tau o alternativa nutritiva la prajituri.

Daca vei gati cu copiii tai, vei avea ocazia sa le arati cat de important este sa faci alegeri sanatoase si sa le explici valoarea nutritionala a diferitlor alimente. La magazin, lasa copilul sa aleaga fructele si legumele sau joaca-te cu el. Spune-i sa aleaga legumele preferate verzi, portocalii si de culoare rosie sau sa aleaga ce vrea sa mai gaseasca in salata.

Incurajeaza-ti copilul sa se gandeasca la produsele alimentare. A creste un copil cu obiceiuri alimentare sanatoase inseamna sa-l ajuti sa inteleaga ceea ce-i cere organismul, atunci cand ii este foame sau sete.

De asemenea, trebuie sa il inveti sa stie sa faca deosebirea dintre a manca pentru a scapa de foame si a manca pana simti ca explodezi. Nu il bate prea mult la cap, fa-i mici observatii din cand in cand.

Nu il recompensa sau pedepsi cu produsele alimentare. Acest lucru transmite un mesaj subtil ca produsele alimentare sunt egale cu dragostea si aprobarea - un mesaj periculos si de care e foarte greu sa scape mai tarziu in viata. In loc sa ii oferi un produs alimentar drept recompensa, incearca printr-o excursie in parcul lui preferat, o imbratisare sau sa ii citesti mai mult inainte de culcare.

In niciun caz sa nu ii spui "Daca mananci mazarea, vei primi placinta preferata". Acest lucru va face ca desertul sa para mult mai important, iar acest lucru nu este o lectie pe care ai vrea sa o invete.

Uneori te temi sa nu dezvolti relatii negative intre copilul tau si anumite alimente, incat nu insisti sa le manance. Gresit. Insista ca micutul tau sa manance o portie de fructe sau legume la fiecare masa si in acest fel vei scadea numarul de dulciuri consumate. Spune-i ca faci acest lucru pentru ca il iubesti si vrei sa fie sanatos.

Fii constient de faptul ca va dura ceva timp pana vei reusi ca micutul tau sa manance sanatos. Ramai calm si concentrat asupra acestui lucru. Evita certurile si pedepsele si da-i un exemplu prin propriul tau stil de a manca.

Traian Băsescu, ironic la adresa liderilor PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironic la adresa liderilor PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Cursa pentru fotoliul de primar al Capitalei se încinge. Gabriela Firea îl trimite pe Cristian Popescu Piedone înapoi la sectorul 5. Ea a a declarat vineri, 26 aprilie, că "ar fi o normalitate"...
#educatie alimentara copii, #copil obiceiuri alimentare sanatoase, #copii alimente sanatoase , #copii