Cuvintele dor: Andreea Marin Banica: Copiii violenti nu aleg sa fie asa, aleg altii pentru ei

Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 09:32
9890 citiri
Cuvintele dor: Andreea Marin Banica: Copiii violenti nu aleg sa fie asa, aleg altii pentru ei
Foto: Facebook/Andreea Marin Banica

Violenta verbala ne inconjoara, din nefericire, ne urmareste la tot pasul. O cunoastem cu totii, in viata de zi cu zi, o recunoastem si o blamam, dar nu ne putem abtine s-o folosim. Pe rand, ne transformam in victime si agresori, jucand niste roluri ce nu ne onoreaza.

Limita de sensibilitate la agresiune a crescut tot mai mult, iar flagelul nu iarta pe nimeni, indiferent de varsta, sex, religie sau rasa. Copiii nostri sunt direct afectati, sunt primii care au de suferit, fiind - asa cum de fapt este normal - mai sensibili.

Violenta prin intimidare sau amenintare poate provoca traume in stare sa compromita dezvoltarea indivizilor, a familiilor sau a intregii comunitati - adica a copilului tau si familiei tale, a societatii in care traiesti.

Despre acest subiect am stat de vorba cu Andreea Marin Banica, una dintre persoanele publice din Romania care se implica in foarte multe campanii umanitare.

Vedeta Tv a declarat pentru Ziare.com ca nu s-a confruntat direct cu cazuri de violenta verbala, dar ca stie ca exista si, mai mult, are o prietena ce a trait o astfel de experienta.

Cuvintele dor: Violenta verbala, un flagel care lasa urme in sufletele copiilor nostri

"Am o prietena care stiu ca a trecut printr-o perioada in care reactia dascalului a inhibat-o atat de mult, i-a limitat indrazneala de a intreba, de a fi creativa, incat daca parintii nu ar fi avut inspiratia sa o mute intr-o alta clasa, si-ar fi pierdut aproape total increderea in sine si asta nu e putin lucru", ne-a povestit Andreea Marin Banica.

Ea considera ca un agresor de acest gen se manifesta astfel din cauza frustrarii. "Din sentimentul inferioritatii pe care nu-si doreste sa il recunoasca, vrea sa simta ca are puterea de decizie", a spus Andreea Marin Banica, adaugand ca in acest fel cel violent vrea sa induca ideea ca el este "seful" si ca nu se trece de el.

Cuvintele dor: Tu ai suferit din cauza violentei verbale? - Sondaj Ziare.com

Andreea Marin Banica crede ca in aceste conditii, pericolul major il reprezinta efectele pe termen lung, mai exact faptul ca, pe viitor, persoana agresata isi pierde increderea in sine, va fi retinuta in tot ceea ce face si va avea o temere care o impiedica sa imbratiseze cu inima deschisa oportunitatile gandindu-se intai la esec.

In privinta unei solutii pentru rezolvarea problemei, Andreea Marin Banica spune ca nu poate da lectii nimanui, dar ca in timpul cursurilor de mediere pe care le-a urmat a invatat anumite tehnici ce pot ajuta.

"Cert este ca toate au un punct comun: negocierea subtila, luand in calcul argumentele fiecarei parti, dar si ideea ca 'vorba dulce mult aduce'. Nu e simplu si nu toate medierile au succes, de aceea exista si legi pentru a pune la punct cazurile fara rezolvare pe cale amiabila", a adaugat ea.

Cuvintele dor: Violenta verbala raneste. Spune-ne povestea ta si noi iti spunem ce e de facut

Important este, spune vedeta tv, ca victima sa nu raspunda tot agresiv.

Am discutat cu Andreea Marin si despre rolul jucat de societatea actuala, care, din punctul sau de vedere, tolereaza agresiunea verbala.

"Tot ceea ce vedem in presa, televiziune, la cinematografe si carti inseamna violenta, barfa, agresivitate"

"Tot ceea ce vedem in presa, la televiziune, de multe ori in cinematografe sau chiar in carti inseamna violenta, barfa, agresivitate. E din ce in ce mai greu sa iti tii copiii departe de toate astea", ne-a mai spus Andreea Marin Banica, adaugat ca tinerii sunt violenti pentru ca asta vad in jurul lor si ca la un moment ei ajung sa creada ca asa este normal.

Totusi, considera vedeta, violenta nu reprezinta o alegere facuta de ei, ci de ceilalti, care nu isi dau silinta pentru a-i educa.

"In genere, noi alegem pentru ei, pentru ca nu ne dam destul silinta in privinta educatiei lor. Nu avem argumentele la noi. Suntem obositi, stresati sau poate din comoditate, nepricepere", a mentionat ea.

Solutia din punctul sau de vedere ar fi asumarea raspunderii de catre cei care intra in legatura cu cei ce ar putea si agresori sau victime.

Descarca gratuit ghidul inteligent pentru copii, tineri si adulti, pentru a descoperi cum poti iesi dintr-o multime de situatii neplacute evitand violenta verbala sau contracarand efectele ei.

Afla mai multe despre violenta verbala si cum poate ea sa-ti afecteze copilul pe site-ul oficial cuvinteledor.ro.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Andreea Marin Banica, #Andreea Marin violenta copii, #Andreea Marin violenta scoli , #copii
Comentarii
Poza Emigrantul-Anonim
Emigrantul-Anonim
rank 5
"bun-ic" i-a fost tiriac, a "inzestrat-o", deci "prin forte proprii"