Cum sa-ti cresti fiica pentru a deveni o femeie extraordinara

Sambata, 25 Februarie 2012, ora 12:42
6621 citiri
Cum sa-ti cresti fiica pentru a deveni o femeie extraordinara
Foto: womansday

Cresterea si educarea unui copil, indiferent daca este baiat sau fata, sunt lucruri dificile si complexe, generand framantari celor mai multi dintre parinti, si ei novice in aceasta "meserie".

In randurile de mai jos sunt mentionate mai multe sfaturi, unele mai cunoscute, altele mai putin, care pot fi de folos mamelor si tatilor de fete care vor ca acestea sa devina femei increzatoare, independente, sensibile si de succes, lista cu sfaturi neavand insa pretentia de a fi exhaustiva.

1. Nu lauda doar aspectul ei fizic

Potrivit Woman's Day, nu este indicat sa lauzi doar felul in care arata, ci si eforturile, realizarile si abilitatile ei, cum ar fi faptul ca deseneaza ceva frumos, vorbeste corect, este o prietena buna sau isi ajuta fratele mai mic.

De asemenea, complimenteaza felul in care arata atunci cand este fericita si zambeste, deoarece o va invata ca o parte din frumusetea fizica este data de starea interioara, atunci cand este una pozitiva.

2. Incurajeaz-o sa incerce sporturi si alte activitati

Desi poate fi greu din punct de vedere financiar, pe cat posibil este bine ca parintii sa ii ofere sansa de a incerca sa faca diverse sporturi sau de a cocheta cu anumite domenii, cum ar fi muzica sau arta. Incurajeaz-o sa participe la mai multe activitati si las-o sa decida singura ce ii place.

Sporturile, chiar si daca nu sunt pentru performanta, aduc o multime de beneficii felului in care se dezvolta o fata, atat din punct de vedere fizic, cat si din punct de vedere social sau moral. Si, cu cat un copil isi descopera mai devreme o inclinatie, o abilitate, cu atat mai mult succes poate avea mai tarziu in aceasta privinta.

3. Explica-i ce inseamna pubertatea inainte ca aceasta sa apara

Cu cat mamele vorbesc mai mult cu fiicele lor despre felul in care corpul unei femei se schimba in timp, cu atat acestea din urma vor percepe procesul ca pe unul normal, creandu-si o imagine sanatoasa despre organismul lor. Este indicat ca explicatiile sa vina inainte ca schimbarile sa se intample.

Iar atunci cand ii vei explica ce trebuie sa stie despre relatiile sexuale, incearca sa nu te simti inconfortabil, transmitandu-i astfel ideea ca totul e firesc.

4. Explica-i diferenta dintre fictiune si realitate

Este absolut firesc ca fetelor sa le placa povestile cu printi si printese, dar acestea le pot crea mai tarziu asteptari nerealiste de la viata, astfel ca este foarte important ca parintii sa ofere copilelor lor si o perspectiva asupra realitatii.

Iar un punct bun de pornire in conversatii cu acest scop il reprezinta intrebarile de genul: "Ce crezi ca s-a intamplat cu Cenusareasa dupa ce s-a casatorit?" sau "Ce crezi ca va face Alba ca Zapada peste cinci ani?". In niciun caz, insa, nu o impiedica sa citeasca povesti.

5. Concentreaza-te pe a fi sanatoasa si nu-ti arata nemultumirile legate de propriul corp

Mamele care au o imagine negativa despre propriul corp au un risc mai mare de a avea fete carora sa nu le placa felul in care arata, comparativ cu mamele care sunt multumite de aspectul lor fizic.

Evita sa faci comentarii legate de nemultumirile tale vizavi de propriul trup, daca le ai, si straduieste-te sa fii un model prin a manca sanatos si a face exercitii fizice, antrenand chiar intreaga familie in diverse activitati fizice. Totodata, ai grija ca fiica ta sa nu isi creeze un model din manechinele pe care le vede prin reviste si la televizor, explicandu-i ca nu trebuie sa aiba neaparat dimensiunile 90, 60, 90 pentru a fi frumoasa.

6. Rolul tatalui

O relatie apropiata fiica-tata ii poate aduce acesteia mai multe beneficii, cum ar fi o sansa in plus de a lega relatii stabile si de succes la maturitate. Este foarte important ca tatal sa se poarte frumos cu femeile cu care intra in contact si sa isi implice fiica in diverse activitati, cum ar fi gradinarit, repararea masinii, sporturi.

Potrivit unor statistici, dintre fetele cu tati activi, muncitori, ajung mai multe sa faca studii superioare si, in plus, acestea sunt mai ambitioase, au rezultate mai bune la scoala, au sanse mai mari sa isi faca o cariera pe propriile picioare, sunt mai putin dependente, mai protectoare cu ele insele si au un risc mai mic de a avea o relatie cu un barbat abuziv.

