Cum sunt copiii mai inteligenti decat crezi

Duminica, 14 Octombrie 2012, ora 08:02
3791 citiri
Cum sunt copiii mai inteligenti decat crezi

Bebelusii sunt simpatici foc, cu obrajii lor pufosi, ochii intrebatori si rasul nevinovat. Par ca nu stiu prea multe despre lumea in care traiesc, dar sunt mai inteligenti decat ai putea crede.

Creierul lor creste cu o viteza incredibila, dublandu-se intr-un an de viata fata de momentul nasterii si ajungand la capacitatea unui adult la varsta de 4 ani. Conform Reader's Digest, creierul unui bebelus are in jur de 1.000 de trilioane de sinapse, de doua ori mai mult decat cel al unui adult.

Bebelusii stiu cand se vorbeste o limba straina in preajma lor

Copiii pot sa invete mai mult decat o singura limba. Cercetatorii de la Universitatea British Columbia au descoperit ca micutii de 4 luni pot sesiza atunci cand se vorbeste in preajma lor o limba diferita fata de cea materna, doar privind vorbitorul.

Cei care cresc intr-un mediu bilingv au creierul mai flexibil o durata mai mare de timp decat ceilalti, ceea ce inseamna ca pot invata mai multe limbi foarte usor. Din pacate, abilitatea se pierde ulterior.

Inteleg emotiile altora

Chiar daca nimeni nu i-a invatat despre comportamentul unui caine, bebelusii stiu instinctiv ca maraitul acestuia inseamna pericol, dar inteleg si comportamentul prietenos. O alta cercetare, facuta de oameni de stiinta de la Universitatea Brigham Young, arata ca micutii pot sa deosebeasca nuantele din muzica lui Beethoven.

De la cea mai frageda varsta, copiii intuiesc sensul cuvintelor

Unii experti spun ca micutii nu inteleg legatura dintre obiecte si numele lor pana la varsta de un an.

Insa studiile realizate la Universitatea din Pennsylvania au aratat ca bebelusii de 6 luni inteleg ce se vorbeste in jurul lor, chiar daca nu pot sa se exprime.

Este simplu de observat acest lucru, din moment ce atunci cand parintii le spun sa isi atinga nasul, urechile sau gura, copiii fac exact acest lucru, ceea ce inseamna ca inteleg semnificatia cuvintelor, chiar daca inca nu le pot rosti. Asa ca parintii ar trebui sa le vorbeasca bebelusilor, chiar daca au senzatia ca acestia nu pot intelege mare lucru.

Copiii pot sa deosebeasca dreptatea si nedreptatea

Nu este de mirare ca "nu e drept" este una dintre replicile cel mai des intalnite ale copiilor. Ei invata inca de la 15 luni sa deosebeasca ce este corect de ce nu este, potrivit cercetatorilor de la Universitatea din Washington.

Chiar de atunci ei isi dau seama atunci cand altui micut ii este pus mai mult lapte in farfurie. In mod interesant, cei nedreptati sunt, ulterior, si cei mai altruisti.

Copiii apreciaza pedeapsa pe drept

Copiii de 8 luni isi dau seama atunci cand cineva este pedepsit pe drept. Oamenii de stiinta de la Universitatea British Columbia le-au prezentat micutilor diverse scenarii cu ajutorul papusilor. Acestia se bucurau atunci cand papusile "rele" erau pedepsite pentru faptele lor, dar nu si atunci cand cele bune pateau ceva pe nedrept, semn ca fac o distinctie foarte clara intre situatii. Mai mult, se pare ca trasatura nu e invatata, ci chiar mostenita, ne nastem cu ea.

Micutii apreciaza altruismul

Poate ca acestia par doar sa ceara diverse lucruri, dar studiile arata ca micutii se bucura atunci cand pot sa ofere un obiect altei persoane, chiar mai mult decat atunci cand primesc ei ceva. Din nou, se pare ca si aceasta calitate este mostenita si nu dobandita.

Creierul copiilor creste atunci cand acestia canta

Probabil stiai ca intre muzica si IQ exista o legatura, ba chiar noi cercetari au aratat ca persoanele care au studiat un instrument, fie si in joaca, in copilarie sunt mai ferite de dementa in viata.

Un studiu canadian recent a aratat ca micutii in varsta de un an sunt avantajati de expunerea la muzica, aceasta ajutandu-i sa-si dezvolte abilitatile de comunicare, sa se adapteze mai bine la distanta fata de familie si sa fie mai activi.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#copii inteligenta informatii, #copii creier inteligenta, #copii dovezi inteligenta, #copii dezvoltare creier, #muzica creier copii , #copii
Comentarii