Cum sa reactionezi la cuvinte dureroase sau jigniri in fata copiilor

Sambata, 23 Februarie 2019, ora 08:23
13196 citiri
Cum sa reactionezi la cuvinte dureroase sau jigniri in fata copiilor
Foto: Pixabay.com / CC0 Creative Commons

Daca nu ai nimic frumos sau bun de spus, mai bine nu ai spune nimic. Este o lectie pe care ar trebui sa le-o spui si copiilor tai. Insa exista momente in care stresul sau furia preiau controlul si spunem cuvinte dureroase sau jigniri. Iar cand aceste interactiuni contradictorii apar intre parintii divortati, daunele verbale pot fi chiar mai mari decat ai crede pentru cei mici.

Cum ar trebui sa reactionezi atunci cand partenerul sau fostul partener spune cuvinte dureroase sau jigniri in fata copiilor? Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa gestionezi o astfel de situatie neplacuta!

Cum sa te comporti atunci cand iti sunt adresate cuvinte dureroase sau jigniri in fata copiilor?

Este dureros atunci cand cineva apropiat iti adreseaza o jignire, mai ales cand o face in fata copiilor. Apar noi probleme si ganduri. Te intrebi daca cei mici vor fi de aceeasi parere, daca te vor privi cu alti ochi, daca vor crede ca este o modalitate buna de a interactiona in viitoarele lor relatii.

Data viitoare cand apar cuvinte dureroase sau jigniri intre tine si partener, in fata copiilor, iata ce lucruri ar trebui sa iei in considerare!

1. Ramai calm si nu reactiona intr-un mod exagerat

Adesea este mai usor de spus decat de facut acest lucru, dar agravarea situatiei in fata copiilor este ultimul lucru pe care ar trebui sa il vada cei mici. In timp, acestia vor aprecia si iti vor respecta controlul de sine. Uneori, tratamentul silentios aplicat intr-o astfel de situatie reprezinta cel mai bun raspuns.

2. Nu implica copiii

Niciun copil nu ar trebui sa fie rugat sa aleaga o parte, indiferent daca este vorba despre o familie intacta sau despre o familie divortata. Este ca si cum i-ai cere sa se imparta in doua.

3. Nu raspunde la fel

Daca partenerul sau fostul partener te jigneste si iti adreseaza cuvinte jignitoare, este normal sa iti doresti sa ii raspunzi cu aceeasi moneda. Insa cand se intampla acest lucru, nu castiga nimeni. In plus, copiii vor avea parte de un model prost, pe care s-ar putea sa il foloseasca mai tarziu in viata.

4. Gaseste momentul oportun pentru a exprima cum te-au ranit acele cuvinte dureroase

Trebuie sa fii sincer cu partenerul sau cu fostul partener, nu doar sa presupui ca greseala se va indrepta de la sine. Daca nu este provocata intr-un mod gentil, aceasta problema poate deveni un model care iti va afecta relatia si copiii.

5. Nu vorbi urat despre partener

Dupa ce se termina interactiunea, evita sa spui lucruri urate despre partener copiilor. Poti explica ceea ce este corect si ce este gresit, chiar poti sublinia ca interactiunea care a avut loc a fost gresita. Dar trateaz-o intr-o maniera reala. Nu te plange copiilor cu privire la comportamentul partenerului.

6. Fii dispus sa ierti si sa-ti ceri scuze

Atunci cand iti inchizi inima in fata iertarii, au de suferit partenerul, copiii si tu. Copiii nu inteleg toate problemele din spatele cuvintelor dureroase. Acestia isi doresc doar ca parintii sa se iubeasca si sa aiba grija unul de celalalt. Acelasi lucru este valabil si pentru copiii parintilor divortati. Acestia spera ca parintii lor sa fie buni unul cu altul si sa se inteleaga.

7. Cere-ti scuze in fata copiilor

Daca cei mici au fost de fata cand au fost spuse cuvinte dureroase intre tine si partener, trebuie sa asiste si la rezolvarea acestei probleme. Daca sunteti dispusi sa va cereti scuze in fata copiilor pentru jignirile aduse, nu veti face decat sa intariti legatura familiei si sa aratati cum ar trebui rezolvat un astfel de conflict.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#sfaturi parenting, #rezolvare conflicte familie , #copii