7. Atrage-i atentia asupra unor femei model

Daca lauzi diverse personaje publice pozitive sau scoti in evidenta simplul fapt ca matusa ei a reusit sa isi ia diploma de masterat, desi are trei copii de crescut, ii vei spune fetei tale, indirect, ca o femeie poate realiza mult mai multe lucruri in afara de a fi frumoasa.

De asemenea, atrage-i atentia asupra exemplelor negative, cum ar fi femeile rautacioase, adesea portretizate in diverse filme sau emisiuni de divertisment.

Nu uita sa te porti, la randul tau, tu exemplar, fiind destul de cunoscut faptul ca trebuie sa si pui in practica ceea ce "propavaduiesti" deoarece copiii invata mai mult din ce fac parintii decat din ce spun ei (spre exemplu, daca ii spui ca fumatul este daunator sanatatii, este de preferat ca tu sa nu fumezi).

8. Combate discriminarile sexuale

Explica-i ca exemplele de discriminare sexuala date in diverse show-uri tv, spre exemplu, sunt doar pentru amuzament, iar daca acestea apar in viata reala incearca sa le combati. Spre exemplu, daca un baiat ii spune ca ea nu poate ajunge vreodata presedinte deoarece este fata, spune-i ca el nu ar fi trebuit sa mentioneze acest lucru deoarece femeile pot fi presedinte, doar ca se intampla mai rar (vezi presedinta Argentinei).

In plus, nu o incuraja sa renunte la un lucru sau sa nu il aprofundeze pe motiv ca fetele se pricep in general mai putin la acela - cum ar fi matematica.

9. Nu uita sa spui si "nu"

Desi este un sfat cunoscut, multi parinti isi rasfata fetele mult prea mult, lucru care este in detrimentul ambelor tabere. Astfel, in timp ce trebuie sa simta ca sunt iubite neconditionat, este important sa stie si ca nu pot face tot ce vor, conform Weiyinwong.

10. Invat-o sa se fereasca si singura de pericole

Fetele sunt in general mai protejate decat baietii si, desi acest fapt este unul justificat, este important ca parintii nu doar sa le protejeze direct pe copilele lor, ci si sa le pregateasca pentru a infrunta duritatea care apare uneori in lumea reala, sa le invete ca trebuie sa se fereasca si singure de situatii potential periculoase - anturaje si locuri riscante mai ales, inclusiv sa le duca la cateva cursuri de autoaparare.

11. Las-o sa se descurce si singura

Tendinta multor parinti este de a face totul in locul fetelor, dar pentru ca acestea sa devina capabile de a se descurca singure mai tarziu trebuie sa invete acest lucru de mici, in diverse situatii care, evident, sa nu le solicite peste capacitati.

12. Dezvolta-i sensibilitatea

Incearca sa ii dezvolti sensibilitatea mai ales in ceea ce priveste suferinta altora, sa ii explici ca exista copii care sunt grav bolnavi sau saraci, sa o implici in actiuni caritabile, indiferent cat de mici ar fi ele - cum ar fi donarea unor jucarii, sa o implici in ajutarea unor persoane nevoiase, cum ar fi ingrijirea unui batran - sa-i duca macar ceva de mancare, aceste lucruri fiind atat umane, cat si crestinesti.

13. Dezvolta-i stima de sine

Potrivit About Our Kids, iata cateva sfaturi pentru a face acest lucru: evita stereotipurile - lasa-ti fiica sa faca si mici treburi relativ barbatesti, cum ar fi sa incerce sa desfunde chiuveta, si invers, daca ai baiat (roaga-l sa te ajute sa pui masa sau sa speli vasele); incurajeaza-ti fiica sa spuna ce gandeste; las-o sa incerce ceva chiar daca esueaza; atrage-o in activitati fizice si in sporturi (activitatea fizica facuta in mod regulat poate imbunatati sanatatea mintala a fetelor, poate reduce simptomele de stres si depresie, le poate face sa se simta puternice si competente).

14. Fa-ti cunoscute asteptarile educationale

Conform Life 123, spune-i inca de la o varsta frageda ca te astepti sa urmeze si o facultate si straduieste-te sa transformi educatia si scoala in ceva cat mai amuzant si mai putin plictisitor.

In acelasi timp, pregateste-te pentru orice alegere a ei, in cazul in care vrea cu tot dinadinsul sa nu faca si studii superioare (spre exemplu sa renunte la acestea pentru a deveni cantareata sau actrita).

15. Petreceti timp si separat

Momentele in care familia intreaga este reunita sunt foarte importante pentru toti membrii ei, insa, este esential ca fiecare parinte sa petreaca si timp separat cu fiica lui. Acest lucru poate intari relatiile si, in plus, fata poate vorbi mai deschis despre anumite aspecte cu unul dintre parinti sau fara sa stie ca o intrerup fratii ei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#crescut fata, #sfaturi crescut fata, #sfaturi parinti fete, #parinti fete, #crestere fete , #copii